Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nazister får fängelse för våldsamt upplopp

Ytterligare tre personer har dömts för upploppet på Medborgarplatsen.Foto: POLISEN
Nazisterna gick till attack mot polisen.Foto: Polisen

En grå vinterlördag gick nazisterna till attack mot polisen i Stockholm – flera beväpnade med sköldar.

Tre av dem har tidigare dömts för våldsamt upplopp.

Nu döms ytterligare tre av anhängarna till Nordiska motståndsrörelsen, varav två också var med vid upploppet i Kärrtorp 2015.

En grå lördag, januari 2016. Ett 40-tal nazister, alla anhängare till Nordiska motståndsrörelsen (NMR), samlades vid Karlaplan i Stockholm för att tillsammans marschera mot Medborgarplatsen på Södermalm. Många av dem bar sköldar, andra fanor. I en megafon skanderade en av dem om "förintelse".

– Dess offer är inte judar, utan vita människor över hela planeten, skrek han.

Gick till angrepp mot polis

Marschen gick genom Stockholm, till Medborgarplatsen där polisen spärrade av en plats för nazisternas demonstration – som NMR saknade tillstånd för.

Där bröt kaoset lös.

Expressen har tidigare kunnat visa film från händelsen – där sköldbärande nazister formerade sig och gick till samlat angrepp mot polisen.

Totalt greps 38 personer misstänkta för våldsamt upplopp.

Det rättsliga efterspelet är fortfarande i gång.

Tre dömda för våldsamt upplopp

Förra året dömdes tre personer för våldsamt upplopp. Och nu har ytterligare tre personer dömts: Jimmy Björk, 32, Linus Edberg Vosthenko, 22, Philip Olsson, 22.

Jimmy Björk, 32.Foto: Polisen

Alla döms till en månads fängelse för våldsamt upplopp. Linus Edberg Vosthenko döms också för ringa vapenbrott efter att polisen hittat en burk pepparspray i hans jackficka.

Linus Edberg Voshtenko, 22, döms för våldsamt upplopp och ringa vapenbrott.Foto: Polisen

Jimmy Björk och Philip Olsson är sedan tidigare dömda till sex månader i fängelse för våldsamt upplopp i Kärrtorp i december 2015.

En nazist frikänd

Alla tre nazisterna har nekat till brott – men de har medgett att de deltog i en demonstration och tågade från Karlaplan till Medborgarplatsen.

Philip Olsson, 22.Foto: Polisen

Sedan tidigare har tingsrätten frikänt en 28-årig deltagare som greps redan vid Karlaplan. Han stod åtalad för våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman.

I oktober sa åklagaren Lucas Eriksson att fler åtal är att vänta.

– Vi betar av allt eftersom, utifrån granskning av filmer och foton på dem, sa han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.