Larmet: Tekniska problem i ambulanser

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Det senaste året har ny IT-teknik installerats i ambulanserna i Stockholms län. Med hjälp av det nya systemet, som kallas Frapp, kan ambulanspersonalen skicka information i realtid till sjukhusen.
Foto: Bodil Bergqvist
Systemet har tidigare kritiserats – och i slutet av året lade det av helt.På torsdagsmorgonen uppstod samma problem igen. Vid 07.30-tiden märkte ambulanspersonal i Stockholms län att de inte kunde logga in i Frapp.
Foto: Henrik Jansson / HENRIK JANSSON GT-EXPRESSEN

Stockholms läns ambulanser kan inte skicka EKG till sjukhusen.

På torsdagen låg journal- och EKG-systemet Frapp nere – och det kan få svåra konsekvenser, enligt vårdpersonal.

– Vi får en massa merarbete och behandlingar blir väldigt försenade, säger en ambulanssjuksköterska.

Det senaste året har ny IT-teknik installerats i ambulanserna i Stockholms län. Med hjälp av det nya systemet, som kallas Frapp, kan ambulanspersonalen skicka information i realtid till sjukhusen.

Systemet har tidigare kritiserats – och i slutet av året lade det av helt.

På torsdagsmorgonen uppstod samma problem igen. Vid 07.30-tiden märkte ambulanspersonal i Stockholms län att de inte kunde logga in i Frapp.

Problem med Frapp i Stockholm

– Det innebär att vi inte kan se journaler men det allvarligaste är att vi inte kan skicka EKG, säger en ambulanssjuksköterska i Stockholms län, som vill vara anonym.

Han berättar att Frapp har krånglat sedan det infördes.

– Alla är jättetrötta på att systemet buggar. Det är jättebuggigt varenda dag.

Ambulanssjuksköterskan har själv inte behövt skicka EKG under torsdagen. Men han tror att andra ambulanser kan ha råkat ut för problemet.

Vid 15.30-tiden var felet åtgärdat.

"Kan få svåra följder"

Nu är ambulanssjuksköterskan och hans kolleger kritiska mot att EKG-systemet är kopplat till journalsystemet.

– Det hade varit bättre att ha ett fristående EKG-system. Nu har man stängt igen det gamla systemet också.

Han berättar att det finns en rutin för avvikelser.

– Men vi får en massa merarbete när vi ska skriva in journaler i efterhand och vi kan inte skicka EKG på kritiska patienter. Det innebär att behandlingar blir väldigt försenade och det kan få svåra följder, säger han.

Landstinget: Kan fortfarande ta EKG

På Stockholms läns landsting bekräftar man att Frapp legat nere.

– När systemet inte fungerar finns reservrutiner som används, säger Hesam Akbari, pressansvarig.

Enligt Ann Eva Askensten, avdelningschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen, använder man i stället pappersbaserade journaler och muntlig kontakt med sjukhusen – precis som innan Frapp infördes.

– Med dessa rutiner ska konsekvenser för patientens behandling undvikas, skriver hon i ett mejl till Expressen.

Och:

– Det är viktigt att komma ihåg att ambulanspersonalen fortfarande kan ta EKG och ha muntlig kontakt med sjukhus. Det som skiljer när vi använder Frapp är att båda parter kan se ett EKG samtidigt.

 Hur mycket merarbete skapar detta för ambulanspersonalen?

– Att fylla i för hand ska inte vara något merarbete under själva ambulansfärden. Dock måste ambulanspersonalen se till att föra in informationen i Frapp i efterhand, vilket innebär en administrativtid som tas i anspråk.

Frapp infördes för att digitalisera ambulanssjukvården. Enligt Ann Eva Askensten har systemet förbättrats löpande sedan det infördes.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.