Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Man misshandlade biltjuv – får fängelse

Mannen friades i tingsrätten förra året. Han menade att han handlat i nödvärn. Foto: Polisen
Svea hovrätt menar med stöd från ett utlåtande från Nationellt forensiskt centrum att det är styrkt att biltjuven misshandlats på ett synnerligen grovt sätt. Foto: Polisen

En man i 40-årsåldern ingrep och stoppade en biltjuv, men misshandlade mannen så svårt att denne blev invalidiserad.

Tingsrätten friade 40-åringen.

Men hovrätten dömer honom till fem års fängelse och skadestånd på 1,5 miljoner kronor.

Därför döms mannen

* Tingsrätten friade Tyresömannen och menade att han hade handlat i nödvärn. Han medgav att han delat ut tre slag med mopedhjälmen mot biltjuvens huvud då han stod upp, plus ett slag då tjuven låg på marken, men sedan tog han tillbaka den sista uppgiften eftersom han hade varit i chock.

* Åklagaren menar att slagen delvis utdelades då biltjuven låg ned på marken och det var fråga om fler än tre slag vilket skadebilden visar.

* Enligt undersökningen från Nationellt forensiskt centrum hade Tyresömannen blodstänk på byxben och skor vilket förklaras med att biltjuven låg ned på marken på nära håll.

* Hovrätten gör däremot bedömningen att han gjort sig skyldig till grov misshandel, synnerligen grovt brott och därför ska dömas till fem års fängelse plus skadestånd till den misshandlade biltjuven på 1 557 160 kronor.

Det var en natt i början av oktober 2015 som en man i 40-årsåldern från Tyresö utanför Stockholm var på väg hem från krogen tillsammans med en vän som de hörde ljudet av krossat glas utanför en bilkedjas lokaler i Brandbergen.

Då de gick närmare såg de att det satt en man i mopedhjälm inne i en röd Mercedes. Bakrutan på bilen var krossad.

När 40-åringens vän ingrep mot biltjuven blev det bråk. När Tyresömannen själv skulle ringa till polisen fick han ett slag i ansiktet. Biltjuven tog av sig sin mopedhjälm och hade en busshammare i handen.

Svingade hjälmen mot biltjuvens huvud

Tyresömannen fick tag på mopedhjälmen och svingade den mot biltjuvens huvud minst tre gånger och sedan ytterligare en gång då biltjuven ramlat till marken. Först därefter slog han larm genom att ringa 112. Uppgiften om att han slagit biltjuven en gång efter det att han fallit tog han tillbaka under rättegången.

Han har uppgett att han sagt det till polisen på grund av att han var chockad. Tyresömannen menade att han handlat i nödvärn och tingsrätten friade honom i oktober förra året.

Men Svea hovrätt menar med stöd från ett utlåtande från Nationellt forensiskt centrum, att det är styrkt att biltjuven blivit misshandlat på ett synnerligen grovt sätt då han legat på marken. Man har hittat blodstänk på gärningsmannens byxben och skor som bevisar detta. Misshandeln upphörde inte förrän hans vän gick emellan.

Döms till fem års fängelse

För grov misshandel, synnerligen grovt brott, har hovrätten dömt mannen till fem års fängelse. Han ska dessutom betala drygt 1,5 miljoner kronor i skadestånd till den misshandlade biltjuven som blivit invalidiserad av den grova misshandeln.

Domen kommer att överklagas till Högsta domstolen, skriver Mitti.se.

Enligt den fängelsedömde mannens advokat, Anders Björk, har inte hovrätten tagit hänsyn till att biltjuven ska ha varit påverkad av narkotika.

– Det gjorde att tjuven var i ett aggressivt tillstånd. Vi menar att det var ett försvarligt agerande från min klient, säger Björk till tidningen.