Anna Leifler är biträdande överläkare och kirurg på Ersta sjukhus på Södermalm i Stockholm. Ett icke vinstsyftande sjukhus som har bedrivit sjukvård sedan 1851.
Hon har arbetat där i tre år och har stormtrivts.
Hon skriver på Facebook:
”Min arbetsplats är fantastisk. Utsikten över Stockholms inlopp hänför de flesta. Både patienter, besökare och kolleger. Men det bästa är vården vi kan erbjuda här. På Ersta sjukhus är alla vårdplatser öppna och väntetiderna till operation och mottagning korta.
I alla patientenkäter får vi toppbetyg, man känner sig trygg, sedd och bra omhändertagen enligt utvärderingarna. Stämningen bland personalen är god och personalomsättningen låg. Det här är en arbetsplats man vill stanna på.
Ryktet om den goda vården har gjort att patienter från hela Sverige och även internationellt söker hit. Jag är stolt över att jobba här. För det är bra på Ersta sjukhus”.
En rejäl käftsmäll
Men i fredags fick Anna Leifler, övrig personal och patienterna på Ersta sjukhus en riktig kalldusch.
Då nåddes de av beskedet från Hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm att landstinget inte längre vill upphandla större delen av sjukhusets kirurgi.
Ersta sjukhus avtal gäller året ut.
Något som har fått Anna Leifler och sjukhuschefen, Jan-Åke Zetterström, att starkt reagera.
– Beslutunderlaget är författat 16 december förra året, men har hemlighållits för oss. Detta kom som en blixt från en klar himmel. Ingen från tjänstemannakontoret eller någon landstingspolitiker har pratat med oss, säger Anna Leifler.
– Jag har samtalat med några kolleger under dagen och alla känner att detta vore helt fel. Vi förstår inte hur man tänker när det finns väl fungerande sjukvård, som dessutom inte är speciellt kostnadskrävande Genomförs det här beslutet kommer det att drabba vården i Stockholm. I slutändan blir det patienterna som drabbas. Förutom alla anställda på sjukhuset.
Problem i akutvården
Den senaste tiden har det stått väldigt klart att akutsjukvården i Stockholm brottas med överbeläggningar, sjuksköterskebrist, stängda vårdplatser och inställda operationer.
Anna Leifler känner inte alls igen sig i detta i den arbetssituation hon har på Ersta sjukhus.
– Vi har aldrig stängt någon vårdplats, och vi har ingen brist på sjuksköterskor. Tvärtom tvingas vi varje vecka tacka nej till sökande.
LÄS MER: Kraven efter krisen i Stockholms sjukvård
Hälso- och sjukvårdsnämnden sammanträder redan 31 januari. Då avgörs ärendet.
Sjukhuschefen Jan-Åke Zetterström:
– Det är för kort tid för politikerna att sätta sig in i ett så här stort ärende. De måste ha klart för sig vilka konsekvenser ett sådant här beslut kan få. Och det upplever jag att man inte har.
– Det framkommer ingenting i underlaget till Hälso- och sjukvårdsnämnden, som pekar på hur många patienter som ska flytta från Ersta in i ett akutsjukhus-system. Ett system som ju är under starkt tryck. Jag tycker att landstinget ska tänka ett varv till på hur man, i det här svåra läget, ska kunna upphandla den vård som bedrivs på Ersta sjukhus. I stället för att bara dra ett streck över den.
”Vi är bakbundna”
Anna Starbrink (L) är hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.
Hon menar att politikerna ”är bakbundna”.
– Jag håller helt med om att det är en fantastisk verksamhet som Ersta bedriver. Vårt problem är att det avtal landstinget har med sjukhuset inte är lagligt, förklarar Anna Starbrink.
Hur menar du?
– Det har inte gjorts korrekta upphandlingar. Något som landstinget i Stockholm har fått mycket kritik för. Vi måste följa lagen (LOU – lagen om upphandling), och den kräver att vi upphandlar. Det har inte gjorts tidigare här, i alla fall inte i modern tid. Man har bara jobbat på med otillåtna direktupphandlingar. Nu tvingas vi göra en offentlig upphandling, och det medges inget undantag.
Så ni är bakbundna?– Det kan man säga. Jag önskar verkligen att vi hade en annan lagstiftning på plats. Avtalen vi har nu är olagliga. Något kom Konkurrensverket har påpekat för oss.
Hur känns det att vara sjukvårdslandstingsråd, och tvingas ta ett sådant här beslut om ett väl fungerande sjukhus när det råder kris i akutvården?– Det känns så klart uruselt. Vi skulle mycket hellre vilja hitta en laglig väg framåt, och ha ett bra partnerskap med Ersta. Men då måste regeringen och riksdagen fatta beslut om en lagändring.