Moderatförslaget: Sätt in militär i förorterna

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Våldsbrotten i de utsatta områdena, som Rinkeby, Tensta, Husby och Hallunda/Norsborg, har fått Moderaterna, med riksdagsledamoten Mikael Cederbratt i spetsen, att agera.
Foto: MODERATERNA
Foto: SÖREN ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Här är moderatförslaget för att komma åt de kriminella gängen:

Militär i Stockholmsförorterna – typ Rinkeby, Tensta, Husby och Hallunda och Norsborg.

– Det är de hederliga människorna i området som råkar illa ut. Vi behöver gå in för att stötta dem, säger riksdagsledamoten Mikael Cederbratt (M) till StockholmDirekt. 

Våldsbrotten i de utsatta områdena, som Rinkeby, Tensta, Husby och Hallunda/Norsborg, har fått Moderaterna – med riksdagsledamoten Mikael Cederbratt i spetsen – att agera med kraft. Nu har han skrivit en motion som 19 andra moderata riksdagsledamöter har skrivit under. Den handlar om att sätta in militär, när inte poliser har tillräckligt med resurser, i flera av de utsatta områdena. 

– Läget i våra utanförskapsområden har förvärrats. Gängen har tagit över och polisen har varit tvungna att dra sig tillbaka. Svensk lag gäller inte längre här, säger Mikael Cederbratt (M) till StockholmDirekt.

Förklarar krig mot gängen

På sin blogg skriver Mikael Cederbratt att det är dags att förklara krig. Mot gängen. 

"Det är absolut nödvändigt att göra något, för dessa gäng är som cancersvulster i vårt land, och det brådskar. Min absoluta uppfattning är att vi, Sveriges nation, skall förklara krig mot de kriminella gängen."

Mikael Cederbratt anser att den enda möjligheten att få stopp på gängens framfart är nolltolerans mot kriminalitet. Men det skulle samtidigt innebära en konstant närvaro från polis eller militär. Han nämner samtidigt att militärpoliser skulle vara utmärkta för att sköta olika bevakningsuppdrag. 

"Måste stötta de hederliga människorna"

Vidare föreslår den moderate riksdagsledamoten att militären borde få utföra "vissa polisiära uppgifter – men under ledning av polisen. 

Som att upprätthålla lag och ordning i förorten. 

Mikael Cederbratt understryker, enligt tidningen:

– Det är de hederliga människorna i området som råkar illa ut. Vi behöver gå in för att stötta dem.

Moderaterna som parti står inte bakom Cederbratt's förslag. 

– Det här är inte ett förslag som presenterats av oss som parti, eller något beslut som fattats på vår stämma i helgen som gick. Utan det grundar sig i en enskild motion som partiet inte står bakom, säger Charlie Forsberg, pressekreterare Moderaterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.