Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ny myndighet mot segregation

I dag presenterades den nya myndigheten, Delegation mot segregation, och dess nya direktör. Foto: LINNEA RHEBORG / BILDBYRÅN
Myndigheten som ska ligga i Huddinge vid Södertörns högskola ska arbeta mot segregation. Foto: SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA / SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA

Sverige får en ny myndighet som ska jobba för att motverka segregation. 

Inger Ashing blir myndighetens nya direktör. 

Satsningen ska pågå till och med 2025 och kommer kosta omkring 700 miljoner kronor. 

I dag presenterades den nya myndigheten, Delegation mot segregation, och dess nya direktör, av Ibrahim Baylan (S) på Rosenbad. Myndigheten som ska ligga i Huddinge vid Södertörns högskola ska arbeta mot segregation. 

Portarna för den nya myndigheten slås upp den första januari 2018 och ansvarig för dess arbete blir Inger Ashing.

Inger Ashing arbetar i dag som Nationell samordnare för unga som varken arbetar eller studerar. Hon har tidigare arbetat chef och ställföreträdande generaldirektör vid dåvarande Ungdomsstyrelsen, som vd för Global Child Forum och ordförande i Rädda Barnen. 

– Ingers erfarenhet av sektorsövergripande arbete kommer bli väldigt centralt och ett av skälen till att hon blivit utnämnd. Sedan har hon mer eller mindre jobbat med frågor som handlar om segregation och som också är väldigt viktigt, säger Ibrahim Baylan (S), samordnings- och energiminister.

Fem fokusområden

Delegation mot segregation kommer ha fem specifika fokusområden:  bekämpa brottsligheten, minska långtidsarbetslösheten, lyfta skolorna och elevernas resultat, stärka samhällsservicen och minska bostadssegregationen, och stärka demokratin och stödja det civila samhället.

– Erfarenheter av liknande satsningar tidigare pekar på att långsiktighet i arbetet är avgörande och tanken är att Delegationen ska vara en garant för och ett stöd i ett långsiktigt utvecklingsarbete, säger samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan via ett pressmeddelande.  

– Det handlar om att agera tidigt och att arbeta långsiktigt, de två sakerna ihop är det som krävs. Man måste ha kunskap och veta vad det är som ger effekt annars blir inte insatserna av den kvalitet man önskar, säger Inger Ashing. 

För kommande år är anslaget beräknat till 75 miljoner kronor för 2018 och 100 miljoner kronor per år från 2019 till 2025. Satsningen ska pågå till och med 2025. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.