Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mannen går till attack mot polisen med sten

Mannen slet sig loss från polisernas grepp och gick till attack.
Mannen bryter sig ur polisernas grepp och går till attack.

Här går mannen till attack med stenar och slag mot tre kvinnliga poliser.

I videon som nu sprids i sociala medier visas hur mannen brottas ner, bryter sig ur polisernas grepp och går till attack upprepade gånger.

Mannen hade strax före händelsen försökt tända eld på sängkläder och gett sig på en väktarbil.

Videon är fem minuter lång och sprids nu i sociala medier. Den visar hur en ensam man attackerar tre poliser och en väktare.

Det första som syns är hur mannen, med någon form av metalltillhygge i händerna, först slår mot en personbil. Därefter plockar han upp en stor sten och börjar springa med den mot en polisbil. När han är någon meter från polisbilen – med tre kvinnliga poliser i – kastar han stenen rakt på vindrutan som krossas.

Poliserna går ur bilen – då angriper mannen en av dem genom att svinga metalltillhygget mot henne. Polisen ryggar tillbaka samtidigt som ännu en person dyker upp och försöker brotta ner den våldsamme mannen. De båda männen faller till marken och poliserna är snabbt på plats kring dem. I videon syns hur en av poliserna hjälper den andra personen upp. Samtidigt sliter den aggressive sig ur polisernas grepp.

– Stanna där, hörs en av poliserna skrika till mannen samtidigt som de försöker få ner honom på marken.


Mannen är nu misstänkt för flera brott, däribland mordbrand.

Kastar flera stenar

Efter någon sekund är den tredje polisen åter vid den aggressive mannen och de tre försöker tillsammans få ner honom. Utan att lyckas. Mannen trycks mot polisbilen innan han lyckas slita sig loss igen. Då börjar han, syns i videon, måtta slag mot huvudet på en av poliserna.

Efter en stund dyker en väktare – en man – upp och tar tag i mannen. Då vänder mannen sig mot väktaren i stället och börjar slå honom. En av poliserna, beväpnad med batong, slås till marken under händelsen.

Vid ett tillfälle i videon syns hur de tre poliserna och väktaren står på avstånd från mannen. De ser ut att andas ut. Då böjer mannen sig ner och tar upp en ny sten som han springer mot poliserna med, och kastar på polisbilen. Sen tar han upp ännu en sten och kastar den på polisbilen. Och så en till.

Efter en stund lämnar mannen platsen gående. Poliserna följer efter honom, också de gående.

Händelsen inträffade i Fagersjö i södra Stockholm tidigt på morgonen den 20 mars i år. Det säger Anders Kindberg, vd för SHIS Bostäder, en stiftelse vars uppgift från Stockholms stad är att tillhandahålla genomgångsbostäder för personer som av ekonomiska och sociala skäl inte har möjlighet aatt få en bostad på den reguljära bostadsmarknaden.

Hyresgästen gick till våldsam attack

Den attackerande personen är hyresgäst i en av SHIS 88 modulbostäder som erbjuds till nyanlända med uppehållstillstånd på adressen.

– Det var en hyresgäst som av okänd anledning blev upprörd och aggressiv mot vår inhyrda väktare. Han har försökt göra åverkan på väktarens bil och även försökt tända eld på sängkläder eller något annat tyg som han hade på gården, säger Anders Kindberg.

Under vardagar har bolaget personal och även väktare på plats. Situationen har trots det urartat.

– Väktaren hade tillkallat polis. När polisen kommer så är det väl det man ser på filmen när han kastar sten på polisbilen, säger Anders Kindberg.


Under attacken använde mannen stenar.

Polis fick inte kontroll

Räddningstjänsten anlände före polisen men fick vänta innan de kunde åka in i området. Polisen som var först på plats försökte förgäves få kontroll över mannen med hjälp av OC-sprej.

– En man har gripits för bland annat mordbrand, berättade Per-Ove Götberg, stationsbefäl vid polisen i Västberga efter händelsen.

– Filmen är från när första patrullen är på plats. Vad som händer efter filmen är att mannen går till sitt rum och där grips han,  säger Fredrik Arnesson, sektionschef för grova brott i polisområde Syd i Stockholm.

Mannen fördes sedan till Västberga.

– Mannen mår inte bra. Han körs till en vårdinrättning och är fortfarande kvar under vård.
Ingripandet har ifrågasatts. Vad är din kommentar?

– Generellt vill jag inte uttala mig om det. Det är beklagligt att det sprids på det här sättet. Folk uttalar sig till höger och vänster.

Mannen är misstänkt för mordbrand, skadegörelse, våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman samt ofredande. De tjänstemän, polis och väktare, som angreps skadades lindrigt, har polisen uppgett på sin hemsida.

Ännu ett bråk

Så sent som den 29 mars tillkallades polisen till samma adress. Den gången uppträdde en annan man hotfullt mot personalen efter att en tvättmaskin inte fungerat. Han greps under lugnare former.

Anders Kindberg visste inte allvaret som utspelat sig förrän han såg videon.

– Det är väldigt tråkigt att det blir som det blir. Jag vet inte anledningen till det. Det kan vara att personerna inte mår bra av olika anledningar. Vi tycker att det är tråkigt när sånt här drabbar personalen.


Anders Kindberg berättar att händelsen på videon inträffade på morgonen den 20 mars
Foto: Privat

Hyresgästerna inte välkomna tillbaka

Personalen är skärrad efter händelserna. De två personerna har inte återvänt till boendet.

– I båda fallen har vi inlett en intern process om att få hyresavtalen uppsagda. Men det är inte så lätt att man bara kan låta folk avflytta, säger Anders Kindberg.

Expressen har sökt stationsbefälet i Västberga samt polisens presskommunikationscentral i Stockholm angående videon.

Polisen uppger - genom presstalesperson Carina Skagerlind - att de inte kan kommentera filmen utifrån den information som ges i klippet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.