Stoppet påverkar bland annat trafiken vid Centralstationen i Stockholm. Foto: LÄSARBILD
Stoppet påverkar bland annat trafiken vid Centralstationen i Stockholm. Foto: LÄSARBILD

Tågstopp misstänks vara förberedelse till sabotage

Publicerad

Tåg- och pendeltågstrafiken rullar igen efter onsdagsmorgonens stora stopp. 

Men med förseningar och inställda tåg som en direkt följd:

– Det kan bli mycket stora följdförseningar under förmiddagen, säger Lennart Helsing, presskommunikatör vid Trafikverket.

Händelsen utreds som förberedelse till sabotage och polisen har gjort beslag på platsen.

Under onsdagsmorgonen kom det en order från polisen att tåg- och pendeltågstrafiken ska hållas avstängd mellan Stockholms Centralstation och Årstaberg i södra Stockholm. Tåg som kom söderifrån stannade och vände i Årstaberg alternativt i Älvsjö.

Orsaken till tågstoppet var att obehöriga personer vistas på spåret vid Södra stations-området. 

https://twitter.com/polisen_sthlm/status/948428893014384640

Fredrik Cavalli-Björkman, pressjour vid SL, sa under onsdagsmorgonen:

– Man får helt enkelt hitta andra vägar om man exempelvis ska ta sig söderut från Centralen, sa  Bussar eller exempelvis tunnelbana till Farsta. Man får gå in i reseplaneraren och titta. 

Men strax före klockan 9 var polisens arbete på platsen klart – och tågen började rulla igen. 

Bombgruppen var på plats

Under morgonen var SVT först med att berätta att polisens bombgrupp beordrats till den avstängda platsen, där de deltagit i sökandet.

Uppgifterna bekräftades också för Expressen:

– Vi använder alla som är duktiga att leta och är det några som är duktiga så är det dom, sa Kjell Lindgren, presstalesperson vid Stockholmspolisen. Vi letar efter personer, skador och föremål. Det blir en konsekvens av att någon obehörig varit där: Har de lämnat något, har de skadat något?

Ni har inte hittat någon skadad?

– Jag har inte fått någon indikation på att man har hittat någon skadad. Men jag fick besked för en stund sedan att man åtminstone har genomsökt en del av det här ganska omfattande tunnelsystemet. 

Följdförseningar från Stockholm City

Morgonens tågstopp har inneburit att resande med regional- och fjärrtåg drabbats hårt. Det gäller företrädesvis resenärer på sträckorna-Nyköping-Norrköping-Malmö-Köpenhamn, Stockholm-Göteborg-Karlstad-Oslo, Stockholm-Eskilstuna-Arboga-Hallsberg.

Men klockan 08.58, efter att polisens insats på platsen var klar, började tågen rulla på nytt. Men följden av morgonens stopp är inställda tåg och förseningar. 

Både för regional- och fjärrtåg samt för pendeltågstrafiken.

– Man har startat fjärr- och regionaltrafik och håller på att saxa in pendeln också. Det kan bli mycket stora följdförseningar under förmiddagen, men det är olika för olika operatörer, säger Lennart Helsing, presskommunikatör vid Trafikverket. 

Resenärerna kommer att känna av det här i dag?

– Ja, på förmiddagen i alla fall. 

Från Trafikverkets hemsida.

 

– Jag har inte exakt tid för när det här kom in till oss, men vakthavande befäl ringde strax före klockan sex och informerade om detta, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen. 

Vet ni om det rör sig om vuxna eller barn som vistas på spåret?

– Ingen uppfattning, det intressanta är att få bort dem så att tågtrafiken kommer i gång igen. Sådant här få ju en del konsekvenser i resandet för folk. 

Under förmiddagen kom ett besked från polisen om att händelsen med tågstoppet utreds som försök till sabotage och att förundersökning inletts.

– Det bygger på en samlad bedömning som gjordes på platsen, säger Lars Byström. Sedan får vi se om det kan styrkas eller ska avskrivas. Ingen är i alla fall frihetsberövad i ärendet.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag