Mats Gerdau, M, kommunstyrelsens ordförande, är själv kritisk mot köpen. Foto: JAN DÜSINGMats Gerdau, M, kommunstyrelsens ordförande, är själv kritisk mot köpen. Foto: JAN DÜSING
Mats Gerdau, M, kommunstyrelsens ordförande, är själv kritisk mot köpen.  Foto: JAN DÜSING
Fisksätra i Nacka kommun. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENFisksätra i Nacka kommun. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Fisksätra i Nacka kommun. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Nacka kommun köpte bostadsrätter för 305 miljoner

Publicerad

Nacka kommun har köpt 94 bostadsrätter för 305 miljoner kronor sen 2016 fram till nu - majoriteten av dessa hyrs ut till nyanlända.

Mats Gerdau, M, kommunstyrelsens ordförande, är själv kritisk mot köpen. 

– Vi varnade för de här konsekvenserna med kortsiktiga, dyra och ibland dåliga lösningar. Men vi kan inte välja vilka lagar vi ska följa och vilka vi ska strunta i, säger han. 

Enligt Sveriges Radios "Studio ett" har en familj, bestående av en man med tre fruar, fått tre olika lägenheter av kommunen på detta sätt.

Däremot får de inte lägenheterna permanent

Efter att många människor under 2015 sökte sig till Sverige har kommunernas behov av bostäder ökat.

52 av landets 290 kommuner hade i maj, enligt Svenska Dagbladet köpt bostadsrätter och/eller småhus för att hyra ut till hyra ut till personer som anvisats boende i kommunen. 

I Stockholm uppger närmare hälften av kommunerna för Boverket att man har bostadsrätter eller småhus för nyanlända.

Kommunen har köpt 44 lägenheter i år 

En av dessa är Nacka kommun som sen 1 januari 2016 fram till nu köpt 94 bostadsrätter för 305 miljoner kronor - med plats för cirka 340 personer. 

 – I år har vi köpt 44 bostadsrätter för 145 miljoner kronor. Vi gör det för att vi ska ordna boende åt de som anvisas till oss av Migrationsverket, Mats Gerdau, M, kommunstyrelsens ordförande i Nacka. 

Han syftar på den så kallade anvisningslagen som trädde i kraft under 2016 och tvingar kommuner att ta emot ett visst antal nyanlända.

Nacka hör till en av de kommuner som kritiserats för att inte ta emot tillräckligt många nyanlända. Under 2016 anvisades 339 personer till Nacka och i år har kommunen anvisats 370 - sista augusti hade man tagit emot 235 personer.

Majoriteten hyrs ut till nyanlända

Bostäderna har framför allt hyrts ut till nyanlända och anhöriga till nyanlända men också tillfälliga kontrakt för kommuninvånare med särskilda behov. Möjligheten att hyra gäller i två år.

Ett fall som uppmärksammats i bland annat Sveriges Radios program "Studio ett", är en familj som, enligt Studio ett, består av en man som är gift med tre kvinnor. Den familjen ska ha fått hyra tre olika lägenheter på detta sätt. Det förhållandet har uppmärksammats stort.

Gerdau säger att man också använder sig av andra alternativ - till exempel att hyra av privata fastighetsägare och privatpersoner samt modulhus. 

– Men att bygga modulbostäder tar ett års processtid. Vi köper en del bostadsrätter för att klara behoven. De ska säljas när behoven minskar om två, tre år.

Totalt handlar det om över en kvarts miljard kronor för bostäder, uppskattar Gerdau.

"Vi varnade för konsekvenserna"

Han är själv missnöjd med att kommunen lägger så mycket pengar på bostäder och anklagar regeringen för att ha förbisett följderna av lagen. 

– Vi varnade för de här konsekvenserna med kortsiktiga och dyra och ibland dåliga lösningar. Men vi kan inte välja vilka lagar vi ska följa och vilka vi ska strunta i. Vi är inte som Transportstyrelsen.

Han hade hellre sett att regeringen gjorde det enklare och snabbare att bygga.   

Hur ser du på att ni som kommun påverkar bostadsmarknaden?

– Återigen, det här är en effekt av Stefan Löfvens anvisningslagen. Staten har gett sig rätten att skicka nyanlända till kommunerna som är skyldiga att ordna boende, säger Gerdau. 

Han säger att kommunen försöker köpa lägenheterna innan de läggs ut till budgivning, och att man köpt 2,2 procent av de tillgängliga lägenheterna i kommunen.

Khashayar Farmanbar, S, oppositionsråd, Nacka kommun, håller inte med om Gerdaus bild. 

– Moderaterna har sålt ut alla kommunala hyresrätter och all allmännytta. Därför har våra ungdomar svårt att hitta bostäder och samtidigt budar kommunen på de bostadsrätter som finns ute, säger Khashayar Farmanbar, kommunalråd i opposition (S), Nacka kommun och fortsätter: 

 – Vi har länge velat bygga fler hyresrätter så att kommunens ungdomar och våra äldre har någonstans att flytta, vilket också skulle ge kommunen större handlingsfrihet när det gäller till exempel nyanlända eller andra med sociala behov. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag