Fisksätra i Nacka kommun. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Fisksätra i Nacka kommun. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Man med tre fruar fick inte lägenheterna permanent

Publicerad

Flera medier har rapporterat om en syrisk man med tre fruar som fått tre lägenheter av Nacka kommun. 

Men nu skriver SVT Nyheter att uppgifterna om lägenheterna är felaktiga - kommunen gav inte bort dem. 

– Man får hyra en lägenhet under två år sen ska vi sälja alla de här lägenheterna om två-tre år när behovet minskar, säger Mats Gerdau, M, kommunalråd i Nacka, till SVT

Rapporteringen om mannen med de tre fruarna som fått tre lägenheter av Nacka kommun har väckt straka reaktioner. 

Men enligt SVT har mannen och de tre fruarna inte fått lägenheterna av kommunen, utan får endast bo där under en begränsad tid. 

Får bara hyra i två år

Expressen har tidigare rapporterat om Nacka kommuns köp av 94 bostadsrätter för en kostnad av 305 miljoner kronor sen 2016. 

Majoriteten av bostäderna hyrs ut till nyanlända, men enligt SVT rör det sig om så kallade genomgångslägenheter som endast får användas under en begränsad tid. 

– Man får hyra en lägenhet under två år sen ska vi sälja alla de här lägenheterna om två-tre år när behovet minskar, säger Mats Gerdau, M, kommunalråd i Nacka.

Migrationsminister vill ha ändring

Det var SD i Nacka som först reagerade på hur kommunens sätt att hantera bostäder för nyanlända stred mot Sveriges syn på månggifte. 

– Det vi reagerar på är att i just det här fallet så handlar det om en familj som man fördelar på tre bostäder, en kostnad på närmare 14 miljoner kronor, det tycker vi är ett vansinnigt sätt att hantera kommuninvånarnas pengar på, sa David Bergqvist, SD, till SVT Nyheter på tisdagen.

Efter att nyheten blev känd meddelade migrationsminister Heléne Fritzon, S, att hon vill att Skatteverket utreder månggifte i folkbokföringen. 

– Utifrån det kan regeringen gå vidare och se om det behövs ändring i svensk lag eller inte, säger hon till SVT Nyheter.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag