Tre män i 20-årsåldern har häktats misstänkta för medhjälp till mord på den man i 25-årsåldern som sköts ihjäl 22 januari. Foto: Alex LjungdahlTre män i 20-årsåldern har häktats misstänkta för medhjälp till mord på den man i 25-årsåldern som sköts ihjäl 22 januari. Foto: Alex Ljungdahl
Tre män i 20-årsåldern har häktats misstänkta för medhjälp till mord på den man i 25-årsåldern som sköts ihjäl 22 januari. Foto: Alex Ljungdahl
Mannen avled på Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: Emil NordinMannen avled på Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: Emil Nordin

Mannen avled på Karolinska sjukhuset i Solna.

 Foto: Emil Nordin

Misstänkt var med på minnesstund efter mordet

Publicerad

Tre män - 18, 19 och 20 år gamla - har häktats misstänkta för medhjälp till mord.

Det sker efter att en skottskadad man i 25-årsåldern kom in på Karolinska i Stockholm - för att sedan avlida av sina skador.

Under mordkvällen besköts offret först i ett garage - och sedan i bilen på väg till sjukhuset.

Samma natt deltog en av de misstänkta vid en minnesstund utanför sjukhuset.

Det var på kvällen den 22 januari som en man i 25-årsåldern - med svåra skottskador - klev in på Karolinska sjukhuset i Solna.

Senade under kvällen meddelade polisen att mannen hade avlidit.

Redan under mordnatten hämtades fem personer in till förhör, men de försattes sedan på fri fot. Samtidigt inledde polisen en förundersökning gällande mord - som nu har nått ett genombrott.

På fredagen häktades tre män - 18, 19 och 20 år gamla - hemmahörande i Stockholm på sannolika skäl misstänkta för medhjälp till mordet. De har suttit frihetsberövade sedan de greps på tisdagsmorgonen.

Misstänktes för mord - häktades för medhjälp

Samtliga tre nekar till brott. Åklagare Olof Calmvik begärde två av männen häktade för mord alternativt medhjälp till mord, där beslutet alltså föll på den senare rubriceringen.

– Åklagaren hävdade att man genom signalement kunde peka ut den person som hållit i mordvapnet. Men det ansåg inte rätten vara styrkt genom den bevisning som lades fram i tingsrätten, säger Stig Sahlström som är 20-åringens advokat.

Expressen har tidigare publicerat uppgifter om att offret blev beskjuten vid två tillfällen under mordnatten - först i Sundbyberg och sedan på väg mot Karolinska efter att ha prejats längs vägen.

Detta bekräftar nu advokaten som säger att den första skottlossningen skedde i ett garage i Hallonbergen som de misstänkta ungdomarna använder som en samlingsplats.

Mannen avled på Karolinska sjukhuset i Solna.Foto: Emil Nordin

Goda vänner som vuxit upp tillsammans

– Det har dels varit skottlossning i garaget, och sedan då skottlossning i en bil. Den skottlossningen ledde till att offret avled.

De tre misstänkta är goda vänner som har vuxit upp tillsammans, medan den mördade är ett par år äldre och av advokaten beskrivs som en bekant.

I förhör har 20-åringen, som är en av de som begärdes häktad för mord alternativt medhjälp till mord, medgett att han befann sig på platsen.

– Han har varit närvarande vid den första skottlossningen och har hört skotten och sett offret springa från platsen. Då har han inte vetat huruvida han var skadad eller inte, säger advokaten.

Under sen mordkväll samlades ett stort antal ungdomar vid Karolinska sjukhuset. Efter beskedet att den skadade mannen hade avlidit hölls en minnesstund på plats som 20-åringen deltog i, berättar Sahlström.

Kopplas till dubbelmordet

Polisen har arbetat efter teorin att det finns kopplingar till mordförsöket i Fagersjö och dubbelmordet i Rinkeby, enligt tidigare uppgifter till Expressen.

I det senare fallet, där två bröder mördades, greps tre personer av tungt beväpnad polis på Hötorget i centrala Stockholm i slutet av januari.

Polisen uppmanar allmänheten om att höra av sig till dem med ytterligare tips i fallet, på telefonnummer 114 14.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag