Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Polisen: Gatubarn ligger bakom Stockholmsrånen

Polisen och socialtjänsten uppskattar att det i dag finns runt 200 gatubarn i city – och de blir fler, enligt Göran Hägglund, biträdande enhetschef på Stockholms socialförvaltning. Foto: / SKÄRMDUMP
Polisen utreder nu om brotten har någon koppling till varandra. Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Södermalm har drabbats av flera rån och rånförsök.

Nu går polisen ut med att det är gatubarn som ligger bakom händelserna, skriver Stockholm Direkt.

Senast på torsdagen jagade polisen efterlysta gatubarn med helikopter över Södermalm.

I söndags kunde polisen gripa sex pojkar efter ett rån och ett rånförsök. I ett av fallen handlade det om en person som blivit av med sin mobiltelefon efter att han blivit slagen i huvudet. I det andra fallet var det en person som blev utsatt för ett rånförsök av flera pojkar som på cykel ska ha använt ett knivliknande föremål, skriver Stockholm Direkt

Den yngsta personen var nio år, skrev polisen på Twitter tidigare i veckan. 

https://twitter.com/YB_Sodermalm/status/889353184329728000

På söndagskvällen blev även en kvinna rånad på sin guldkedja av två yngre män på Katarina kyrkogård och i måndags skedde ytterligare ett rånförsök. 

Polisen utreder nu om brotten har någon koppling till varandra. 

Polishelikopter sökte efter efterlysta

Helena Johannesson, gruppchef för polisen på Södermalm, säger till Stockholm Direkt att det i samtliga fall handlar om gatubarn – alltså unga pojkar med utländskt medborgarskap som saknar bostad. 

– Ja, eller barn utan vårdnadshavare kallar vi dem. Det finns flera grupperingar av sådana här barn, utan vårdnadshavare och andra sociala skyddsnät, säger hon till tidningen. 

På torsdagen var även polishelikoptern uppe över Södermalm för att leta efter efterlysta gatubarn, skriver polisen på Twitter. 

https://twitter.com/YB_Sodermalm/status/890608406691590144https://twitter.com/YB_Sodermalm/status/890645630976053250

 

Polisen och socialtjänsten uppskattar att det i dag finns runt 200 gatubarn i city – och de blir fler, enligt Göran Hägglund, biträdande enhetschef på Stockholms socialförvaltning. 

– De yngsta är ungefär tolv år, i de fall där kunnat göra en någorlunda säker bedömning. Det vet vi genom det uppsökande arbete socialtjänstens ungdomsjour har med polisen, säger han till tidningen.