Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Krisplanen: Ordningsvakter ska göra polisens jobb

De kommunala ordningsvakterna ska bland annat patrullera i ett område efter en skjutning, dagarna efter att polisen lämnat. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ordningsvakterna ska också synas ute för att förhindra öppen droghandel, samt ha "kontaktskapande dialog". Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholms kommun ansöker nu om att låta i stort sett hela Stockholm bli ett så kallat paragraf 3-område, som innebär att ordningsvakter ska få arbeta och använda sina befogenheter i hela staden. Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

Poliserna räcker inte till. För att lösa problemet vill Stockholms stad nu anlita kommunala ordningsvakter som ska patrullera och gripa personer som begår brott – i hela staden, även i särskilt utsatta områden som Rinkeby.

Expressens granskning har visat att polistätheten i Stockholm vissa arbetspass är så låg som två poliser per 100 000 invånare

Poliserna hinner inte med alla inkommande larm – och hälften av anmälningar om bostadsinbrott får vänta på en polis, ibland i upp till två dagar. 

Nu sjösätter Stockholms stad en krisplan som går ut på att ge kommunala ordningsvakter utökade befogenheter så att de kan arbeta i hela huvudstaden. En ansökan har skickats in till polisen.

– Om det här beviljas så återgår vi till en kommunal poliskår. Men de får bara två veckors utbildning och högre lön än oss, säger en polis som vill vara anonym.

En tredjedel av svenskarna oroar sig för brottsligheten

Polisen har erkänt att den misslyckats med att få ut fler poliser närmare medborgarna – och att det påverkar tryggheten negativt. En tredjedel av invånarna i Sverige oroar sig för brottsligheten, enligt siffror från Brå.

Stockholmspoliserna Hanif Azizi och Ted Eriksson bekräftade i Expressen TV bilden av att det behövs fler poliser:

– Känslan är att vi är för få. Det tycker medborgare och även vi poliser, sa Ted Eriksson. 

Hanif Azizi sa att det krävs bättre lön, bättre arbetsvillkor och en politisk enighet för att lösa bemanningskrisen.

– Det ska inte vara en tävling mellan vissa partier, sa han. 

I Stockholm är känslan av trygghet något högre än det nationella snittet. Men eftersom andelen som känner sig trygga fallit till runt 80 procent vill Stockholms styrande politiker skicka in ordningsvakter med motiveringen att "uniformerade personers närvaro påverkar graden av trygghet". 

Fler ordningsvakter på gatorna

Kommunen ansöker därför om att låta hela Stockholm bli ett så kallat paragraf 3-område. Det innebär att ordningsvakters befogenheter utökas till att gälla i hela Stockholm, för att öka tryggheten när polisen inte räcker till.

"Nyttan av ordningsvakter utöver polisiär närvaro är av yttersta vikt", skriver kommunen i sin ansökan till polismyndigheten.. 

Stockholms stad satsar 25 miljoner kronor på att få ut ordningsvakter i huvudstaden, vilket SVT skrivit om förut

Stockholms kommun ansöker nu om att låta i stort sett hela Stockholm bli ett så kallat paragraf 3-område, som innebär att ordningsvakter ges särskilda befogenheter och till exempel har rätt att gripa personer som begår brott. Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

I sin ansökan till polismyndigheten beskriver kommunen ett flertal platser i Stockholm som otrygga och i behov av patrullerande ordningsvakter.

Men trots att invånarna i Farsta känner sig trygga, vill kommunen ändå skicka in patrullerande ordningsvakter, framgår det av kommunens ansökan, eftersom ungdomar kan samlas vid förskolor nattetid. 

Ska patrullera efter skjutningar när polisen lämnat

Även Södermalm ingår i området, trots att den upplevda tryggheten här är mycket hög och stadsdelsnämnden anser att man kan upprätthålla trygghet med de resurser som finns. 

Kommunen anser att det är nödvändigt med ett stort område, eftersom de stökiga grupperingarna rör sig mellan olika områden. 

De kommunala ordningsvakterna ska bland annat patrullera i ett område efter en skjutning, dagarna efter att polisen lämnat. Men ordningsvakterna ska även synas ute för att förhindra öppen droghandel, samt ha "kontaktskapande dialog". 

Upplägget är likt det som används inom polisen. Ordningsvakterna ska enligt kommunen tjänstgöra i patruller om två. De ska bära uniform och bära en kroppskamera. 

Otrygga platser i Stockholm – enligt kommunen

Stureplan

Alviks Torg

Brommaplan

Stadshagen

Östra St Göran (Kungsholmen)

Fridhemsplan

Sergels torg

Blekholmsterrassen

Kungsgatan

Klara västra Kyrkogata

Vasagatan

Gullmarsplan

Årsta torg

Liljeholmens centrum

Skärholmen (torgen)

Rinkeby centrum

Tensta centrum

Hjulsta centrum