"Det såg ut som att det regnade inomhus. Det var ett skämt, det bara rann ner vatten", säger ett vittne om vattenläckan på Karolinska. Foto: LÄSARBILD"Det såg ut som att det regnade inomhus. Det var ett skämt, det bara rann ner vatten", säger ett vittne om vattenläckan på Karolinska. Foto: LÄSARBILD
"Det såg ut som att det regnade inomhus. Det var ett skämt, det bara rann ner vatten", säger ett vittne om vattenläckan på Karolinska. Foto: LÄSARBILD
Nya Karolinska Solna. Bilden är tagen i november 2016. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNNya Karolinska Solna. Bilden är tagen i november 2016. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nya Karolinska Solna. Bilden är tagen i november 2016. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Miljardbygget Nya Karolinska Solna drabbat av vattenläcka

Publicerad

Nybyggda sjukhuset Karolinska har drabbats av en vattenläcka. 

Sjukhuspersonal blev vittnen till hur det vräkte ner vatten i ett av trapphusen. 

Vården påverkades under saneringsarbetet av vattnet. 

– Vi utreder av vad som orsakat vattenläckan, säger Anna Jidberg, chef på Coor som sköter driften av NKS. 

Mångmiljardbygget Nya Karolinska Solna har kantats av skenande kostnader och problem under byggarbetet. Under måndagen avslöjade SvD – som granskat kostnaderna i bygget – prislappen för att bygga om en nödutgång till en vanlig dörr till hisnande 1,2 miljoner kronor. 

På fredagen drabbades en av byggnaderna i Nya Karolinska Solna av en plötslig vattenläcka. Sjukhusbesökare blev vittnen till hur det vräkte ned vatten från taket i ett av trapphusen. 

– Det såg ut som att det regnade inomhus. Det var ett skämt, det bara rann ner vatten, säger ett vittne. 

 

LÄS MER: Dörrbyte på Nya Karolinska kommer kosta 1,2 miljoner

 

”Såg ut som att det regnade inomhus”

Presstjänsten vid sjukhuset bekräftade att det läckt ut vatten inne i en av sjukhusbyggnaderna. Händelsen innebar förseningar i vården – som man blev tvungen att arbeta i kapp under fredagseftermiddagen och kvällen. 

– Det hade inte så stor påverkan på vården, uppger Karolinska universitetssjukhusets presstjänst.

 

LÄS MER: Nya Karolinska 9 miljarder dyrare 

 

Nya Karolinska Solna. Bilden är tagen i november 2016.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Utreder orsaken till läckan

Anna Jidberg, kontraktschef på Coor som har hand om driften av fastigheten Nya Karolinska Solna, berättar att man lokaliserade läckan och sanerade trapphuset från vatten under fredagen. 

Läckan uppstod när man testade brandsläckningssystemet för helikopterplattan. Enligt Jidberg utlöstes en övertrycksventil, men det är oklart varför det skedde. 

”Utredning får visa varför det var övertryck i systemet”, skriver hon i en kommentar. 

Det är oklart hur mycket läckaget kostat. 

”Kostnaderna för att ta hand om vattnet, sanera och laga eventuella skador faller inte på Stockholms Läns Landsting, utan hanteras inom projektbolaget”, skriver Jidberg i en kommentar. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag