Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazister rör sig i Stockholm – polisen har kommendering

Finlands ambassad på Östermalm i Stockholm är avspärrad.Foto: Janne Åkesson/Swepix
Finska ambassaden på Östermalm i Stockholm spärrades av på torsdagskvällen.Foto: Fredrik Sjöshult

Stockholmspolisen har en kommendering med anledning av 30 november.

Nazister med NMR-flaggor har synts på olika platser runtom i Stockholm. 

Finska ambassaden spärrades av efter att en grupp människor samlats utanför. 

– En polis sa att de var där för att protestera mot tingsrättens beslut i Finland om att förbjuda nordiska motståndsrörelsen, säger Niina Hyrsky, pressekreterare vid ambassaden. 

Flera nazister med Nordiska motståndsrörelsens flagga har sett runtom i Stockholm under torsdagskvällen – däribland vid Telefonplan, Östermalmstorg och Karlaplan. 

Tidigare år har nazistiska rörelser uppmärksammat den 30 november som också är Karl XII:s dödsdag. Det har också lett till våldsamma konfrontationer med motdemonstranter. 

Nazister ska under torsdagskvällen befunnit sig vid den finska ambassaden innan polisen spärrade av platsen. På sitt Twitterkonto har Nordiska motståndsrörelsen lagt upp en bild tagen utanför den finska ambassaden "för att protestera mot dagens finskfientliga beslut".  

Polisen skriver på sin hemsida att man har en kommendering med anledning av 30 november. 

– Vi har ett antal poliser som jobbar med detta men pratar aldrig om hur många de är. Man är på plats och är tillgänglig ifall man behövs någonstans, säger Towe Hägg. 

Finska ambassaden på Östermalm i Stockholm spärrades av på torsdagskvällen.Foto: Fredrik Sjöshult

Enligt polisen ska "en grupp människor" befunnit sig utanför den finska ambassaden i centrala Stockholm. Enligt uppgifter rör det sig om nazister.

– Vi är klara där. Det var en grupp människor som var där en stund. Och vi har åkt därifrån. De gick, stod och lämnade, säger Towe Hägg vid Stockholmspolisen. 

Niina Hyrsky, pressekreterare vid ambassaden, var på väg ifrån byggnaden när hon upptäckte gruppen som då höll på att skingras. Hon uppskattar antalet till "ungefär 20 människor". 

– Jag pratade kort med en polis som sa att de var där för att protestera mot tingsrättens beslut i Finland om att förbjuda nordiska motståndsrörelsen, säger hon. 

– Det verkade fungera bra med polisen och det verkade inte vara stökigt på något sätt. 

Hur kommer ni hantera situationen? 

– Vi ska säkert prata om det i huset och fundera på saken. Det är säkert en allvarlig sak som vi måste prata om. Men än så länge tar vi det ganska lugnt.

Finland förbjuder NMR

Tidigare i dag kom beskedet att Finland förbjuder den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, i Finland.

Towe Hägg säger att polisen inte har fått in någon tillståndsförfrågan angående demonstration eller manifestation i samband med 30 november. 

– Men ifall det uppstår något så har vi en resurs. Annars gör de andra polisjobb, säger Towe Hägg. 

Nina Odermalm Schei, kommunikationschef vid Säpo, säger att Säkerhetspolisen  hela tiden arbetar med brottsaktiva individer inom vit maktmiljön. 

– Men sen vad vi gör specifikt i enskilda fall är ingenting som jag kan gå in på. 

Har ni fått några indikationer på att något ska hända i dag? 

– Vilken information vi har eller inte har är ingenting som vi berättar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.