Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Manifestation i Stockholm på Förintelsens minnesdag

Statsminister Stefan Löfven höll tal.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Förintelsens minnesdag uppmärksammas runtom i världen.

På lördagseftermiddagen hölls en manifestation på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. 

– Vi tänder ljus för att möta hatet som finns också i dag, i vår tid. Vi tänder ljus för att kärleken och gemenskapen är alltid, alltid större, sa statsminister Stefan Löfven (S).

På Förintelsens minnesdag på lördagen hedras offren under andra världskrigets Nazityskland där sex miljoner judar och andra grupper som romer, homosexuella, funktionsnedsatta och oliktänkande mördades.

På Raoul Wallenbergs torg i Stockholm hölls en manifestation klockan 17. Arrangör var Forum för levande historia.

– Jag kom till den ariska sidan och tvingades gömma min identitet. Jag tänkte att jag hade haft tur, sa Piotr Zettinger, 79, som berättade hur han som barn smugglades ut från judiska gettot i Warszawa och fördes till säkerhet hos en kristen polsk familj. 

Stefan Löfven: "Vi tänder ljus"

Även statsminister Stefan Löfven (S) var på plats tillsammans med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP).

– Vänner, i dag tänder vi ljus för alla de som dog, alla de som överlevde och kämpar med sorgen, smärtan och vreden än i dag. Vi tänder ljus för att möta hatet som finns också i dag, i vår tid. Vi tänder ljus för att kärleken och gemenskapen är alltid, alltid större. Vi tänder ljus tillsammans, och ett efter ett fördriver de mörkret och besegrar hatet, sa han.

Han berättade också om hur antisemitismen fungerar i dag, om attentat mot judiska församlingar och antiziganism.

– Människor är beredda att förneka, fördriva och förinta igen. Så är det. Hatet, konspirationsteorierna, attackerna, våldet, finns här och nu. I vår vardag. Det drabbar många grupper, inte minst romer möts av diskriminering och våld. Människor spottar sina medmänniskor i ansiktet.

– Nordiska motståndsrörelsen marscherar på gatorna och i Göteborg har de plakat på överlevarna och kallar dem för förrädare. Det är inget mindre än en skam att de som överlevde ska tvingas uppleva det igen. Att rädslan slår rot igen. 

Polisen ska prioritera hatbrott

Löfven sa också att polisen ska prioritera hatbrott runtom i landet, att man ska satsa mer pengar på skolresor till koncentrationsläger och öka finansieringen till judiska församlingars säkerhet.

Han berättade också att man till 2020 planerar en internationell konferens som den förintelsekonferens som hölls i Stockholm 2000, då dåvarande statsminister Göran Persson (S) var värd. 

– Vi viker oss inte en tum. Vi står upp, vi står emot och vi använder den samlande kraften i det svenska samhället. Vi genomför insatser för att skapa trygghet i samhället, oavsett vem du är, oavsett var du kommer ifrån. Vi ser till att fler ungdomar kan resa till Förintelsens minnesplatser, för att se vad människan är kapabel till och för att se till att det inte händer igen. Vi väljer kärlek, vi väljer mänsklighet. Vi tillsammans, vi, sa Löfven.

Minnesstund i synagogan i Stockholm

På kvällen genomfördes minnesceremonier i Stora synagogan och S:t Jacobs kyrka i Stockholm.

Runtom i Sverige hölls drygt 200 arrangemang för Förintelsens minnesdag. Sedan 1999 är den 27 januari minnesdag i Sverige. 2005 deklarerade FN dagen som internationell minnesdag över Förintelsens offer. Det var den 27 januari 1945 som koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau befriades.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.