Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misstänks ha våldtagit en kvinna på partyfärja

Foto: TALLINK SILJA

En man i 35-årsåldern har gripits misstänkt för våldtäkt mot en kvinna på partyfärjan Silja Galaxy.

Båten inkom till Värtahamnen i Stockholm under söndagskvällen.

– Det ska finnas någon film från en korridor på färjan, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen. 

Polisen utreder en ny misstänkt våldtäkt på Silja Galaxy. 

Partyfärjan, från rederiet Tallink Silja Line, inkom till Värtahamnen i Stockholm klockan 18.15 på söndagskvällen. Dessförinnan hade ordningsvakter omhändertagit den misstänkte mannen ombord på båten, misstänkt för att ha våldtagit en kvinna ombord. 

– Vi fick en förvarning från båten att de hade någon gripen i går, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen. Personen fördes sedan till Norrmalms polisstation, så det är nu ett ärende som utreds av Citypolisen. Det ska vara en kvinna som har blivit utsatt för det här. Hon reste inte ensam, utan med någon anhörig. 

Ska inte ha rest på egen hand

Stockholmspolisen uppger att den misstänkte mannen är i 35-årsåldern och hemmahörande i Sverige. 

Enligt misstankarna har det sexuella övergreppet mot kvinnan, som rubriceras som våldtäkt, ombord på färjan. Enligt källor till Expressen ska det finnas någon som kan ha bevittnat det misstänkta sexövergreppet.

Film från en korridor analyseras

En film inifrån båten, från en övervakningskamera, ska också finnas med i det material som polisen analyserar i det inledande utredningsarbetet. 

– Det ska finnas någon film från en korridor på färjan, säger Sven-Erik Olsson vid Stockholmspolisen. 

Var någonstans ombord har den misstänkta våldtäkten skett?

– Det är i en hytt, inte i korridoren.  

En man är anhållen

Lars Andersson, gruppchef vid Stockholmspolisens rotel för grova brott, bekräftar utredningen – men är förtegen:

– Vi har en person som är anhållen för våldtäkt. Det är inte mitt ärende så jag kan inte uttala mig, och jag skulle inte säga någonting även om det var mitt ärende. 

Janis Pavuls, kommunikationsdirektör vid rederiet Tallink Silja, säger:

– Jag har fått in en rapport att det finns en anmälan om en misstänkt våldtäkt. Sedan vet jag bara att fartyget har som vanligt följt sina sedvanliga rutiner och varit i kontakt med Stockholmspolisen. 

"Mycket förebyggande arbete"

Ändra ni på något sätt i era rutiner efter att något sånt här inträffat?

– Vi gör väldigt mycket i förebyggande arbete, säger Janis Pavuls. Vi har bland annat utbildningsprogram på våra fartyg i ansvarsfull alkoholförsäljning och servering. Vi har vaktstyrkor som anpassas beroende på hur många personer som är ombord. Är det mycket unga människor, så har vi fler vakter. Vi har även särskilda grupper som hyttpatrullerar. När något tyvärr inträffar så har vi bra rutiner för hur vi hanterar detta. Vi har bevakningskameror, det finns sjuksköterska eller läkare ombord som kan både hjälpa och dokumentera. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.