Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tågstopp misstänks vara förberedelse till sabotage

Stoppet påverkar bland annat trafiken vid Centralstationen i Stockholm. Foto: LÄSARBILD

Tåg- och pendeltågstrafiken rullar igen efter onsdagsmorgonens stora stopp. 

Men med förseningar och inställda tåg som en direkt följd:

– Det kan bli mycket stora följdförseningar under förmiddagen, säger Lennart Helsing, presskommunikatör vid Trafikverket.

Händelsen utreds som förberedelse till sabotage och polisen har gjort beslag på platsen.

Under onsdagsmorgonen kom det en order från polisen att tåg- och pendeltågstrafiken ska hållas avstängd mellan Stockholms Centralstation och Årstaberg i södra Stockholm. Tåg som kom söderifrån stannade och vände i Årstaberg alternativt i Älvsjö.

Orsaken till tågstoppet var att obehöriga personer vistas på spåret vid Södra stations-området. 

https://twitter.com/polisen_sthlm/status/948428893014384640

Fredrik Cavalli-Björkman, pressjour vid SL, sa under onsdagsmorgonen:

– Man får helt enkelt hitta andra vägar om man exempelvis ska ta sig söderut från Centralen, sa  Bussar eller exempelvis tunnelbana till Farsta. Man får gå in i reseplaneraren och titta. 

Men strax före klockan 9 var polisens arbete på platsen klart – och tågen började rulla igen. 

Bombgruppen var på plats

Under morgonen var SVT först med att berätta att polisens bombgrupp beordrats till den avstängda platsen, där de deltagit i sökandet.

Uppgifterna bekräftades också för Expressen:

– Vi använder alla som är duktiga att leta och är det några som är duktiga så är det dom, sa Kjell Lindgren, presstalesperson vid Stockholmspolisen. Vi letar efter personer, skador och föremål. Det blir en konsekvens av att någon obehörig varit där: Har de lämnat något, har de skadat något?

Ni har inte hittat någon skadad?

– Jag har inte fått någon indikation på att man har hittat någon skadad. Men jag fick besked för en stund sedan att man åtminstone har genomsökt en del av det här ganska omfattande tunnelsystemet. 

Följdförseningar från Stockholm City

Morgonens tågstopp har inneburit att resande med regional- och fjärrtåg drabbats hårt. Det gäller företrädesvis resenärer på sträckorna-Nyköping-Norrköping-Malmö-Köpenhamn, Stockholm-Göteborg-Karlstad-Oslo, Stockholm-Eskilstuna-Arboga-Hallsberg.

Men klockan 08.58, efter att polisens insats på platsen var klar, började tågen rulla på nytt. Men följden av morgonens stopp är inställda tåg och förseningar. 

Både för regional- och fjärrtåg samt för pendeltågstrafiken.

– Man har startat fjärr- och regionaltrafik och håller på att saxa in pendeln också. Det kan bli mycket stora följdförseningar under förmiddagen, men det är olika för olika operatörer, säger Lennart Helsing, presskommunikatör vid Trafikverket. 

Resenärerna kommer att känna av det här i dag?

– Ja, på förmiddagen i alla fall. 

Från Trafikverkets hemsida.

 

– Jag har inte exakt tid för när det här kom in till oss, men vakthavande befäl ringde strax före klockan sex och informerade om detta, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen. 

Vet ni om det rör sig om vuxna eller barn som vistas på spåret?

– Ingen uppfattning, det intressanta är att få bort dem så att tågtrafiken kommer i gång igen. Sådant här få ju en del konsekvenser i resandet för folk. 

Under förmiddagen kom ett besked från polisen om att händelsen med tågstoppet utreds som försök till sabotage och att förundersökning inletts.

– Det bygger på en samlad bedömning som gjordes på platsen, säger Lars Byström. Sedan får vi se om det kan styrkas eller ska avskrivas. Ingen är i alla fall frihetsberövad i ärendet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!