Tågkaoset fortsätter över midsommarafton

Centralstationen i Stockholm.
Foto: Kevin Carlsson
Tusentals personer drabbas, uppger SJ.
Foto: Expressen TV
Problemen förväntas fortsätta under midsommarafton.
Foto: Expressen TV
Ett tusental resenärer kan komma att drabbas av förseningar
Tågkaos utbröt på torsdagen efter en brand i en tunnel i centrala Stockholm.
Anitha Segorps tåg är försenat flera timmar och avgångstiden har ständigt blivit framflyttad, lite i taget. "Dålig information från SJ", säger hon.
1 / 8

Tågkaoset som utbröt efter en brand i en tunnel i centrala Stockholm drabbar resenärer även på midsommarafton.

På torsdagen berördes ett tusental resenärer av förseningar och inställda tåg, och inte förrän vid 23-tiden öppnade trafiken igen.

Enligt Trafikverket rullar tågen på tidigt under midsommaraftonen.

Men SJ varnar för att flera avgångar kan ställas in eller försenas under fredagen.

Läget på midsommaraftonen är att tågen rullar igen, men det är oklart hur många eller vilka avgångar som kommer att ställas in eller försenas på grund av torsdagens kaos.

– De två spåren som var stängda för trafik i går har öppnat, så infrastrukturen fungerar som den ska. I dag är det väl järnvägsbolagen som har problem med var tågen finns och personal som inte fått nattvila. Det är en viss logistik att få ihop, så det blir vissa följdförseningar även nu på förmiddagen, säger Ulrika Karlsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

"Vissa avgångar" ställs in

Pendeltågen rullar på med några små förseningar från Stockholms central. Vad gäller fjärrtågen har under morgonen  en avgång till Arboga ställts in.

Tåg 91 till Göteborg lämnade centralstationen 06.41 enligt tidtabell. Men tåget till Malmö, med avgångstid 07.36 blev försenat och ny beräknad avgångstid sattes till 09.00.

Vid Trafikledningen på MTR, som trafikerar sträckan Stockholm-Göteborg, uppger Adiba Kahn att de två avgångarna under morgonen, en från Göteborg och en från Stockholm, ska gå enligt tidtabell.

– Vi ska gå som vanligt i dag så länge spåren är öppna. Vi har lyckats få till det med personal och tåg, säger Adiba Kahn på MTR.

Carina Axelsson vid SJ:s pressjour uppger för TT att "vissa avgångar" kommer att ställas in och att tåg kommer att gå senare under dagen. Resenärer uppmanas att hålla sig uppdaterade via SJ:s app och sajt.

Ett problem när det gäller att få i väg alla tåg som planerat är att tågpersonalen jobbade långa pass under den trassliga gårdagen.

– Innan de går på nya pass måste de få vila. Dessutom har vi många kolleger som är lediga på midsommar som inte är tillgängliga, säger Axelsson.

Brand orsakade kaoset

Det var en brand i Blekholmstunneln, där tekniker arbetar med Citybanan, som orsakade det omfattande tågkaoset. Branden uppstod i samband med att en elkabel kapades – och samtidigt försvann strömmen mellan Stockholm C och Stockholm södra.  

Branden släcktes strax innan klockan elva på förmiddagen, men att få tillbaka strömmen tog längre tid.    

SL:s pendeltåg som passerar Stockholm C och Stockholm södra påverkades. Dessutom berördes fjärrtåg mellan Stockholm C – Malmö/Hallsberg-Göteborg/Karlstad-Oslo/Eskilstuna/Nyköping-Norrköping/Linköping – och omvänt. Tågtrafiken norr om Stockholm påverkades bara marginellt.

Prognossättningen varit "dålig"

Enligt information som kommunicerades kort efter att tågstoppet konstaterats skulle tågtrafiken ha återupptagits klockan 14 – men så blev det inte. Trafikverkets prognoser  flyttades fram flera gånger. 

LÄS MER: Så hjälps de strandade resenärerna åt 

Enligt resenären Anitha Segorp, vars avgång till Linköping försenades med flera timmar, var informationen knapphändig.

– Personalen är jättetrevlig, men de har ingen information. Folk har stått här sedan lunch, berättade hon under eftermiddagen. 

Hon sa också att människor satt överallt i gångarna och på perrongerna.


Jeremy Joyce, 46, installationstekniker, från Storbritannien bor i Bagarmossen:"Vi ska träffa min dotters mormor i Oslo. Vi har väntat i sju och en halv timme. Plötsligt försvann tåget från tavlan och nu har vi fått veta att det är inställt. Men jag är förlåtande, vi reser en hel del i Sverige och det brukar inte vara så här. Vi måste vara i Oslo imorgon och nu får vi hitta något sätt att ta oss dit på morgonen. De översätter "störningar" fel i utropen på engelska, vi skrattade åt det till att börja med. Vi har fikat och så, så de första timmarna var roliga, men nu är humöret inte det bästa."
Foto: Kevin Carlsson

Även Sara Kå, 30, drabbades av tågstrulet. Hon kom inte i väg till det planerade midsommarfirandet med familjen i Eskilstuna. 

– De tyckte det var jättetråkigt, men man blir ju inte förvånad. Man har blivit härdad av SJ. 

– Men det är typiskt att det händer under en högtid, sa Sara Kå. 

Hon beskrev stämningen på Stockholm C som kaotisk och förvirrad.

– Jag tyckte extra synd om alla turister, för de gjorde nästan inga utrop på engelska, berättade hon vidare. 

Resenärer i tusental

SJ:s presskommunikatör Stephan Ray bekräftade att "resenärer i tusentalet" kunde ha drabbats av förseningarna.  

- Vi har inga siffror på hur många, men det är väldigt många. Det är en stor tågresedag inför midsommarafton.


Claes Sjöström, 29, ingenjör, Stockholm:"Det återstår att se hur jag drabbas. Jag har väntat i över tre timmar, det står ingen spåruppgift och de flyttar de preliminära tiderna hela tiden. Jag önskar att de kunnat ge bättre prognoser, om man vet ifall det handlar om en halvtimme eller två timmar kanske man hinner gå och käka. Nu hinner man inte lämna. Men jag ska inte klaga, det finns folk som väntat sedan i förmiddags."
Foto: Kevin Carlsson

LÄS MER: Här är vägarna du vill undvika i midsommar 

Tobbe Lundell, också arbetar på SJ, sa att timingen var beklaglig.

– Som det ser ut nu är jag rädd att det kommer påverka trafiken även i morgon förmiddag och det är väldigt många som bokat resor. 

Tågkaos utbröt på torsdagen efter en brand i en tunnel i centrala Stockholm

Var strömlöst länge

Ulrika Karlsson, vid Trafikverkets presstjänst, beklagade också det omfattande tågstrulet – som hon sa hade orsakats av "den mänskliga faktorn".  

Ännu strax efter klockan nio på kvällen fanns ingen ström mellan Stockholm C och Södra station.  

– Vi har problem med strömförsörjningen där och felsöker, berättade Ulrika Karlsson för Expressen TV.


Toya Drechsler, 28, "visual effects artist", från Tyskland bor i Los Angeles:"Vi ska till Göteborg och har väntat i över tre timmar. En vän har sagt att det inte kommer att bli fixat men vi vet inte så vi väntar. De skjuter på avgångstiden varje kvart. Jag är imponerad av att alla är så lugna, i Tyskland skulle det nästan vara upplopp."
Foto: Kevin Carlsson

LÄS MER: Tv-profilen fast i trafiken 

Hon beklagade också att resenärer blivit besvikna över de många olika besked som kommit om när problemen skulle vara åtgärdade och tågen åter rulla.  

Enligt Trafikverket var dock läget på vägarna bättre. 

Centralstationen i Stockholm.

SJ lovar ersätta för hotellnätter

Carina Axelsson vid SJ:s presstjänst berättade att berörda kommer att ersättas – för en hotellnatt och andra utlägg. 

– Man får nog ha tålamod och avvakta till morgondagen (läs: fredag) om man ska åka tåg. Just nu är det väldigt hög beläggning på vår kundservice, så vi rekommenderar att man hör av sig i början av nästa vecka när det lugnat ner sig, sa hon till Expressen TV på fredagskvällen. 


Charlotta Kreisel, 46, student, Göteborg:"Jag blir sen hem. Jag har väntat i två och en halv timme. Jag vet inte när tåget går för tiden skjuts fram varje kvart. Men det går bra, jag har en bok och kaffe."
Foto: Kevin Carlsson

Ont om bussar

Och det var svårt för SJ att sätta in ersättningsbussar. 

– Bussar är tyvärr väldigt svårt att få tag på, väldigt många är redan uppbokade, berättade Carina Axelsson vidare. 

Vid 21:30 kom tågtrafiken i gång igen – men SJ räknar med störningar även under fredagen. 


Eddie Käller, 20, jobbar på restaurang, Eksjö:"Vårt tågs avgångstid har inte varit än, men vi kommer från Japan så vi har stått här en timme eller två. Det står på tavlan att alla tåg söderut är inställda och när vi ringde upp SJ sa de att vi får vänta en timme eller två på besked. Det är dåligt att man behöver vänta så länge för om tåget inte går kan man behöva fixa det på ett annat sätt."
Foto: Kevin Carlsson

Trögt för bussar att lämna Stockholm

Eric Rönnqvist, medarbetare på Expressen, pratade med Expressen TV sent på fredagskvällen. Då befann han sig på en buss på väg mot Kalmar. 

– Resan har varit ganska långsam än så länge, vi är 1,5 timme sena. Det verkar vara många som tar bussen i stället, så det är knökfullt, sa han när bussen var vid Mönsterås. 

Att ta sig ut från Stockholm tog allra längst tid. 

– Största strulet var att ta sig ut från Stockholm. En busschaufför beskrev E4:an som att den såg mer ut som en parkering än som en motorväg, fortsatte Eric Rönnqvist.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.