Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kvinnor trakasseras i Stockholmsförorter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Kvinnorna berättar att de tvingas följa informella regler och att deras liv begränsas av allt från grannar, okända män, kvinnor och till och med barn och ungdomar.
Foto: Kalla fakta

Självutnämnda moralpoliser trakasserar kvinnor i Stockholmsförorter, rapporterar TV4 Nyheterna.

Lever man ensam utan man eller har på sig en kort kjol kan man utsättas.

TV4:s "Kalla fakta", som refereras i TV4 Nyheterna, har pratat med flera kvinnor som bor, eller har bott, i Stockholms norra förorter vid Järvafältet. Rinkeby, Tensta, Husby och Hjulsta finns bland förorterna.

Kvinnorna berättar att de tvingas följa informella regler och att deras liv begränsas av allt från grannar, okända män, kvinnor och till och med barn och ungdomar. Det kan handla om att man lever ensam, har "för kort" kjol eller dricker ett glas vin på sin uteplats, berättar kvinnorna för TV4.

Om kvinnorna inte gör som de blir ombedda trappas trakasserierna upp, framkommer i reportaget.

"Det var rädsla"

En kvinna från Hjulsta berättar att en grupp unga män, efter att hon sagt ifrån, klättrat upp till hennes lägenhet via stuprännan.

– Jag var hemma vid tillfället. Man ville göra så mycket i efterhand, men man var handlingsförlamad när det väl skedde, berättar kvinnan för TV4:s "Kalla fakta".

– Det är klart att det var rädsla. Folk ger sig på en så nära, i ens hem, för ingenting. För att vi bor här och lever vårt liv, säger kvinnan vidare.

Kalla Fakta sänds på TV4 klockan 22:00 tisdag 4 april.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.