Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Platsbrist försätter Södersjukhuset i stabsläge

Södersjukhuset har gått upp i stabsläge på grund av platsbrist.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES

Södersjukhuset i Stockholm har gått upp i stabsläge på grund av brist på vårdplatser. 

Under morgonen låg 36 patienter kvar efter att ha övernattat på akutmottagningen, skriver Dagens Nyheter.

Samtidigt är läget ansträngt på flera sjukhus runtom i landet. 

Stabsläget på Södersjukhuset infördes klockan 10.30 på tisdagen för att skapa extra resurser och samla sjukhusledningen, enligt ett pressmeddelande från Stockholms läns landsting.

"Vi har kontakt med Södersjukhusets ledning och hjälper till med samordningen med andra vårdgivare. Bland annat arbetar vi för att ta fram fler geriatriska vårdplatser för de äldre patienterna som är färdigvårdade på Södersjukhuset", säger Johan Bratt, chefläkare för Stockholms läns landsting i pressmeddelandet.

Personalen hinner inte med

Under morgonen låg 36 patienter kvar efter att ha övernattat på akutmottagningen, skriver Dagens Nyheter.

– Det är helt överbelastat och det är inte patientsäkert, säger Benjamin Kos, läkare på akutmottagningen till tidningen.

De 36 patienterna behöver enligt honom tas om hand av sex sjuksköterskor, men på avdelningen finns bara fyra. Kos anser också att personalen inte hinner med eller klarar av antalet patienter och det faktum att de blir kvar på avdelningen.

– Det är inte patientsäkert, för de läkare som arbetar här är inte vana att ronda patienter. Vi är bra på att ta hand om patienter de första timmarna. Vi kan ta det akuta, sedan hinns det inte mer, säger han till DN.

Hjärtpatienter övervakas inte som de ska

Att patienterna har blivit kvar på akutmottagningen gör enligt Kos att äldre med höftfrakturer som ska opereras inom 24 timmar inte får de förberedelser som krävs. Dessutom övervakas inte hjärtpatienter som de ska.

Sofia Sjöman Waas, pressansvarig på Södersjukhuset, säger till tidningen att det är "ett extremt läge". Det pressade läget har pågått sedan trettonhelgen, enligt pressmeddelandet från SLL.

Avråder från ”icke nödvändiga besök”

Sjukhuset jobbar nu med att flytta patienter från akuten till vårdavdelningar samt öppna ytterligare vårdplatser.


LÄS MER: Göteborg skakas av mässlingen: "Arg"


Även Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg har gått upp i stabsläge, men där är orsaken det omfattande mässlingsutbrottet som upptäcktes på sjukhuset. 22 personer har smittats och sjukhuset avråder från ”icke nödvändiga besök”, vilket meddelades igår genom ett pressmeddelande.  

– De som behöver sjukhusvård ska självklart komma hit som vanligt, men vi vill i den uppkomna situationen minska anhörighetsbesök och andra besök till sjukhuset, säger chefläkare Björn Andersson.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har man gått upp i så kallat epidemiläge – efter att ha fått in flera patienter med influensa – vilket kräver enkelrum för att minska smittspridningen. Sjukhuset fattade i fredags beslut om att införa stopp för planerade operationer – men det kunde hävas under gårdagen.  

För Skånes universitetssjukhus har läget med antalet vårdplatser varit ansträngt under jul och nyår respektive sedan årsskiftet. 

– Läget följer de prognoser vi tog fram i december. De visade att det skulle vara ont om vårdplatser veckan innan jul, och att det skulle bli något bättre under mellandagarna. Men ett tuffare läge i början på januari. Så har det sett ut. Inflödet av patienter till akuten i Malmö och Lund, har sett ut som det brukar. Men det har kunnat hanteras utan att vi har behövt gå upp i stabsläge, säger Magnus Aspegren, pressansvarig vid Skånes universitetssjukhus. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.