En ubåt dök plötsligt upp i Stockholms skärgård. Foto: LÄSARBILDEn ubåt dök plötsligt upp i Stockholms skärgård. Foto: LÄSARBILD
En ubåt dök plötsligt upp i Stockholms skärgård. Foto: LÄSARBILD
Polisbåt i närheten av ubåten. Foto: LÄSARBILDPolisbåt i närheten av ubåten. Foto: LÄSARBILD
Polisbåt i närheten av ubåten. Foto: LÄSARBILD

Militärubåt dök upp i Stockholms skärgård

Publicerad

En ubåt dök plötsligt upp i Stockholms skärgård.

Bilder visar hur undervattensfarkosten visar sig tydligt ovanför ytan.

– De stannade precis utanför oss och sen såg vi polisen komma, säger Vilhelm Nyroos, 19, som såg ubåten.

Vad den gjorde där vill försvaret inte säga:

– Det kan jag inte säga, säger Lena Parkvall, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten.

På tisdagskvällen dök den upp ovanför vattenytan: En stor militärubåt, i Stockholms skärgård precis vid Värmdö. Tidiga vittnesuppgifter till Expressen sa att det kom rök från ubåten, något som SVT Nyheter också har rapporterat om. Det låg även en polisbåt intill. 

Vittnet Vilhelm Nyroos, 19, berättar:

– Vi såg en ubåt passera utanför vårt hus. Min mamma konstaterade att det var en svensk ubåt. De stannade precis utanför oss och sen såg vi polisen komma och att personalen kom ut från ubåten.

Stockholmspolisen kan inte gå in på vad polisen gjorde vid ubåten, eller vad ubåten gjorde där:

– Det var inget strul alls, bara en härlig ubåt. Jag har bett försvaret att ta hand om frågor om det, säger Carina Skagerlind vid Stockholmspolisen.

Försvarsmakten bekräftar att en av deras ubåtar rört sig i området kring Värmdö och Djurö på tisdagen.Foto: LÄSARBILD

Försvaret: Vi har en ubåt där

Försvarsmakten bekräftar att de har en ubåt som rört sig i området kring Värmdö och Djurö på tisdagen.

– Vi har en ubåt som har rört dig i det området. Däremot känner jag inte till att den ska ha haft några problem. Den var uppe i ytläge och gick för maskin, vilket gör att det ryker en del om den. Det kanske kan vara det, säger Lena Parkvall, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten.

"De stannade precis utanför oss och sen såg vi polisen komma och att personalen kom ut från ubåten", berättar vittnet Vilhelm Nyroos, 19.Foto: Privat

Vet du varför polisen var där?

– Nej, men jag vet att det inte varit några problem med ubåten. De kanske bara stannade och pratade lite, jag vet inte. Men jag vet att det inte har varit några problem med vår ubåt, säger Lena Parkvall.

Foto: Läsarbild

"Har inte hänt något speciellt"

Vad ubåten gjorde i området vill försvaret inte heller gå in på.

– Det kan jag inte säga, men vi har en ubåt där. Det är inget konstigt, det är en vanlig dag på jobbet. Det har inte hänt något speciellt, säger Lena Parkvall.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag