Nordiska motståndsrörelsen samlades på Medborgarplatsen. Där uppstod oroligheter och en person greps efter att en polis blivit slagen i huvudet. Foto: LäsarbildNordiska motståndsrörelsen samlades på Medborgarplatsen. Där uppstod oroligheter och en person greps efter att en polis blivit slagen i huvudet. Foto: Läsarbild
Nordiska motståndsrörelsen samlades på Medborgarplatsen. Där uppstod oroligheter och en person greps efter att en polis blivit slagen i huvudet. Foto: Läsarbild
NMR hade inget tillstånd för demonstrationen. Arkivbild. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSENNMR hade inget tillstånd för demonstrationen. Arkivbild. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
NMR hade inget tillstånd för demonstrationen. Arkivbild. Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Nazisterna tog sig till Medborgarplatsen där de fortsatte sin illegala demonstration. Foto: LäsarbildNazisterna tog sig till Medborgarplatsen där de fortsatte sin illegala demonstration. Foto: Läsarbild
Nazisterna tog sig till Medborgarplatsen där de fortsatte sin illegala demonstration. Foto: Läsarbild
En person är gripen, misstänkt för våld mot tjänsteman. Foto: LäsarbildEn person är gripen, misstänkt för våld mot tjänsteman. Foto: Läsarbild
En person är gripen, misstänkt för våld mot tjänsteman. Foto: Läsarbild

En gripen efter NMR:s illegala demonstration

Publicerad
Uppdaterad

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade utan tillstånd på Östermalmstorg i Stockholm under lördagen.

Därifrån fördlyttade de sig från torg till torg i stan. När motdemonstranter kom till Medborgarplatsen utbröt oroligheter.

– En polis blir slagen i huvudet när man försöker hålla grupperna åtskilda. En person är gripen för våld mot tjänsteman, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson på polisen ledningscentral.

Stockholmspolisen fick under lördagsförmiddagen uppgifter om att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade utan tillstånd på Östermalmstorg i centrala Stockholm. 

– Vi har fått flera uppgifter om detta och nu verkar det som att det är en demonstration. Så det stämmer, det är en icke tillståndsgiven demonstration, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson på polisens ledningscentral.

"Kommer inte avbrytas"

NMR har inte fått tillstånd att demonstrera.

– Det är en icke tillståndsgiven demonstation som pågår men den kommer inte avbrytas som förutsättningarna ser ut nu. Det är ett brott mot ordningslagen och vi kommer att skriva en anmälan, säger Sven-Erik Olsson.

– Det finns inga förutsättningar för att avbryta.

Enligt uppgifter till Expressen deltog omkring 20 till 25 personer vid Östermalmstorg, några av dem med flaggor, andra gick runt med informationsblad och pratade med människor som befann sig på torget. 

Bröt själva demonstrationen

Klockan 13.15 uppgav polisen att demonstrationen på Östermalmstorg avbrutits av Nordiska motståndsrörelsen själva.

– Man har avbrutit på eget initiativ, rullat ihop sina banderoller och gått från platsen. Det har inte varit något stök, man har delat ut flygblad och lämnat nu. Vi uppfattar det som att 35 till 40 personer deltog, säger Sven-Erik Olsson.

Gruppen ska sedan ha rört sig mot Norrmalmstorg och vidare mot Medborgarplatsen. Polisen ser inte promenaderna mellan torgen som demonstrationer.

– Man har förflyttat sig, gått till Medborgarplatsen. Där ses det som en allmän sammankomst igen, så det blir en ny anmälan om brott mot ordningslagen, säger Sven-Erik Olsson vidare.

– Det knuffades lite vid Medborgarplatsen. Men inga direkta ordningsstörningar, har det varit.

Polis slagen i huvudet

Men när motdemonstranter kommer till platsen uppstår tumult. Då polisen försöker hålla de två grupperna isär blir en polis slagen i huvudet. 

– Det uppstår oroligheter och en polis misshandlas när man försöker hålla grupperna åtskilda. Det framgår inte av rapporten vem det är som slår. En person är gripen för våld mot tjänsteman, säger Sven-Erik Olsson.

Om polisen blev skadad eller om ett tillhygge användes vid misshandeln framgår inte. Personen har förts till sjukhus för att få skadorna undersökta, enligt Sven-Erik Olsson.

– Polisen blev slagen i huvudet, men det framgår inte i rapporten till ledningscentralen hur man blev slagen, säger han.

"Människor blev rädda"

Carolina Farraj befann sig på Medborgarplatsen som antirasist och sände live på Facebook för att dokumentera händelseförloppet. Hon berättar att de var ungefär 50 personer på platsen. Efter att tumult uppstått förflyttade polisen NMR-aktivisterna mot Mariatorget och ner i tunnelbanan.

– Halv tre var allting upplöst och överspelat. De har lämnat platsen när de ansåg sig färdiga, det är inte polisen som flyttat på dem, säger Eva Nilsson, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Enligt Eva Nilsson har enbart en person gripits i samband med demonstrationen i Stockholm.

– Som jag känner till har inte fler än personen som är misstänkt för våld mot tjänsteman gripits. Den personen ska höras. I nuläget har jag inget skadeläge för den misshandlade polisen men som jag förstod ska det inte vara allvarligt, säger hon.

 

LÄS MER: Nazistiska NMR förbjuds i Finland – strider mot lag

Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag