Kristin Norlander och hästen Trooper jagades av en varg under ridturen i skogen i söndags. Foto: Privat
Kristin Norlander och hästen Trooper jagades av en varg under ridturen i skogen i söndags.  Foto: Privat

Kristin jagades av varg under ridturen

Publicerad

Kristin Norlander, 42, var ute och red på hästen Trooper när hon plötsligt mötte en varg på skogsvägen. 

Vargen jagade sedan Kristin och Trooper i nästan tre kilometer. 

– Jag blev rädd, det var jätteobehagligt att den förföljde mig. 

Det var i söndags som Kristin Norlander, 42, var ute på en ridtur med hästen Trooper i Brottby, norr om Vallentuna utanför Stockholm. 

– Jag kommer bakom en kurva när jag får syn på den. Den står 50 meter framför mig på vägen. Jag blir först inte så rädd, för jag tänker att vargar mest blir rädda och springer i väg. 

Och det gjorde också vargen - för att sen komma fram igen. Då blir hästen stressad och nervös, berättar Kristin. När Kristin vänder sig om ser hon att vargen kommer springandes efter. 

– Då blir jag rädd, det kändes jätteobehagligt att den förföljde oss. Jag stannar till och skriker på den att den ska ge sig av. Då försvinner den in i skogen. 

"Fick lite panik" 

Men ännu en gång kommer vargen fram och hästen drog i väg i full galopp mot stallet. Kristin tror inte att vargen var ute efter att gå till attack, utan snarare att den ville leka. Som närmst var vargen tio meter bakom, säger Kristin. 

– Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag visste inte om jag skulle våga skrika mer åt den, för då skulle den kanske bli hotfull och attackera. Jag vet inte hur en varg reagerar. Jag fick lite panik. Det jag var mest rädd för var att hästen skulle kasta av mig och att både jag och hästen skulle skadas, säger Kristin, som först berättade i lokaltidningen Mitti om händelsen. 

– Då kanske den hade börjat nafsa i hovarna på hästen och springa bakom benen på henne. 

Varg dödade får 

Under samma dag hittades sex döda får i Vallentuna – enligt länsstyrelsen har de sannolikt dödats av varg. 

– Jag tror att det är samma varg. Jag är ingen rovdjurshatare, men när de är så där orädda och tama i bebyggelse är frågan vad man ska göra, om man kan flytta dem eller om man ska överväga att skjuta den. Herregud, det kunde ju hänt vad som helst. Hästen kunde ha blivit helt vettskrämd och kastat av mig. 

Men det ska krävas fler händelser för att en varg ska flyttas eller för att skyddsjakt ska inledas, säger Mattias Jansson, miljöhandläggare på länsstyrelsen i Stockholms län. 

– Det sker i extrema undantagsfall. Vargarna får sköta sig själva så långt det går, säger han och fortsätter: 

– Det är klart att det kan vara obehagligt att bli förföljd av en varg, men det finns ingen större risk för angrepp. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag