Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Misstänkt var med på minnesstund efter mordet

Tre män i 20-årsåldern har häktats misstänkta för medhjälp till mord på den man i 25-årsåldern som sköts ihjäl 22 januari. Foto: Alex Ljungdahl

Mannen avled på Karolinska sjukhuset i Solna.

Foto: Emil Nordin

Tre män - 18, 19 och 20 år gamla - har häktats misstänkta för medhjälp till mord.

Det sker efter att en skottskadad man i 25-årsåldern kom in på Karolinska i Stockholm - för att sedan avlida av sina skador.

Under mordkvällen besköts offret först i ett garage - och sedan i bilen på väg till sjukhuset.

Samma natt deltog en av de misstänkta vid en minnesstund utanför sjukhuset.

Det var på kvällen den 22 januari som en man i 25-årsåldern - med svåra skottskador - klev in på Karolinska sjukhuset i Solna.

Senade under kvällen meddelade polisen att mannen hade avlidit.

Redan under mordnatten hämtades fem personer in till förhör, men de försattes sedan på fri fot. Samtidigt inledde polisen en förundersökning gällande mord - som nu har nått ett genombrott.

På fredagen häktades tre män - 18, 19 och 20 år gamla - hemmahörande i Stockholm på sannolika skäl misstänkta för medhjälp till mordet. De har suttit frihetsberövade sedan de greps på tisdagsmorgonen.

Misstänktes för mord - häktades för medhjälp

Samtliga tre nekar till brott. Åklagare Olof Calmvik begärde två av männen häktade för mord alternativt medhjälp till mord, där beslutet alltså föll på den senare rubriceringen.

– Åklagaren hävdade att man genom signalement kunde peka ut den person som hållit i mordvapnet. Men det ansåg inte rätten vara styrkt genom den bevisning som lades fram i tingsrätten, säger Stig Sahlström som är 20-åringens advokat.

Expressen har tidigare publicerat uppgifter om att offret blev beskjuten vid två tillfällen under mordnatten - först i Sundbyberg och sedan på väg mot Karolinska efter att ha prejats längs vägen.

Detta bekräftar nu advokaten som säger att den första skottlossningen skedde i ett garage i Hallonbergen som de misstänkta ungdomarna använder som en samlingsplats.

Mannen avled på Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: Emil Nordin

Goda vänner som vuxit upp tillsammans

– Det har dels varit skottlossning i garaget, och sedan då skottlossning i en bil. Den skottlossningen ledde till att offret avled.

De tre misstänkta är goda vänner som har vuxit upp tillsammans, medan den mördade är ett par år äldre och av advokaten beskrivs som en bekant.

I förhör har 20-åringen, som är en av de som begärdes häktad för mord alternativt medhjälp till mord, medgett att han befann sig på platsen.

– Han har varit närvarande vid den första skottlossningen och har hört skotten och sett offret springa från platsen. Då har han inte vetat huruvida han var skadad eller inte, säger advokaten.

Under sen mordkväll samlades ett stort antal ungdomar vid Karolinska sjukhuset. Efter beskedet att den skadade mannen hade avlidit hölls en minnesstund på plats som 20-åringen deltog i, berättar Sahlström.

Kopplas till dubbelmordet

Polisen har arbetat efter teorin att det finns kopplingar till mordförsöket i Fagersjö och dubbelmordet i Rinkeby, enligt tidigare uppgifter till Expressen.

I det senare fallet, där två bröder mördades, greps tre personer av tungt beväpnad polis på Hötorget i centrala Stockholm i slutet av januari.

Polisen uppmanar allmänheten om att höra av sig till dem med ytterligare tips i fallet, på telefonnummer 114 14.