Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen utreder mordförsök på båt som saknar tillstånd

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I slutet av juni hittades en man som blivit slagen och knivhuggen ombord på båten i Marievik. En polisutredning om mordförsök pågår.
Foto: Läsarbild

I ett och ett halvt år har en större båt stått i Marievik i Stockholm utan tillstånd. 

På onsdagen slog polisen och Kronofogden till mot båten – och fann att minst åtta personer, främst hemlösa och missbrukare, bodde där, skriver tidningen Mitti.  

Nu kan Expressen berätta att polisen utreder ett mordförsök på båten – sedan en man hittats slagen och knivhuggen i en fåtölj där i slutet av juni. 

Lokaltidningen Mitti rapporterade om polisens och Kronofogdens tillslag mot båten på onsdagen. I ett och ett halvt år år har båten legat förtöjd i Marievik utan tillstånd. Kronofogden har fattat beslut om avvisning en gång tidigare – men då flyttade någon båten varpå avvisningsbeslutet slutade gälla. 

– Det räcker att man flyttar 50 meter så gäller inte avvisningen, säger Mia Backman vid Kronofogden till tidningen. 

Det fanns personer ombord på båten vid tillslaget. 

– Minst åtta personer bodde där nu, främst hemlösa och missbrukare. Men det kan hända att det även är fler som bor där på kvällen. I båten påträffades även knivar och sprutor, säger Tomas Borr, yttre befäl vid polisen i Stockholm, till Mitti.

En person visade sig vara efterlyst – och greps av polisen. 

Boende har oroats av folk runt båten 

Boende i området har besvärats av personerna som rört sig vid båten och har skrivit som saken på Facebook: 

"Satt ett par killar utanför båten häromdagen som såg riktigt påtända ut", skriver en person. "Vi har blivit hotade av en narkotikastinn kille på båten... inte trevligt", skriver en annan. "Känner mig inte säker att gå runt på kvällarna längre", skriver en tredje person. 

Några har kontaktat polisen och Stockholms stads hamnkontor för att få bort den så kallade "spökbåten", enligt inläggen på Facebook. 

Nu kan Expressen berätta att polisen även utreder ett misstänkt mordförsök på båten. En sen kväll i slutet av juni inkom ett larm till om att en man blivit huggen och skuren med kniv.

Knivhuggen man hittades i fåtölj

Väl på plats fann polisen en man sittandes i en fåtölj ombord på båten. Enligt den anmälan som polisen upprättat hade mannen blivit slagen med någon form av tillhygge och knivhuggen i båda axlarna samt i vänster biceps. 

Därtill hade han två skärskador på ena kinden och på en hand – samt på huvudets ovansida. En bit hud ska ha skurits bort.

Enligt anmälan är gärningsmännen "okända och flera till antalet". Mannen fördes till Karolinska sjukhuset med ambulans. 

"Finns ingen skäligen misstänkt"

Matilda Lundh, polisens förundersökningsledare, är mycket förtegen om utredningen, som fortfarande pågår.  

– Det är ett spaningsärende. Det finns ingen skäligen misstänkt, säger hon.  

Mitti rapporterar att båten nu ska fraktas bort. På tidningens fråga om båtägaren kan ha hyrt ut den i andra hand svarar Kronofogdens Mia Backman: 

– Det vet vi inte. Det är inte ens säkert att den som båten är registrerad på vet om det. Det kan vara en person som används som målvakt, säger hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.