Finlands ambassad på Östermalm i Stockholm är avspärrad. Foto: Janne Åkesson/SwepixFinlands ambassad på Östermalm i Stockholm är avspärrad. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Finlands ambassad på Östermalm i Stockholm är avspärrad. Foto: Janne Åkesson/Swepix
Finska ambassaden på Östermalm i Stockholm spärrades av på torsdagskvällen. Foto: Fredrik SjöshultFinska ambassaden på Östermalm i Stockholm spärrades av på torsdagskvällen. Foto: Fredrik Sjöshult
Finska ambassaden på Östermalm i Stockholm spärrades av på torsdagskvällen. Foto: Fredrik Sjöshult

Nazister rör sig i Stockholm – polisen har kommendering

Publicerad

Stockholmspolisen har en kommendering med anledning av 30 november.

Nazister med NMR-flaggor har synts på olika platser runtom i Stockholm. 

Finska ambassaden spärrades av efter att en grupp människor samlats utanför. 

– En polis sa att de var där för att protestera mot tingsrättens beslut i Finland om att förbjuda nordiska motståndsrörelsen, säger Niina Hyrsky, pressekreterare vid ambassaden. 

Flera nazister med Nordiska motståndsrörelsens flagga har sett runtom i Stockholm under torsdagskvällen – däribland vid Telefonplan, Östermalmstorg och Karlaplan. 

Tidigare år har nazistiska rörelser uppmärksammat den 30 november som också är Karl XII:s dödsdag. Det har också lett till våldsamma konfrontationer med motdemonstranter. 

Nazister ska under torsdagskvällen befunnit sig vid den finska ambassaden innan polisen spärrade av platsen. På sitt Twitterkonto har Nordiska motståndsrörelsen lagt upp en bild tagen utanför den finska ambassaden "för att protestera mot dagens finskfientliga beslut".  

Polisen skriver på sin hemsida att man har en kommendering med anledning av 30 november. 

– Vi har ett antal poliser som jobbar med detta men pratar aldrig om hur många de är. Man är på plats och är tillgänglig ifall man behövs någonstans, säger Towe Hägg. 

Finska ambassaden på Östermalm i Stockholm spärrades av på torsdagskvällen.Foto: Fredrik Sjöshult

Enligt polisen ska "en grupp människor" befunnit sig utanför den finska ambassaden i centrala Stockholm. Enligt uppgifter rör det sig om nazister.

– Vi är klara där. Det var en grupp människor som var där en stund. Och vi har åkt därifrån. De gick, stod och lämnade, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen. 

Niina Hyrsky, pressekreterare vid ambassaden, var på väg ifrån byggnaden när hon upptäckte gruppen som då höll på att skingras. Hon uppskattar antalet till "ungefär 20 människor". 

– Jag pratade kort med en polis som sa att de var där för att protestera mot tingsrättens beslut i Finland om att förbjuda nordiska motståndsrörelsen, säger hon. 

– Det verkade fungera bra med polisen och det verkade inte vara stökigt på något sätt. 

Hur kommer ni hantera situationen? 

– Vi ska säkert prata om det i huset och fundera på saken. Det är säkert en allvarlig sak som vi måste prata om. Men än så länge tar vi det ganska lugnt.

Finland förbjuder NMR

Tidigare i dag kom beskedet att Finland förbjuder den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Finland.

Towe Hägg säger att polisen inte har fått in någon tillståndsförfrågan angående demonstration eller manifestation i samband med 30 november. 

– Men ifall det uppstår något så har vi en resurs. Annars gör de andra polisjobb, säger Towe Hägg. 

Nina Odermalm Schei, kommunikationschef vid Säpo, säger att Säkerhetspolisen  hela tiden arbetar med brottsaktiva individer inom vit maktmiljön. 

– Men sen vad vi gör specifikt i enskilda fall är ingenting som jag kan gå in på. 

Har ni fått några indikationer på att något ska hända i dag? 

– Vilken information vi har eller inte har är ingenting som vi berättar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag