Läkarens larm efter hot om nedläggning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anna Leifler, biträdande överläkare och kirurg på Ersta sjukhus.
Foto: Privat
Ersta sjukhus på Södermalm i Stockholm.
Foto: Evelina Carborn
Sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).
Foto: Tommy Pedersen
Sjukhuschefen Jan–Åke Zetterström.
Foto: Privat

Större delen av kirurgin på Ersta sjukhus hotas av nedläggning.

Något som har fått både personal och patienter att starkt reagera.

– Stockholms läns landsting förstår inte konsekvenserna av sitt förslag. Patienterna får betala ett väldigt högt pris, säger sjukhuschefen Jan–Åke Zetterström.

– Jag kan bara beklaga. Vi är bakbundna av lagen, konstaterar sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L).

Redan om en dryg vecka tas beslutet.

Anna Leifler är biträdande överläkare och kirurg på Ersta sjukhus på Södermalm i Stockholm. Ett icke vinstsyftande sjukhus som har bedrivit sjukvård sedan 1851.

Hon har arbetat där i tre år och har stormtrivts.

Hon skriver på Facebook:

”Min arbetsplats är fantastisk. Utsikten över Stockholms inlopp hänför de flesta. Både patienter, besökare och kolleger. Men det bästa är vården vi kan erbjuda här. På Ersta sjukhus är alla vårdplatser öppna och väntetiderna till operation och mottagning korta.

I alla patientenkäter får vi toppbetyg, man känner sig trygg, sedd och bra omhändertagen enligt utvärderingarna. Stämningen bland personalen är god och personalomsättningen låg. Det här är en arbetsplats man vill stanna på.

Ryktet om den goda vården har gjort att patienter från hela Sverige och även internationellt söker hit. Jag är stolt över att jobba här. För det är bra på Ersta sjukhus”.

En rejäl käftsmäll

Men i fredags fick Anna Leifler, övrig personal och patienterna på Ersta sjukhus en riktig kalldusch.

Då nåddes de av beskedet från Hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholm att landstinget inte längre vill upphandla större delen av sjukhusets kirurgi.

Ersta sjukhus avtal gäller året ut.

Något som har fått Anna Leifler och sjukhuschefen, Jan-Åke Zetterström, att starkt reagera.

– Beslutunderlaget är författat 16 december förra året, men har hemlighållits för oss. Detta kom som en blixt från en klar himmel. Ingen från tjänstemannakontoret eller någon landstingspolitiker har pratat med oss, säger Anna Leifler.

– Jag har samtalat med några kolleger under dagen och alla känner att detta vore helt fel. Vi förstår inte hur man tänker när det finns väl fungerande sjukvård, som dessutom inte är speciellt kostnadskrävande Genomförs det här beslutet kommer det att drabba vården i Stockholm. I slutändan blir det patienterna som drabbas. Förutom alla anställda på sjukhuset.

Problem i akutvården

Den senaste tiden har det stått väldigt klart att akutsjukvården i Stockholm brottas med överbeläggningar, sjuksköterskebrist, stängda vårdplatser och inställda operationer.

Anna Leifler känner inte alls igen sig i detta i den arbetssituation hon har på Ersta sjukhus.

– Vi har aldrig stängt någon vårdplats, och vi har ingen brist på sjuksköterskor. Tvärtom tvingas vi varje vecka tacka nej till sökande.

LÄS MER: Kraven efter krisen i Stockholms sjukvård

Hälso- och sjukvårdsnämnden sammanträder redan 31 januari. Då avgörs ärendet.

Sjukhuschefen Jan-Åke Zetterström:

– Det är för kort tid för politikerna att sätta sig in i ett så här stort ärende. De måste ha klart för sig vilka konsekvenser ett sådant här beslut kan få. Och det upplever jag att man inte har.

– Det framkommer ingenting i underlaget till Hälso- och sjukvårdsnämnden, som pekar på hur många patienter som ska flytta från Ersta in i ett akutsjukhus-system. Ett system som ju är under starkt tryck. Jag tycker att landstinget ska tänka ett varv till på hur man, i det här svåra läget, ska kunna upphandla den vård som bedrivs på Ersta sjukhus. I stället för att bara dra ett streck över den.

