Lastbil har kört in i folkmassa i Stockholm

Polisen genomför hjärt- och lungräddning.
Foto: Läsarbild
Här är bilden en man som söktes efter terrordådet i Stockholm – polisen grep senare en man i Märsta som passade in på signalementet.
Foto: Polisen / TT
Polisens bild på den eftersökte mannen.
Foto: Polisen / TT
Här ser man hur lastbilen kör in på Drottninggatan.
Insats vid Stockholms central.
Insats vid Stockholms central.
Fyra personer döda hade under fredagskvällen bekräftats döda efter terrorattacken.
Foto: Janne Åkesson
Avspärrningar utanför riksdagen.
Polisen omhändertog inledningsvis ett antal människor som senare visade sig vara oskyldiga.
Foto: Läsarbild
Ett fordon kör på folk på Drottninggatan i centrala Stockholm.
Foto: Läsarbild
Kaoset vid attacken på Drottninggatan.
Foto: Läsarbild
Flera personer har dött i attacken.
Foto: Läsarbild
1 / 13

• Strax före klockan tre på fredagseftermiddagen den 7 april körde en lastbil i hög hastighet rakt in i en folkmassa på Drottninggatan och kraschade sedan in i Åhléns City i centrala Stockholm.

• Fyra personer dödades och 15 personer skadades.

• De fyra som avlidit är en 11-årig flicka, Lena Wahlberg, 69, brittiske Chris Bevington, 41, och Maïlys, 31, från Belgien.

Ytterligare en person är anhållen i terrormålet.

• Polisen har genomfört flera insatser i samband med dådet. Bland annat i Sollentuna, Vårberg, Solna och på Kungsholmen.

• På fredagskvällen greps och anhölls 39-årige Rakhmat Akilov på sannolika skäl misstänkt för dådet.

• Under häktningsförhandlingarna tisdagen 11 april meddelade Rakhmat Akilov genom sin advokat att han erkänner sig skyldig till terroristbrott.

Följ Expressens bevakning efter attacken här.

Sverige har drabbats av en terrorattack.

Klockan 14.53 på fredagseftermiddagen larmades polisen om att en lastbil i hög fart körde på människor på gågatan Drottninggatan i Stockholm.

Lastbilen kapades utanför restaurang Caliente i korsningen Adolf Fredriks kyrkogata och Drottninggatan och körde sedan nästan exakt 500 meter ner för Drottninggatan innan den kraschade in i varuhuset Åhléns City, beläget intill Sergels torg.

Fyra personer har dött och 15 personer har skadats. På tisdagsmorgonen vårdades fortfarande nio på sjukhus efter attentatet. Av dem får två intensivvård.

Poliser på Drottninggatan precis efter terrordådet.
Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT

På söndagsförmiddagen bekräftade Belgiens utrikesminister Didier Reynders att en av de avlidna är en belgisk kvinna.

"Vi förlorade en landsman i attacken i #Stockholm. Jag vill framföra mina kondoleanser till hans familj, nära och kära", skriver Reynders på Twitter.

På en presskonferens vid lunchtid på söndagen meddelade polisen att samtliga fyra avlidna är identifierade.

De fyra som miste livet i terrorattacken var Lena Wahlberg, 69, britten Chris Bevington, 41, belgiska Maïlys, 31 samt en 11-årig flicka.

Flydde i panik efter attacken i Stockholm

En film efter attacken visar hur människor flydde i panik in i butiker för att rädda sina liv när lastbilen stormade fram på Drottninggatan.

Lastbilen körde rakt in i Åhléns.
Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT

– Den körde på folk hela vägen ner mot Sergels torg. Det ligger en massa människor på gatan där nu, berättade ett vittne efter dådet.

Företaget Spendrups har berättat att det var deras lastbil som kapades av terroristen.

Efter attacken uppmanades människor att undvika centrala Stockholm och tvingades vandra till fots över broarna bort från city. All lokaltrafik samt tågtrafik in och ut ur Stockholm stängdes av under eftermiddagen. Senare under kvällen sattes den åter i bruk. Stora avspärrningar kring Drottninggatan sattes också upp.

En dryg timme efter terrorattacken uttalades sig statsminister Stefan Löfven.

– Sverige har blivit attackerat. Allt tyder på att detta är ett terrordåd, sa statsministern.

Stefan Löfven sammankallade även regeringen efter attacken.

Terrorhotsnivån ligger kvar på tre av på femgradig skala, enligt Säpo, vilket betyder en förhöjd hotbild.

Klockan 17.40 höll polisen och Säpo en presskonferens och visade en bild på en person som fångats av en övervakningskamera som man vill komma i kontakt med. Mannen var klädd i grön jacka och svart huvudtröja.

Efter attacken förstärktes gränskontrollerna. Beslutet innebär att polisen kan utföra gränskontroller även vid de inre gränserna som flygplatser, gränser till grannländer, och längs kusten. Beslutet innebär ett undantag från Schengenreglerna om fri rörlighet.

En person greps för terrordådet på Drottninggatan

Vid klockan 20 på fredagskvällen greps 39-årige Rakhmat Akilov i Märsta. Enligt Aftonbladet ska Akilov ha flytt ner i tunnelbanan efter attacken och gömt sig bland tågpendlare. Därefter ska han ha tagit tåget norrut mot Arlanda för att sedan ha vänt. Mannen har tagit på sig skulden för dådet, skriver Aftonbladet.

Under en presskonferens strax efter 21 på fredagen berättade Stefan Hector hos polisens Nationella operativa avdelning, Noa, att Akilov har samma signalement som den efterlyste mannen på bilden.

– Vi har kontrollerat ett antal personer under kvällen som varit intressanta på ett eller annat sätt och vi har gripit en person vi är särskilt intresserade av. Personen som är gripen stämmer överens med signalementet, sa han.

Under natten till lördag anhölls Akilov, som är uzbekisk medborgare, på sannolika skäl, den högre misstankegraden, för terrorbrott genom mord. Enligt polisen har han visat sympati för extrema organisationer, däribland IS.

Foto: Andreas Schyman/TT

Mannen har förekommit i Säpos underrättelseflöde

Under lördagen meddelade polisen att misstankarna mot 39-årige Rakhmat Akilov har stärkts.

Under förra året förekom mannen i Säpos underrättelseflöde. Då gick det inte att stärka några misstankar mot mannen.

– Vi kan inte bekräfta eller dementera det i nuläget, svarade rikspolischef Dan Eliasson på frågan om mannen ingått i något nätverk.

Rakhmat Akilov företräds av advokat Johan Eriksson:

– Jag kommer inte lämna några kommentarer över huvudtaget. Jag är belagd med yppandeförbud så jag kan inte det, sa Johan Eriksson på lördagskvällen.

På söndagsmorgonen anhölls ytterligare en person, skäligen misstänkt för terroristbrott genom mord. På tisdagen meddelade Åklagarmyndigheten att man beslutat att häva anhållandet, men att personen togs i förvar eftersom det fanns ett tidigare beslut om att han skulle utvisas.

Även Rakhmat Akilov är misstänkt för terroristbrott genom mord, men han är misstänkt på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Enligt uppgifter till Expressen säger Akilov att han är nöjd med det han har gjort.

Under häktningsförhandlingarna på tisdagen 11 april meddelade Rakhmat Akilov genom sin advokat Johan Eriksson att han erkänner sig skyldig till terroristbrott.

Finns IS-kopplingar

Här fraktas lastbilen bort från Åhléns efter attacken.
Foto: Markus Schreiber / AP/ TT

På en presskonferens på lördagen bekräftade polisen att man hittade ett misstänkt föremål i lastbilen som användes under attacken. Om det är en bomb eller annan brandanordning ville man då inte gå in på.

Strax innan 23.30 på fredagskvällen hämtades en 17-åring och hans mamma i Stockholmsförorten Hjulsta in till förhör som vittnen men försattes sedan på fri fot.

