Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kristina om falsklarmet: "Är ju väldigt allvarligt"

Kristina Hjern är en av alla Stockholmare som reagerade när hon hörde "Hesa Fredrik" under söndagskvällen.Foto: Privat
Larmet ljöd över Stockholm på söndagskvällen.Foto: / SVEN LINDWALL EXP

Efter att "Hesa Fredrik"-signalen felaktigt skickades ut till Stockholmarna under söndagskvällen var det många som reagerade.

En av dem är Kristina Hjern.

– Det är ju väldigt allvarligt om de här systemen, på något sätt, inte fungerar. Det är ändå våra försvarssystem, säger hon.

Det var vid 22-tiden på söndagskvällen som signalen för Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, skickades ut till Stockholmarna. Men ingenting hade hänt. Att signalen skickades ut berodde på ett tekniskt fel.

Bredängsbon Kristina Hjern satt hemma i sin lägenhet när hon hörde signalen ljuda. Den första informationen fick hon via en Facebookgrupp för boende i Bredäng.

– Där skrev folk direkt ”hörde ni?” Och ”är det någon som vet något?”. Det kom kanske fem minuter efter signalen så där ligger ju sociala medier i framkant. Jag tyckte det var väldigt konstigt, det här betyder ju att det är fara på något sätt, att det är krigshot. Jag är väl medveten om att det är måndag klockan 15 som de brukar köra signalen så jag förstod direkt att det var något fel, säger hon.

Larmet ljöd över Stockholm på söndagskvällen.Foto: BERTIL ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Väntade på signalen för "faran över"

Men i stället för att reagera panikartat satte Kristina på tv:n och radion hemma i lägenheten. 

– Jag kände mig inte direkt rädd men någonstans ändå beredd på att det kan hända saker. Jag bor åtta trappor upp så det är ju också en sådan tanke som flyger genom huvudet – "borde jag göra något?". Men den vanliga reaktionen är att man vill normalisera och det är ju det som är det farligaste, säger hon.

 

LÄS MER: Krisansvarig fick ingen info – på flera timmar 

 

Vad hon tycker är mest allvarligt med situationen är inte att VMA-signalen skickades ut felaktigt utan att den inte efterföljdes av en "faran över"-signal.

– Det var ju helt uppenbart att signalen skickades ut fel men sen kan man ju undra varför de inte sände ut ”faran över”, om man nu klantar sig och skickar ut ett larm. Jag tänker att det är många äldre som bor i mitt hus och som kanske varit med om krig och då tycker jag att man ändå signalerar det, att det inte är någon fara, säger Kristina Hjern.

Hur tror du att du kommer att reagera nästa gång du hör signalen?

– Det är alltid med en tanke i bakhuvudet att det kan vara ett riktigt larm men kommer det igen så kommer jag nog göra som nu, att invänta information om vad det är. Risken är att man inte tar det på lika stort allvar, säger Kristina Hjern.

I stället för att reagera panikartat satte Kristina på tv:n och radion hemma i lägenheten.Foto: / MSB

Boende: "Jag tänkte att nu är det allvar"

En annan person som reagerade när "Hesa Fredrik" ljöd under söndagskvällen var Östermalmsbon Yvonne Levinovitz, 63. Hon började packa en väska med kläder och vatten efter att larmet gick eftersom hon trodde att något allvarligt hade hänt. 

– Det var riktigt obehagligt, hundarna blev jätterädda. Fönsterrutorna skakade. Jag tänkte att nu är det allvar, det kan inte vara ett falsklarm. Det är så oroligt i världen just nu, säger hon.  

Hon är kritisk till hur händelsen sköttes. 

– Det är väldigt dåligt att samhällets beredskap är så dålig. Att polisens hemsida inte fungerar. Det visar att Sverige inte klarar av detta, vi har visat en svaghet för omvärlden som är farlig, säger Yvonne Levinovitz.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.