Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prinsessan Christina om Förintelsen: ”Vi får aldrig glömma”

Micael Bindefeld och prinsessan Christina med sin make, Tord Magnuson.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
Varför är du här och visar ditt stöd? "Detta kan hända igen, därför är jag här", säger TV4-programledaren Malou von Sivers på Bindefelds stipendieutdelning.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
"Det är både historia och nutid. Ett viktigt och aktuellt ämne", säger Moderatledaren Ulf Kristersson.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
"Vi behöver många samlas i kamp för medmänskligheten. Vi får inte glömma", säger Alice Bah Kuhnke (MP), kultur- och demokratiminister.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
"Det finns de som förnekar att Förintelsen ägt rum. Nu när vi ser de sista överlevande är det viktigt att föra det arvet vidare", säger Centerledaren Annie Lööf.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
"Micael Bindefeld gör ett bra arbete och det är viktigare än på länge att påminnas om", säger företagsledaren Michael Treschow med frun Lena.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
"Jag är barn till överlevande. Nazisterna och islamisterna gör gemensam sak och det är viktigt att vi samlas tillsammans", säger Lena Posner Körösi.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
"Kommer nazisterna till makten så är det här den yttersta konsekvensen och det får vi inte glömma. Inte ens i Sverige 2018", säger EU-minister Ann Linde (S).
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
"Micael Bindefeld har skapat en fin och viktig möjlighet till påminnelse om Förintelsen, och för Expressen – som ju grundades i kampen mot nazismen – är det särskilt viktigt att vara här och markera mot antisemitismen", säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på plats vid stipendieutdelningen.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
"Det är viktigt att komma ihåg. Jag tycker extremt mycket om Micael Bindefeld", säger Marie Ledin, vd för Polarpriset.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES
1 / 11

På Förintelsens minnesdag gick Micael Bindefelds stipendium till den svenske världsfotografen Mikael Jansson som porträtterat överlevande från Förintelsen.

– Vi får aldrig glömma, säger prisutdelaren prinsessan Christina.

Stjärnfotografen Mikael Jansson får Micael Bindefelds stipendium för sitt arbete med att dokumentera över hundra överlevande från Förintelsen.

– Jag tycker att det är väldigt fint av Micael Bindefeld att ha en sån här stiftelse och dela ut stipendium till de som på olika sätt vill och kan påminna om Förintelsen. Därför är det självklart för mig att ställa upp, säger prinsessan Christina, som delade ut stipendiet vid en ceremoni på Dramaten i Stockholm.

Förintelsens minnesdag är minnesdag i Sverige

Sedan 1999 är den 27 januari minnesdag i Sverige. 2005 deklarerade FN dagen som internationell minnesdag över Förintelsens offer. Det var den 27 januari 1945 som koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades.

– Vi får aldrig glömma. Så enkelt är det. Och vi har lätt att glömma, men det är desto viktigare att det finns de som fortfarande kan, vill och orkar berätta, säger prinsessan Christina.

”Witnesses” visas på Kulturhuset Stadsteatern

Mikael Janssons fotoutställning, kallad ”Witnesses”, kommer i samarbete med Moderna museet att visas på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm från och med oktober.

Micael Bindefelds stiftelse delar varje år ut ett stipendium till projekt som förmedlar berättelser om Förintelsen. Prissumman är 400 000 kronor.

– Bindefeld har skapat en fin och viktig möjlighet till påminnelse om Förintelsen, och för Expressen – som ju grundades i kampen mot nazismen – är det särskilt viktigt att vara här och markera mot antisemitismen, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.