Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅNFoto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
 Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kvinna döms för förtal efter #metoo-inlägg

Publicerad

Kvinnan skrev ett inlägg i sociala medier under hashtaggen #metoo där hon anklagade en man för att ha våldtagit henne.

Nu döms hon för förtal.

– Jag ångrar att jag skrev så att mannen kunde identifieras, säger kvinnan.

Kvinnan berättade i polisförhör att hon träffat mannen för ungefär åtta år sedan och att han ska ha tvingat till sig sex utomhus. Flera år senare ska hon ha mått dåligt över händelsen och då kontaktat honom. 

När metoo-rörelsen kom i gång skrev hon om honom i sociala medier med hans namn, födelseår, bostadsort, civilstånd och antal barn.

– Jag bar en betungande hemlighet och skam i åtta år och det höll på att äta upp mig. Metoorörelsen blev en öppning som gav mig min känsla av människovärde tillbaka. Då blev det som om uppdämningen sprack. Nu får jag betala för det, berättar kvinnan.

Döms för förtal

Den utpekade mannen såg inlägget och polisanmälde henne för förtal. I samband med polisförhöret anmälde kvinnan våldtäkten men förundersökningen lades ner.

Kvinnan åtalades vid Södertörns tingsrätt och döms nu för förtal, som SVT var först med att berätta. Hon döms till det lägsta möjliga antalet dagsböter, 30 stycken, samt att betala 10 000 kronor i skadestånd till mannen.

– Jag ångrar att jag skrev så att mannen kunde identifieras, säger kvinnan som dock vidhåller att en våldtäkt ägt rum.

Enligt lag är det inga problem att i sociala medier berätta att man utsatts för brott, så länge man inte pekar ut en person med namn eller beskriver den på ett sätt så att den går att identifiera på något sätt, vilket Expressen tidigare har rapporterat om. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag