Äldreboendet Gustavsgården i Värmdö. Foto: Google street viewÄldreboendet Gustavsgården i Värmdö. Foto: Google street view
Äldreboendet Gustavsgården i Värmdö. Foto: Google street view
Gustavsgården ligger i Värmdö, cirka två mil från centrala Stockholm. Foto: GooglemapsGustavsgården ligger i Värmdö, cirka två mil från centrala Stockholm. Foto: Googlemaps

Gustavsgården ligger i Värmdö, cirka två mil från centrala Stockholm.

 Foto: Googlemaps

Larm från äldreboende: Hälften är undernärda

Publicerad

En ny larmrapport visar att mer än hälften på ett äldreboende i Värmdö är undernärda eller är i riskzonen för undernäring. Det skriver tidningen Mitt i Värmdö.

Nu rasar oppositionen mot Alliansens besparingar inom äldreomsorgen i kommunen.

Mer än hälften av de 106 boende på Gustavsgården i Värmdö ska vara undernärda eller befinna sig i riskzonen. När personalen inte har tid ska de äldre dessutom medicineras mot oro och ångest för att de ska vara lugna.

Orsaken ska bland annat vara att äldreboendet saknar personal. Fler än hälften av de 54 timanställda på boendet saknar vårdutbildning och vissa dagar har bara tre sjuksköterskor varit i tjänst trots att 106 äldre bor på Gustavsgården, rapporterar Mitt i Värmdö. Uppsägningar och sjukskrivningar ska ha varit vanliga bland personalen under det senaste året.

Larmet kommer i en rapport från kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, som till viss del bygger på intervjuer med allt från boendets chef till personal och de äldre.

 

LÄS MER: Äldre tvingas bo i container – i ett år

 

Kräver mer pengar

Nu rasar oppositionen i kommunen mot besparingarna i äldreomsorgen och kräver att vård- och omsorgsnämnden får mer pengar.

– Alliansens besparingar inom äldreomsorgen har gått så långt att personalen tvingas droga de boende. Det är ovärdigt, det är kränkande och det är lagvidrigt, säger Henrik Paulsen (S), andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, till Mitt i Värmdö.

Nämndens ordförande, Jan Dolk (KD), säger till Mitt i Värmdö att det är skrämmande om äldre inte äter för att maten är dålig, men att man måste ta reda på orsaken.

– Rapporten är bra och väl genomförd, men det är klart att det inte alltid är så lätt att få en människa som är i livets slutskede att äta, säger han till tidningen.

Gustavsgården har redan kritiserats tidigare i år, när det uppdagades att tio personer tvingas bo i containrar i ett år på grund av en renovering.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag