Kungliga kortegen
tar en ovanlig väg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den kungliga kortegen med drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf ska ta en ovanlig väg.
Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
Kanadas generalguvernör David Johnston gästar Sverige med sin fru Sharon Johnston.
Foto: Justin Tang / AP TT NYHETSBYRÅN
Prins Carl Philip ersätter drottning Silvia under sista dagen på statsbesöket.
Foto: Sven Lindwall

Kungen och drottningen välkomnar Kanadas generalguvernör till Sverige på måndag.

Då bjuds det på pompa och ståt i centrala Stockholm.

– Det är en väldigt pampig och högtidlig ceremoni, som det ibland kan vara svårt för stockholmare och turister att hitta till, säger Johan Tegel, pressekreterare vid hovet.

Varje år tar Sverige emot minst ett statsbesök per år. Det senast inkommande statsbesöket till Sverige var i maj 2016, när Chiles president Michelle Bachelet var på besök.

Men på måndag, den 20 februari, är det dags igen. Det är Kanadas generalguvernör David Johnston och hans fru Sharon Johnston som gästar Sverige.

Kungahuset meddelar nu planerna för den kungliga kortegen och välkomstceremonin på Slottets inre borggård. 

Kortegens väg genom Stockholm

Kortegen med kungen, drottningen och generalguvernörsparet börjar från Hovstallet på Östermalm klockan 11:55, skriver kungahuset.

Därefter fortsätter kortegen utmed Nybrokajen bort till Hovslagargatan, förbi Grand Hôtel och bort till Gustav Adolfs torg. 

Foto: Johan Jeppsson / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

En ovanlig väg för en kunglig kortege.

– Normalt så brukar sådana här korteger gå via Kungsträdgården, men där är ett vägarbete den här gången så det blir en annan rutt, säger Johan Tegel, pressekreterare vid hovet.

"Väldigt pampigt och högtidligt"

Från Gustav Adolfs torg åker kortegen över Norrbron, via Slottskajen och Skeppsbron innan den kungliga kortegen åker upp för Slottsbacken till borggårdarna.

Soldater och sjömän från Försvarsmakten kommer paradera, och musikkårer spela på Norrbron utanför riksdagshuset, och på Skeppsbron.

Men Johan Tegel, pressekreterare, vill slå ett slag för välkomstceremonin på inre borggården, där man måste vara på plats tio minuter innan kortegen avgår.

– På inre borggården tas generalguvernören emot i en väldigt pampig och högtidlig ceremoni, som det ibland kan vara svårt för stockholmare och turister att hitta till. Men den är man varmt välkommen att se också. Då går man in från slottsbacken, säger han.

Silvia ställde in - sonen ersätter

Drottning Silvia har tidigare ställt in sitt deltagande under den fjärde och sista dagen av statsbesöket. Hon ersätts i stället av prins Carl Philip.

Men under kortegen och välkomstceremonin på måndagen förväntas drottningen delta, tillsammans med kung Carl Gustaf.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.