Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Petras ärliga bild efter jobbpasset: ”Ohållbart”

Foto: Privat
Foto: Privat

Det är högt tryck på förlossningsavdelningarna på Stockholms sjukhus. 

Platserna fylls till brädden och barnmorskorna tvingas jobba hårt. 

Nu kommer ytterligare larm – och i sociala medier har barnmorskan Petra Vinberg Linder delat en bild som vittnar om en ohållbar arbetsmiljö. 

– Vi gör allt för att de här kvinnorna ska få bra vård. Men det här är ohållbart, säger hon. 

Petra Vinberg Linder tittar ner på kläderna som ligger i en hög på golvet. Skjortan är skrynklig. Byxorna smutsiga.

I grenen syns röda fläckar av blod.

Det är tidig morgon på Södersjukhusets förlossningsavdelning. 

Petra är nattbarnmorska. Under natten har hon hanterat tre förlossningar, utan att varken hinna kissa eller byta sanitetsprodukter. 

”Då hade kvinnan fått föda i ensamhet”

Hon beskriver arbetsbelastningen på avdelningen som ohållbar. 

– Det här var natten mellan torsdag och fredag nu i veckan. Man går lite på autopilot, men man gör ju allt för kvinnorna som är där och då betyder det ibland att man inte hinner gå på toaletten. Hade jag gjort det när jag behövde så hade den kvinnan fått föda i ensamhet, säger Petra Vinberg Linder.

Hon är nyexaminerad barnmorska och har bara jobbat i någon vecka – tidigare var hon sjuksköterska. 

Hon visste att det skulle bli tufft. 

Men inte i närheten av det här. 

– Det är svårt att beskriva känslan. Jag tror att min bild kan beskriva den bättre än tusen ord. 

Bilden som Petra laddade upp.
Foto: Privat

Beskriver situationen som ohållbar

Efter att ha gått av sitt pass fotade hon klädhögen och publicerade bilden i sociala medier. Den har, precis som andra rop på hjälp från den svenska förlossningsvården, fått stor uppmärksamhet.

Många som ser den blir bestörta. 

– Vi gör allt för att de här kvinnorna ska få bra vård. Men det här är ohållbart. Vi behöver nya kliniker i Stockholm och vi behöver bättre lön. De kliniker som finns är överbelastade. De underbara barnmorskorna som jobbat i 20-30 år orkar inte mer. De säger upp sig, och vi förlorar så mycket viktig kompetens, säger Petra. 

Situationen ser likadan ut i hela Stockholmsområdet, säger hon. Man orkar knappt, men man gör det ändå. 

– Vi har valt yrket för att vi älskar det. Det är det som gör att vi ändå finner oss i kaoset. Många undrar hur vi orkar, och det är ju för att vi brinner så mycket för det. Jag är ju ny och hungrig på jobbet, men jag måste kunna gå på toaletten och sköta min hygien. Det kunde jag inte den här natten, och det kommer vara ohållbart i längden. 

”Det är ont om platser”

Det är långt ifrån första gången som svenska barnmorskor berättar om liknande förhållanden. Under våren har intresseorganisationen ”Förlossningsvrålet” larmat om platsbristen. 

I maj i år fanns tillfällen då samtliga sex förlossningskliniker i Stockholms län var fulla

Sofia Sjöman-Waas är pressansvarig på sjukhuset. Hon berättar att trycket under de senaste dygnen har varit hårt. 

– Det har varit många sökande de senaste dygnen och vi har haft några fler än normalt. Det föds vanligtvis 21-22 barn per dygn hos oss och nu har vi haft några fler. Det gör att det är lite trögare att få loss personer från förlossningen och vidare till BB, säger hon och fortsätter 

– Men vi har normal bemanning. Förlossningschefen är inne på förmiddagen och ser över hur de kan hjälpa till och om bemanningen behöver ses över. 

Sofia Sjöman-Waas delar bilden av att det är ont om platser just nu. SÖS tar emot flest förlossningar i hela länet, säger hon. 

– Och vi arbetar utifrån vårt uppdrag och med våra förutsättningar. Det är viktigt att betona att alla kvinnor som kommer till oss och behöver förlösas får hjälp. Och även om det är fullt så hjälper vi dem att hitta platser på andra sjukhus.

Vi hör berättelser från barnmorskor som inte hinner gå på toaletten eller sköta sin hygien. Vad är din bild av det? 

– Så ska det inte vara, förstås. Det är heller inga uppgifter jag har utan cheferna och personalen har en kontinuerlig dialog. Det är tråkigt om vi har barnmorskor som har behövt uppleva det, säger Sofia Sjöman-Waas.

Fått positiva reaktioner 

För Petra Vinberg Linder är problemet tydligt. Klinikerna behöver bli fler och arbetsvillkoren mer attraktiva. 

– Bättre lön och villkor har ju barnmorskor kämpat för i flera år, säger hon. 

I sociala medier är det många som stöttar. 

– Jag har fått mycket positiva reaktioner. Många tycker att bilden är talande och viktig. Det känns läskigt eftersom jag är ny som barnmorska, men kan jag vara med och göra något för villkoren så gör jag det. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.