Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

En gripen efter NMR:s illegala demonstration

Nordiska motståndsrörelsen samlades på Medborgarplatsen. Där uppstod oroligheter och en person greps efter att en polis blivit slagen i huvudet.Foto: Läsarbild
NMR hade inget tillstånd för demonstrationen. Arkivbild.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Nazisterna tog sig till Medborgarplatsen där de fortsatte sin illegala demonstration.Foto: Läsarbild
En person är gripen, misstänkt för våld mot tjänsteman.Foto: Läsarbild

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade utan tillstånd på Östermalmstorg i Stockholm under lördagen.

Därifrån fördlyttade de sig från torg till torg i stan. När motdemonstranter kom till Medborgarplatsen utbröt oroligheter.

– En polis blir slagen i huvudet när man försöker hålla grupperna åtskilda. En person är gripen för våld mot tjänsteman, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson på polisen ledningscentral.

Stockholmspolisen fick under lördagsförmiddagen uppgifter om att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade utan tillstånd på Östermalmstorg i centrala Stockholm. 

– Vi har fått flera uppgifter om detta och nu verkar det som att det är en demonstration. Så det stämmer, det är en icke tillståndsgiven demonstration, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson på polisens ledningscentral.

"Kommer inte avbrytas"

NMR har inte fått tillstånd att demonstrera.

– Det är en icke tillståndsgiven demonstation som pågår men den kommer inte avbrytas som förutsättningarna ser ut nu. Det är ett brott mot ordningslagen och vi kommer att skriva en anmälan, säger Sven-Erik Olsson.

– Det finns inga förutsättningar för att avbryta.

Enligt uppgifter till Expressen deltog omkring 20 till 25 personer vid Östermalmstorg, några av dem med flaggor, andra gick runt med informationsblad och pratade med människor som befann sig på torget. 

Bröt själva demonstrationen

Klockan 13.15 uppgav polisen att demonstrationen på Östermalmstorg avbrutits av Nordiska motståndsrörelsen själva.

– Man har avbrutit på eget initiativ, rullat ihop sina banderoller och gått från platsen. Det har inte varit något stök, man har delat ut flygblad och lämnat nu. Vi uppfattar det som att 35 till 40 personer deltog, säger Sven-Erik Olsson.

Gruppen ska sedan ha rört sig mot Norrmalmstorg och vidare mot Medborgarplatsen. Polisen ser inte promenaderna mellan torgen som demonstrationer.

– Man har förflyttat sig, gått till Medborgarplatsen. Där ses det som en allmän sammankomst igen, så det blir en ny anmälan om brott mot ordningslagen, säger Sven-Erik Olsson vidare.

– Det knuffades lite vid Medborgarplatsen. Men inga direkta ordningsstörningar, har det varit.

Polis slagen i huvudet

Men när motdemonstranter kommer till platsen uppstår tumult. Då polisen försöker hålla de två grupperna isär blir en polis slagen i huvudet. 

– Det uppstår oroligheter och en polis misshandlas när man försöker hålla grupperna åtskilda. Det framgår inte av rapporten vem det är som slår. En person är gripen för våld mot tjänsteman, säger Sven-Erik Olsson.

Om polisen blev skadad eller om ett tillhygge användes vid misshandeln framgår inte. Personen har förts till sjukhus för att få skadorna undersökta, enligt Sven-Erik Olsson.

– Polisen blev slagen i huvudet, men det framgår inte i rapporten till ledningscentralen hur man blev slagen, säger han.

"Människor blev rädda"

Carolina Farraj befann sig på Medborgarplatsen som antirasist och sände live på Facebook för att dokumentera händelseförloppet. Hon berättar att de var ungefär 50 personer på platsen. Efter att tumult uppstått förflyttade polisen NMR-aktivisterna mot Mariatorget och ner i tunnelbanan.

– Halv tre var allting upplöst och överspelat. De har lämnat platsen när de ansåg sig färdiga, det är inte polisen som flyttat på dem, säger Eva Nilsson, presstalesperson på polisen i Stockholm.

Enligt Eva Nilsson har enbart en person gripits i samband med demonstrationen i Stockholm.

– Som jag känner till har inte fler än personen som är misstänkt för våld mot tjänsteman gripits. Den personen ska höras. I nuläget har jag inget skadeläge för den misshandlade polisen men som jag förstod ska det inte vara allvarligt, säger hon.

 

LÄS MER: Nazistiska NMR förbjuds i Finland – strider mot lag

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.