Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt nationellt prov läckt på Snapchat

En del i ett nationellt prov i biologi nio, del B, sprids just nu sida för sida i sociala medier-kanalen Snapchat.Foto: Steve Meddle/Rex/Shutterstock / STEVE MEDDLE/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Ett nytt nationellt prov har läckt i sociala medier och sprids nu bland skolelever över landet.

Skolverket bekräftar att ett prov har kommit ut i en Stockholmsskola under måndagen.

Provet ska ha läckt efter att en lärare kopierat och delat ut provet av misstag.

En del i ett nationellt prov i biologi nio, del B, sprids just nu sida för sida i sociala medier-kanalen Snapchat.

Det var vid lunchtid på måndagen som Skolverket kom i kontakt med en skola i Stockholmsområdet där provet nu misstänks ha spridits.

– Vi har varit i kontakt med en skola i dag som berättade att en klass fått ut ett nationellt prov, säger Karin Hector-Stahre, enhetschef för nationella provet på Skolverket.

Provet ska ha läckt efter att en lärare kopierat och delat ut provet av misstag.

"Det har kommit till vår kännedom att delprov B i biologi har kopierats upp och delats ut till eleverna av misstag av en lärare i Stockholmsområdet.", skriver Skolverket i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: Nationella provet sprids i sociala medier

 

På måndagskvällen ska provet även ha spritts utanför Stockholm och till andra städer som bland annat Göteborg. Skolverket vill inte gå in på aktuella åtgärder utan ska undersöka saken närmare under tisdagen.

– Vi kommer följa upp detta i morgon för att bedöma i vilken omfattning spridningen skett. Om det sprids på sociala medier så är det i slutna grupper som till exempel Facebook och Snapchat och det kan vi inte kontrollera, säger Karin Hector-Stahre.

Spritts från Stockholm till Skåne

En 15-årig skolelev från Stockholm uppger för Expressen att provet började få spridning runt 20-tiden på måndagskvällen.

– Jag själv fick provet efter 21-tiden, och jag vet att i stort sett hela Stockholm har provet, och att det nått ända ner till Göteborg och ner mot Skåne. Men eftersom det inte är varenda skola som har just biologiprovet försöker nog folk hitta de rätta skolorna, säger 15-åringen, som vill vara anonym.

Provet i biologi är således det andra nationella provet att spridas under de senaste veckorna, efter provet i svenska.

– Det känns chockerande att det kan hända. Vi ska egentligen inte ha provet för än om två veckor. Jag som elev kanske borde vara glad men det blir inte rättvist på något sätt med betygen, säger 15-åringen.

Kan använda ersättningsprov

Om en skola får indikationer på att eleverna känner till innehållet i delprovet kan rektorn ta beslut om att använda ersättningsprovet i stället, skriver Skolverket.

Om rektorn tar ett sådant beslut gäller det alla elever på skolan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.