Poliserna stoppade en vit bil med krossad ruta – bilen ägs av en person som har koppling till den misstänkte terroristen.
Foto: SVEN LINDWALL

Bakgrunden till insatsen är att Akilov har varit skriven på samma adress som pojken och hans mamma.

2015 utredde myndigheten en stor härva kopplad till uzbeker - där pengar från omfattande ekobrottslighet misstänktes gå till terrorfinansiering.

I ekobrottsutredningen mot uzbekerna finns adresskopplingar till den nu anhållne Rakhmat Akilov.

På lördagskvällen slog polisen till mot en bil i korsningen Inedalsgatan och Parkgatan nära Kronobergsparken på Kungsholmen. Två personer omhändertogs.

Många sörjer offren och visar sitt stöd efter attacken i Stockholm.
Foto: Anders Wiklund/TT

Samtidigt som ingripandet på Kungsholmen gjordes ett tillslag mot en adress i Vårberg, en förort i södra Stockholm, där fyra personer hämtades in till förhör.

Samtliga sex är uzbeker och alla är kopplade till den misstänkte 39-årige Rakhmat Akilov, enligt uppgift till Expressen. Denne ska ha setts på adressen i Vårberg.

– Jag har sett honom komma och gå genom porten, säger en granne.

Samtliga kan knytas till den lägenhet i Vårberg där ett av lördagens tillslag skedde.

På söndagsmorgonen genomförde även polisens nationella insatsstyrka en insats i Sollentuna. Aftonbladet var först med att rapportera om händelsen.

Två personer fördes bort från platsen och har tagits in till förhör, enligt Aftonbladet har personerna kopplingar till Rakhmat Akilov.

För Expressen bekräftar polisen att insatsen är en del av utredningen av fredagens attentat.

Under natten till måndag slog Stockholmspikteten till mot ett asbestföretag i Sollentuna norr om Stockholm. Den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov, 39, har varit på företaget.

– Han har aldrig jobbat för oss, han var dock och jobbade genom en underleverantör, säger ägaren.

Blombergen växer efter attacken

Under lördagen hedrade många attackens offer vid kondoleansplatsen vid Sergels torg. Många blommor lades på platsen.

Flera ministrar, bland annat Statsminister Stefan Löfven, Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin samt M-ledaren Anna Kinberg Batra besökte platsen.

Även Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel besökte platsen och lade ner ett fång röda rosor.

– Det svenska samhället bygger på en enorm tillit och en gemenskap. Vi kommer att gå stärkta ur det här, på något sätt, sa Kronprinsessan.

En nationell tyst minut hölls måndagen klockan 12.00. Under en ceremoni vid Stockholms stadshus talade bland andra Stefan Löfven.

– Vi kommer aldrig att ge upp för terror. Vi kommer ta oss igenom det här tillsammans, sa statsministern.

Kungen avbröt sin resa i Brasilien med anledning av det inträffade. På lördagseftermiddagen höll kungen ett kort tal till nationen efter terrorattacken – och hyllade polis, räddningstjänst och alla medborgare som ryckt in under det fruktansvärda dygnet.

– Alla vi som vill hjälpa är många fler än de som vill oss ont, sa statschefen i sitt tal.


Fotnot: Det förekom tidigt uppgifter om ett flertal skottlossningar i city. DN uppgav att skottlossning ägt rum vid Fridhamsplan, något som TT senare kunde dementera. Expressen hade också uppgifter om att polisen bekräftade skottlossning vid Hötorget och Åhlens.

Polisen skrev tidigt på sin hemsida att "Det har förekommit uppgifter om skottlossning men det är inte bekräftat i nuläget. Detta ska ha skett i närheten av/vid Åhlens centralt".

Vid en presskonferens timmar efter dådet sa polisen:

– Det är obekräftade uppgifter. Vi har polispatruller som bland annat sökt igenom varuhuset som ligger i närheten av varuhuset Åhléns. Vi har gjort två genomsök där och inte hittat något som bekräftar det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.