Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rättsexperten kräver nu mer resurser

Rättsexpert Sven-Erik Alhem.
Foto: Tomas Leprince

På två dygn har fem människor mördats i Stockholms undre värld.

På en extrainsatt presskonferens vädjade polisen om förstärkning – och Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, kräver mer resurser:

– Till teknisk bevisning som övervakningskameror – teknik låter sig inte skrämmas, som vittnen kan göra, säger han.

Dubbelmord i Hallonbergen på tisdagsmorgonen.

Mord i Alby på tisdagskvällen.

Dubbelmord i Kista på onsdagskvällen.

På en extrainsatt presskonferens på torsdagen berättade Stockholmspolisen att man just nu utreder 47 mord och 57 mordförsök – och att man ser alla fem mord nu i veckan som en del av uppgörelserna i stadens undre värld.

– Vi kan konstatera att det rör sig uteslutande om gängmiljö. Det är kända konflikter och impulshandlingar som är svåra att avvärja, säger Patrik Ungsäter, kommenderingschef.

Tolv pågående konflikter¨

Stockholm har i år hittills drabbats av 17 skottlossningar. Gunnar Appelgren, samordnare för operation Mareld som syftar till att få kontroll över Stockholms organiserade brottslighet, sa på presskonferensen:

– Vi har nu tolv pågående konflikter där det finns risk för dödligt våld. Sex i nord, sex i syd.

Rättsexpert Sven-Erik Alhem pekar ut vapenfrågan som central. Bara i södra Stockholm har polisen beslagtagit 17 Kalasjnikovs under slutet av förra året och hittills i år. Gevären tros ha smugglats in från Balkan, uppgav polisen presskonferensen. Alhem:

– Att få tag i illegala vapen är alldeles för lätt. Rättsväsendet har inte tagit problemet på allvar utan låtit vapnen flöda in. Vi behöver stentuffa domar vid innehav av illegala vapen.

Alhem: Vill ha en aura av farlighet

Upprinnelsen till dubbelmordet i Hallonbergen i tisdags kan vara att en av de mördade har varit vittne i en mordutredning. Nu vill Alhem att polisen får större resurser till exempelvis övervakningskameror.

– Teknik låter sig inte skrämmas, som vittnen kan göra. De kriminella vill skapa en aura av farlighet – när vittnen misstänks ha skjutits blir det en krydda som leder till att människor inte vågar träda fram.

Efter dubbelmordet i Kista på onsdagskvällen – där två män sköts ihjäl, varav en Lejonen-ledaren Merhawi Aregai, 26 – säger Alhem:

– Många har sagt till mig att så länge gäng gängmedlemmar bara dödar varandra, så gör det inget. Det är ett jättefarligt sätt att tänka: Alla människoliv är jätteviktiga och lika mycket värda. Man får aldrig låta ett samhälle skapa sina egna normer.

Hittades i en trappuppgång

En man hittades död i en trappuppgång Alby i södra Stockholm sent på tisdagskvällen.

Polisen misstänker mord och en man har anhållits i sin frånvaro.

Lars Byström, talesperson vid polisen i Stockholm, under torsdagseftermiddagen:

– En man är fortfarande anhållen i sin frånvaro av åklagare. Vi misstänker alltså en person, och letar vidare efter denna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.