”Vi är bakbundna”

Anna Starbrink (L) är hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm.

Hon menar att politikerna ”är bakbundna”.

– Jag håller helt med om att det är en fantastisk verksamhet som Ersta bedriver. Vårt problem är att det avtal landstinget har med sjukhuset inte är lagligt, förklarar Anna Starbrink.

Hur menar du? 

– Det har inte gjorts korrekta upphandlingar. Något som landstinget i Stockholm har fått mycket kritik för. Vi måste följa lagen (LOU – lagen om upphandling), och den kräver att vi upphandlar. Det har inte gjorts tidigare här, i alla fall inte i modern tid. Man har bara jobbat på med otillåtna direktupphandlingar. Nu tvingas vi göra en offentlig upphandling, och det medges inget undantag.

Så ni är bakbundna?

– Det kan man säga. Jag önskar verkligen att vi hade en annan lagstiftning på plats. Avtalen vi har nu är olagliga. Något kom Konkurrensverket har påpekat för oss.

Hur känns det att vara sjukvårdslandstingsråd, och tvingas ta ett sådant här beslut om ett väl fungerande sjukhus när det råder kris i akutvården?

– Det känns så klart uruselt. Vi skulle mycket hellre vilja hitta en laglig väg framåt, och ha ett bra partnerskap med Ersta. Men då måste regeringen och riksdagen fatta beslut om en lagändring.

Anna Leiflers text på Facebook

”Min arbetsplats är fantastisk. Utsikten över Stockholms inlopp hänför de flesta. Både patienter, besökare och kolleger. Men det bästa är vården vi kan erbjuda här. På Ersta sjukhus är alla vårdplatser öppna och väntetiderna till operation och mottagning korta.

I alla patientenkäter får vi toppbetyg, man känner sig trygg, sedd och bra omhändertagen enligt utvärderingarna. Stämningen bland personalen är god och personalomsättningen låg.

Det här är en arbetsplats man vill stanna på.

I kvalitetsregister utmärker vi oss positivt på många olika sätt (till exempel har en patient med tjocktarmscancer bäst överlevnad efter operation här i hela Sverige).

Vår kärnverksamhet är avancerad gastrointestinal kirurgi, till exempel operation för tjock- och ändtarmcancer, inflammatorisk tarmsjukdom samt övervikt, men vi opererar också bråck, ändtarmsbesvär och gallsten.

Vi är regionalt centrum för utredning och operation av flera ovanliga tillstånd som kräver hög kompetens och lång erfarenhet, till exempel akalasi och intestinal malrotation. Totalt gör vi mer än 3 800 operationer per år.

Verksamheten bedrivs av en inte vinstdrivande stiftelse och vården här är billig. Det finns stort utrymme för forskning och varje år publiceras mycket högkvalitativ forskning från sjukhuset. Alla medarbetare är engagerade i kontinuerligt kvalitets- och förbättringsarbete för att säkerställa fortsatt högprofessionell vård till alla patienter.

Ryktet om den goda vården har gjort att patienter från hela Sverige och även internationellt söker hit. Jag är stolt över att jobba här. För det är bra på Ersta sjukhus.

I går kom ett förslag från tjänstemän att lägga ned den största delen av kirurgin på vårt sjukhus.

Utan förvarning.

Och med information om att beslutet ska fattas inom tio dagar.

Grunden till förslaget säger de vara att Hälso- och sjukvårdsnämnden vill ta bort IVA-vården här och att de inte vet hur mycket vården ska kosta för de har inte upphandlat vård på länge och tappat kollen.

Tjänstemännen tror att det blir lättare att få koll på ekonomin om man lägger ut verksamheten från Ersta sjukhus till akutsjukhusen i Stockholm. Sjukhus som redan brottas med överbeläggningar, sjuksköterskebrist, stängda vårdplatser och inställda operationer.

Jag hoppas att landstingspolitikerna ser och förstår att detta förslag är orimligt och inte klubbar igenom det om tio dagar.

Sprid och dela gärna detta.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.