En fotbollstränare i Stockholmsområdet är misstänkt för åtta grova våldtäkter mot pojkar i hans lag. Foto: Nils Petter NilssonEn fotbollstränare i Stockholmsområdet är misstänkt för åtta grova våldtäkter mot pojkar i hans lag. Foto: Nils Petter Nilsson

En fotbollstränare i Stockholmsområdet är misstänkt för åtta grova våldtäkter mot pojkar i hans lag.

 Foto: Nils Petter Nilsson
Riksidrottsstyrelsens ordförande Björn Eriksson. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅNRiksidrottsstyrelsens ordförande Björn Eriksson. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Riksidrottsstyrelsens ordförande Björn Eriksson. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
Patrik Sjöberg trädde fram 2011 och berättade att Viljo Nousiainen, Sjöbergs styvfar och tränare, i flera år förgrep sig på honom. Foto: Olle SporrongPatrik Sjöberg trädde fram 2011 och berättade att Viljo Nousiainen, Sjöbergs styvfar och tränare, i flera år förgrep sig på honom. Foto: Olle Sporrong
Patrik Sjöberg trädde fram 2011 och berättade att Viljo Nousiainen, Sjöbergs styvfar och tränare, i flera år förgrep sig på honom. Foto: Olle Sporrong

Polisen misstänker:
Tränare våldtog unga
pojkar i sitt fotbollslag

Publicerad

En fotbollstränare i en Stockholmsklubb misstänks för åtta grova våldtäkter mot tre pojkar som spelar i hans lag.

Två av pojkarna är i tioårsåldern.

I bevisningen ingår dna-spår – men fotbollstränaren nekar genom sin advokat till alla anklagelser.

– Frågan om sexuella övergrepp inom idrotten får stor plats på Riksidrottsmötet i maj, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsstyrelsen.

Enligt åklagaren har den manlige fotbollstränaren i en Stockholmsklubb våldtagit tre spelare i laget vid totalt åtta tillfällen mellan 2015 och 2016. De sexuella handlingar som beskrivs i stämningsansökan är mycket grova. De två yngsta pojkarna är födda 2006 och den äldre pojken är född 2002.

Fotbollstränaren har, enligt åtalet, använt våld för att tvinga till sig sex.

"NN har fällt målsäganden till golvet och tryckt sin fot mot hans bröstkorg", står det i stämningsansökan.

"Brottet är att anse som grovt med hänsyn till målsägandens ringa ålder, då NN brukat våld och hot om våld samt då gärningen inneburit fysisk smärta för målsäganden."

Förnekar åtalet

Tränaren ska enligt åklagaren hotat att sprida rykten om pojkarna om de inte följde hans sexuella uppmaningar eller om de berättade för någon om övergreppen.

Dna-spår från pojkarnas underkläder ingår i bevisningen.

Fotbollstränarens advokat Lars Ahlstedt säger att hans klient förnekar åtalet "i sin helhet", men vill inte lämna fler kommentarer.

På fredagen hölls den andra av totalt fem planerade rättegångsdagar i Solna tingsrätt.

– Hittills har det bara varit förhör med barn. Omfattande förhör, och vi är inte klara ännu. Det är som det ofta är när barn drabbas av sådant här. Han mår inte bra, säger Ola Salomonsson, målsägandebiträde till en av de yngre pojkarna.

Rektorn på skolan där pojkarna går, och som känner till fotbollstränaren, kallar det som hänt för "fruktansvärt". Att mannen haft en ansvarsställning gentemot pojkarna kommenterar rektorn så här:

– Det gör saken ännu värre. Jag ska inte säga att det blir en väckarklocka, men det blir väldigt tydligt att en människa kan spela väldigt dubbelt.

– Vi misstänkte inget alls i skolan. Det är en tankeställare att det kan vara på det här sättet.

Höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg.Foto: Olle Sporrong

Patrik Sjöberg: "Idrotten blundar"

Frågan om sexuella övergrepp inom idrotten blev uppmärksammad inte minst efter att höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg trädde fram 2011 och berättade att Viljo Nousiainen, Sjöbergs styvfar och tränare, i flera år förgrep sig på honom. Också den profilerade tränaren Yannick Tregaro har trätt fram och berättat att Nousiainen utnyttjat honom.

2016 skakades engelsk fotboll av en gigantisk pedofilhärva där 350 personer anmält att de blivit sexuellt utnyttjade.

Patrik Sjöberg, som numera föreläser om sexbrott inom idrotten, kallar den pågående rättsprocessen för en "väckarklocka".

– Idrottsrörelsen blundar för den här problematiken. Det är det jag försöker få fram med mina föreläsningar.

Fallet med Stockholmstränaren är uppe i rätten – men enligt Sjöberg händer det ofta att övergrepp som kommer till klubbars kännedom inte polisanmäls.

– Idrotten har problematiken att den vill utreda sig själv. Klubbar och förbund försöker mörka såna här saker. Nu krävs krafttag från alla håll och tydliga riktlinjer från Riksidrottsförbundet, säger Patrik Sjöberg.

Riksidrottsstyrelsens ordförande Björn Eriksson.Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

"Nolltolerans gäller"

Riksidrottsstyrelsens ordförande Björn Eriksson kontrar mot Sjöbergs kritik om att klubbar och förbund försöker dölja övergrepp. Men han säger att frågan är högprioriterat på Riksidrottsmötet i maj.

– Den här typen av händelser är förfärliga. Nolltolerans gäller. För att komma vidare måste folkrörelsen själva ta tag i detta. Dels handlar det om självklarheter som att alltid polisanmäla, säger han.

Han vill också att Riksidrottsförbundet ska hjälpa att utbilda klubbar och underförbund.

– Många jobbar ideellt för att de tycker om att idrotta och är inte rustade att ta hand om de här problemen. Givetvis är det bra att kolla så att inte vilken gök som helst kommer in, men jag tror inte på ett angiverisystem i en ideell rörelse som idrotten. Det är snarare viktigt att följa vad som sker i ens klubb och lära sig att urskilja varningssignaler.

Patrik Sjöberg säger att det inte finns några råd att ge till de drabbade pojkarna.

– Den som blir drabbad av något sådant här bär med sig det genom hela livet.

"Mycket, mycket allvarligt"

Mari Schaub
, advokat som specialiserat sig på våldtäktsmål, säger att anklagelserna mot fotbollstränaren är väldigt allvarliga.

– Det är mycket, mycket allvarligt. Det är fruktansvärda gärningar. Det handlar om små barn, det är upprepade gärningar, barn har utsatts samtidigt och vid flera tillfällen, säger hon.

Hon säger att det troligtvis finns ett stort mörkertal.

– Tack och lov är det ett ovanligt fall men tyvärr är det inte första gången. Det är viktigt att det kommer fram så man förstår att man inte ensam om det här. Det finns en stor offercirkel och anhöriga och omgivning som behöver terapi.

Expressen har sökt åklagaren i ärendet samt fotbollsklubben där mannen varit verksam.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag