Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Larm från äldreboende: Hälften är undernärda

Äldreboendet Gustavsgården i Värmdö. Foto: Google street view

Gustavsgården ligger i Värmdö, cirka två mil från centrala Stockholm.

Foto: Googlemaps

En ny larmrapport visar att mer än hälften på ett äldreboende i Värmdö är undernärda eller är i riskzonen för undernäring. Det skriver tidningen Mitt i Värmdö.

Nu rasar oppositionen mot Alliansens besparingar inom äldreomsorgen i kommunen.

Mer än hälften av de 106 boende på Gustavsgården i Värmdö ska vara undernärda eller befinna sig i riskzonen. När personalen inte har tid ska de äldre dessutom medicineras mot oro och ångest för att de ska vara lugna.

Orsaken ska bland annat vara att äldreboendet saknar personal. Fler än hälften av de 54 timanställda på boendet saknar vårdutbildning och vissa dagar har bara tre sjuksköterskor varit i tjänst trots att 106 äldre bor på Gustavsgården, rapporterar Mitt i Värmdö. Uppsägningar och sjukskrivningar ska ha varit vanliga bland personalen under det senaste året.

Larmet kommer i en rapport från kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska, som till viss del bygger på intervjuer med allt från boendets chef till personal och de äldre.

 

LÄS MER: Äldre tvingas bo i container – i ett år

 

Kräver mer pengar

Nu rasar oppositionen i kommunen mot besparingarna i äldreomsorgen och kräver att vård- och omsorgsnämnden får mer pengar.

– Alliansens besparingar inom äldreomsorgen har gått så långt att personalen tvingas droga de boende. Det är ovärdigt, det är kränkande och det är lagvidrigt, säger Henrik Paulsen (S), andre vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden, till Mitt i Värmdö.

Nämndens ordförande, Jan Dolk (KD), säger till Mitt i Värmdö att det är skrämmande om äldre inte äter för att maten är dålig, men att man måste ta reda på orsaken.

– Rapporten är bra och väl genomförd, men det är klart att det inte alltid är så lätt att få en människa som är i livets slutskede att äta, säger han till tidningen.

Gustavsgården har redan kritiserats tidigare i år, när det uppdagades att tio personer tvingas bo i containrar i ett år på grund av en renovering.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!