Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man med tre fruar fick inte lägenheterna permanent

Fisksätra i Nacka kommun.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Flera medier har rapporterat om en syrisk man med tre fruar som fått tre lägenheter av Nacka kommun. 

Men nu skriver SVT Nyheter att uppgifterna om lägenheterna är felaktiga - kommunen gav inte bort dem. 

– Man får hyra en lägenhet under två år sen ska vi sälja alla de här lägenheterna om två-tre år när behovet minskar, säger Mats Gerdau, M, kommunalråd i Nacka, till SVT

Rapporteringen om mannen med de tre fruarna som fått tre lägenheter av Nacka kommun har väckt straka reaktioner. 

Men enligt SVT har mannen och de tre fruarna inte fått lägenheterna av kommunen, utan får endast bo där under en begränsad tid. 

Får bara hyra i två år

Expressen har tidigare rapporterat om Nacka kommuns köp av 94 bostadsrätter för en kostnad av 305 miljoner kronor sen 2016. 

Majoriteten av bostäderna hyrs ut till nyanlända, men enligt SVT rör det sig om så kallade genomgångslägenheter som endast får användas under en begränsad tid. 

– Man får hyra en lägenhet under två år sen ska vi sälja alla de här lägenheterna om två-tre år när behovet minskar, säger Mats Gerdau, M, kommunalråd i Nacka.

Migrationsminister vill ha ändring

Det var SD i Nacka som först reagerade på hur kommunens sätt att hantera bostäder för nyanlända stred mot Sveriges syn på månggifte. 

– Det vi reagerar på är att i just det här fallet så handlar det om en familj som man fördelar på tre bostäder, en kostnad på närmare 14 miljoner kronor, det tycker vi är ett vansinnigt sätt att hantera kommuninvånarnas pengar på, sa David Bergqvist, SD, till SVT Nyheter på tisdagen.

Efter att nyheten blev känd meddelade migrationsminister Heléne Fritzon, S, att hon vill att Skatteverket utreder månggifte i folkbokföringen. 

– Utifrån det kan regeringen gå vidare och se om det behövs ändring i svensk lag eller inte, säger hon till SVT Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.