Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisskott i Rinkeby kan vara tjänstefel

I måndags kväll utbröt ett upplopp i Rinkeby norr om Stockholm, vilket Expressens tv-bilder visar. Foto: Läsarbild / LÄSARBILD
Under upploppet på måndagskvällen där omkring 30 ungdomar kastade sten och satte bilar i brand blev en polis träffad på armen med lindriga skador som följd. Foto: Christine Olsson/TT

Polisen avfyrade verkanseld under upploppet i Rinkeby i måndags.

Det kan ha varit tjänstefel vilket har föranlett en förundersökning.

– Jag kan inte säga så mycket eftersom förundersökningen är i inledningsskedet, säger kammaråklagare Elisabeth Brandt till SVT.

I måndags kväll utbröt ett upplopp i Rinkeby norr om Stockholm, vilket Expressens tv-bilder visar. I samband med det att polisen omhändertog en kriminellt belastad 17-åring som avvikit från ett ungdomsboende. Vid tunnelbanestationen i Rinkeby kontrollerade polisen två personer som misstänktes ha narkotika på sig.

En polis sköt för att träffa

Då bröt helvetet löst och polisen fick stenar kastade emot sig. Då avfyrade en av poliserna sitt tjänstevapen med avsikt att träffa, så kallad verkanseld.

Det kan ha varit tjänstefel och därför har kammaråklagare Elisabeth Brandt sett till så att en förundersökning inletts. Hon bekräftar för SVT att förundersökningen avser polisens skott.

Det hör till ovanligheterna att polisen i Sverige avlossar skott för att träffa någon i samband med sina insatser.

"Kan inte minnas sådan händelse"

– Jag kan inte minnas någon sådan händelse, det ska vara skotten som avlossades i samband med kravallerna vid EU-toppmötet i Göteborg 2001, säger Johannes Knutsson, professor vid Polishögskolan i Oslo, till SVT.

Polisens insats i Rinkeby under måndagskvällen drogs tillbaka efter att en polis skjutit verkanseld. Foto: Christine Olsson/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Under upploppet på måndagskvällen där omkring 30 ungdomar kastade sten och satte bilar i brand blev en polis träffad på armen med lindriga skador som följd. Efter det att polisen skjutit verkanseld drogs insatsen tillbaka och då passade mobben på att plundra butiker och det blev skadegörelse.

Polisen har självkritiskt konstaterat i efterhand att det tog mer än en timme innan en ny grupp av poliser var på plats i Rinkeby för att skydda allmänheten för upploppsmakarna.