Politiker utbuad efter språkattack i fullmäktige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Birgitta Sevefjord (V).
Foto: Cornelia Nordström
Nya Karolinska sjukhusets nederländske direktör Melvin Samsom.
Foto: Claudio Bresciani/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Ett verbalt bråk utbröt i Stockholms landstingsfullmäktige på tisdagen.

Vänsterpartisten Birgitta Sevefjord irriterade sig på att Nya Karolinska sjukhusets nederländske direktör Melvin Samsom höll sin dragning på engelska – då möttes hon själv av burop, skriver Mitti.se.

– Det är en demokratifråga. Det betyder inte att alla inom sjukvården behöver kunna perfekt svenska, säger Sevefjord.

Nya Karolinska sjukhusets chef Melvin Samsom var inbjuden gäst i landstingsfullmäktige i Stockholm på tisdagen. Samsom, som har sina rötter i Nederländerna, blev då ifrågasatt för att han valde att hålla sitt föredrag på engelska och inte svenska.

Han svarade på de efterföljande frågorna på svenska, men bad om förståelse för att han höll den längre föredragningen på engelska.

Det fick oppositionslandstingsrådet Birgitta Sevefjord (V) att se rött.

– Jag trycker det här är problematiskt och jag hoppas att du snart inte bara kan vara passiv utan aktiv i svenska språket, så att du också kan föra ett samtal på svenska, säger Sevefjord enligt Mitti.se.

Heta känslor i landstingsfullmäktige

Hennes utspel rev upp känslor i den vanligtvis lugna församlingen.

– Det var oförskämt. Han är vår gäst och så blir han ifrågasatt, säger hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L) till Mitti.se.

– Om vi ska ha vård på internationell toppnivå då måste vi ha kompetens från andra länder. Var tredje läkare är invandrare.

Birgitta Sevefjord förklarar sig för Expressen och säger att hon ställde två frågor till Melvin Samsom. Han började svara på svenska men övergick återigen till engelska.

Nya Karolinska.
Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Svenska språket en demokratifråga

– Man kan inte utgå i från att alla folkvalda i Sveriges näst största parlament faktiskt kan engelska. Sedan är det också folk som lyssnar på radio. För mig var det mer ett inlägg som en demokratifråga. Det är viktigt att sjukhusdirektören för Sveriges största, dyraste och mest omdebatterade sjukhus också kan kommunicera med medborgarna och oss i den parlamentariska församlingen, säger Sevefjord.

Hon tillägger:

– Vi klarar oss inte utan alla invandrare som jobbar inom hälso- och sjukvården. En del kan jättebra svenska, andra håller på att lära sig svenska.

– Att just Melvin Samsom, som är den tyngsta sjukhusdirektören i landstinget inte talar svenska, utan har det som en självklarhet att han har sitt föredrag på engelska, det var det jag vände mig emot.

Hur lång tid är rimligt för honom att lära sig flytande svenska?

– Melvin har varit sjukhusdirektör i drygt två år och om jag inte minns fel sa man när han anställdes, och han fick hjälp på olika sätt, så skulle det dröja något år innan han klarade det svenska språket. Nu har han varit anställd i drygt två år och förstår vad jag förstår bra svenska, men talar inte svenska. Jag tycker det är problematiskt i ett sådant här sammanhang, säger Birgitta Sevefjord.

Nu blev stämningen spänd och Anna Starbrink röt i från.

– Jag ser att Starbrink tydligen blev väldigt upprörd, säger Birgitta Sevefjord

– Jag tyckte nog att jag var väldigt mild i mitt uttalande, haha. Huvudsyftet med mitt inlägg var att det från demokratisk synpunkt är viktigt att man i ett sådant här sammanhang, inför landstingsfullmäktige, talar svenska, alternativt har tolk med sig så att alla förstår vad som sägs.

Hur ser du på att du möttes av burop?

– Det var ett visst antal burop i salen och jag tror att det kom mer från majoritetens sida än från den röd-gröna sidan... Man tyckte uppenbarligen att så här får man inte säga. Jag tyckte det var en självklarhet, säger Birgitta Sevefjord (V).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.