Kvinnorna berättar att de tvingas följa informella regler och att deras liv begränsas av allt från grannar, okända män, kvinnor och till och med barn och ungdomar. Foto: Kalla fakta
Kvinnorna berättar att de tvingas följa informella regler och att deras liv begränsas av allt från grannar, okända män, kvinnor och till och med barn och ungdomar. Foto: Kalla fakta

Kvinnor trakasseras i Stockholmsförorter

Publicerad

Självutnämnda moralpoliser trakasserar kvinnor i Stockholmsförorter, rapporterar TV4 Nyheterna.

Lever man ensam utan man eller har på sig en kort kjol kan man utsättas.

TV4:s "Kalla fakta", som refereras i TV4 Nyheterna, har pratat med flera kvinnor som bor, eller har bott, i Stockholms norra förorter vid Järvafältet. Rinkeby, Tensta, Husby och Hjulsta finns bland förorterna.

Kvinnorna berättar att de tvingas följa informella regler och att deras liv begränsas av allt från grannar, okända män, kvinnor och till och med barn och ungdomar. Det kan handla om att man lever ensam, har "för kort" kjol eller dricker ett glas vin på sin uteplats, berättar kvinnorna för TV4.

Om kvinnorna inte gör som de blir ombedda trappas trakasserierna upp, framkommer i reportaget.

"Det var rädsla"

En kvinna från Hjulsta berättar att en grupp unga män, efter att hon sagt ifrån, klättrat upp till hennes lägenhet via stuprännan.

– Jag var hemma vid tillfället. Man ville göra så mycket i efterhand, men man var handlingsförlamad när det väl skedde, berättar kvinnan för TV4:s "Kalla fakta".

– Det är klart att det var rädsla. Folk ger sig på en så nära, i ens hem, för ingenting. För att vi bor här och lever vårt liv, säger kvinnan vidare.

Kalla Fakta sänds på TV4 klockan 22:00 tisdag 4 april.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag