Den kungliga kortegen med drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf ska ta en ovanlig väg. Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSENDen kungliga kortegen med drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf ska ta en ovanlig väg. Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

Den kungliga kortegen med drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf ska ta en ovanlig väg.

 Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Kanadas generalguvernör David Johnston gästar Sverige med sin fru Sharon Johnston. Foto: Justin Tang / AP TT NYHETSBYRÅNKanadas generalguvernör David Johnston gästar Sverige med sin fru Sharon Johnston. Foto: Justin Tang / AP TT NYHETSBYRÅN
Kanadas generalguvernör David Johnston gästar Sverige med sin fru Sharon Johnston. Foto: Justin Tang / AP TT NYHETSBYRÅN
Prins Carl Philip ersätter drottning Silvia under sista dagen på statsbesöket. Foto: Sven LindwallPrins Carl Philip ersätter drottning Silvia under sista dagen på statsbesöket. Foto: Sven Lindwall

Prins Carl Philip ersätter drottning Silvia under sista dagen på statsbesöket.

 Foto: Sven Lindwall

Kungliga kortegen
tar en ovanlig väg

Publicerad

Kungen och drottningen välkomnar Kanadas generalguvernör till Sverige på måndag.

Då bjuds det på pompa och ståt i centrala Stockholm.

– Det är en väldigt pampig och högtidlig ceremoni, som det ibland kan vara svårt för stockholmare och turister att hitta till, säger Johan Tegel, pressekreterare vid hovet.

Varje år tar Sverige emot minst ett statsbesök per år. Det senast inkommande statsbesöket till Sverige var i maj 2016, när Chiles president Michelle Bachelet var på besök.

Men på måndag, den 20 februari, är det dags igen. Det är Kanadas generalguvernör David Johnston och hans fru Sharon Johnston som gästar Sverige.

Kungahuset meddelar nu planerna för den kungliga kortegen och välkomstceremonin på Slottets inre borggård.

Kortegens väg genom Stockholm

Kortegen med kungen, drottningen och generalguvernörsparet börjar från Hovstallet på Östermalm klockan 11:55, skriver kungahuset.

Därefter fortsätter kortegen utmed Nybrokajen bort till Hovslagargatan, förbi Grand Hôtel och bort till Gustav Adolfs torg.

Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

En ovanlig väg för en kunglig kortege.

– Normalt så brukar sådana här korteger gå via Kungsträdgården, men där är ett vägarbete den här gången så det blir en annan rutt, säger Johan Tegel, pressekreterare vid hovet.

"Väldigt pampigt och högtidligt"

Från Gustav Adolfs torg åker kortegen över Norrbron, via Slottskajen och Skeppsbron innan den kungliga kortegen åker upp för Slottsbacken till borggårdarna.

Soldater och sjömän från Försvarsmakten kommer paradera, och musikkårer spela på Norrbron utanför riksdagshuset, och på Skeppsbron.

Men Johan Tegel, pressekreterare, vill slå ett slag för välkomstceremonin på inre borggården, där man måste vara på plats tio minuter innan kortegen avgår.

– På inre borggården tas generalguvernören emot i en väldigt pampig och högtidlig ceremoni, som det ibland kan vara svårt för stockholmare och turister att hitta till. Men den är man varmt välkommen att se också. Då går man in från slottsbacken, säger han.

Silvia ställde in - sonen ersätter

Drottning Silvia har tidigare ställt in sitt deltagande under den fjärde och sista dagen av statsbesöket. Hon ersätts i stället av prins Carl Philip.

Men under kortegen och välkomstceremonin på måndagen förväntas drottningen delta, tillsammans med kung Carl Gustaf.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag