Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kvinna döms för förtal efter #metoo-inlägg

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kvinnan skrev ett inlägg i sociala medier under hashtaggen #metoo där hon anklagade en man för att ha våldtagit henne.

Nu döms hon för förtal.

– Jag ångrar att jag skrev så att mannen kunde identifieras, säger kvinnan.

Kvinnan berättade i polisförhör att hon träffat mannen för ungefär åtta år sedan och att han ska ha tvingat till sig sex utomhus. Flera år senare ska hon ha mått dåligt över händelsen och då kontaktat honom. 

När metoo-rörelsen kom i gång skrev hon om honom i sociala medier med hans namn, födelseår, bostadsort, civilstånd och antal barn.

– Jag bar en betungande hemlighet och skam i åtta år och det höll på att äta upp mig. Metoorörelsen blev en öppning som gav mig min känsla av människovärde tillbaka. Då blev det som om uppdämningen sprack. Nu får jag betala för det, berättar kvinnan.

Döms för förtal

Den utpekade mannen såg inlägget och polisanmälde henne för förtal. I samband med polisförhöret anmälde kvinnan våldtäkten men förundersökningen lades ner.

Kvinnan åtalades vid Södertörns tingsrätt och döms nu för förtal, som SVT var först med att berätta. Hon döms till det lägsta möjliga antalet dagsböter, 30 stycken, samt att betala 10 000 kronor i skadestånd till mannen.

– Jag ångrar att jag skrev så att mannen kunde identifieras, säger kvinnan som dock vidhåller att en våldtäkt ägt rum.

Enligt lag är det inga problem att i sociala medier berätta att man utsatts för brott, så länge man inte pekar ut en person med namn eller beskriver den på ett sätt så att den går att identifiera på något sätt, vilket Expressen tidigare har rapporterat om. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!