De kommunala ordningsvakterna ska bland annat patrullera i ett område efter en skjutning, dagarna efter att polisen lämnat. Foto: ALEX LJUNGDAHLDe kommunala ordningsvakterna ska bland annat patrullera i ett område efter en skjutning, dagarna efter att polisen lämnat. Foto: ALEX LJUNGDAHL
De kommunala ordningsvakterna ska bland annat patrullera i ett område efter en skjutning, dagarna efter att polisen lämnat. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ordningsvakterna ska också synas ute för att förhindra öppen droghandel, samt ha "kontaktskapande dialog". Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅNOrdningsvakterna ska också synas ute för att förhindra öppen droghandel, samt ha "kontaktskapande dialog". Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ordningsvakterna ska också synas ute för att förhindra öppen droghandel, samt ha "kontaktskapande dialog".  Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholms kommun ansöker nu om att låta i stort sett hela Stockholm bli ett så kallat paragraf 3-område, som innebär att ordningsvakter ska få arbeta och använda sina befogenheter i hela staden. Foto: ULF RYD / KVP/EXPRStockholms kommun ansöker nu om att låta i stort sett hela Stockholm bli ett så kallat paragraf 3-område, som innebär att ordningsvakter ska få arbeta och använda sina befogenheter i hela staden. Foto: ULF RYD / KVP/EXPR
Stockholms kommun ansöker nu om att låta i stort sett hela Stockholm bli ett så kallat paragraf 3-område, som innebär att ordningsvakter ska få arbeta och använda sina befogenheter i hela staden. Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

Krisplanen: Ordningsvakter ska göra polisens jobb

Publicerad

Poliserna räcker inte till. För att lösa problemet vill Stockholms stad nu anlita kommunala ordningsvakter som ska patrullera och gripa personer som begår brott – i hela staden, även i särskilt utsatta områden som Rinkeby.

Expressens granskning har visat att polistätheten i Stockholm vissa arbetspass är så låg som två poliser per 100 000 invånare

Poliserna hinner inte med alla inkommande larm – och hälften av anmälningar om bostadsinbrott får vänta på en polis, ibland i upp till två dagar. 

Nu sjösätter Stockholms stad en krisplan som går ut på att ge kommunala ordningsvakter utökade befogenheter så att de kan arbeta i hela huvudstaden. En ansökan har skickats in till polisen.

– Om det här beviljas så återgår vi till en kommunal poliskår. Men de får bara två veckors utbildning och högre lön än oss, säger en polis som vill vara anonym.

En tredjedel av svenskarna oroar sig för brottsligheten

Polisen har erkänt att den misslyckats med att få ut fler poliser närmare medborgarna – och att det påverkar tryggheten negativt. En tredjedel av invånarna i Sverige oroar sig för brottsligheten, enligt siffror från Brå.

Stockholmspoliserna Hanif Azizi och Ted Eriksson bekräftade i Expressen TV bilden av att det behövs fler poliser:

– Känslan är att vi är för få. Det tycker medborgare och även vi poliser, sa Ted Eriksson. 

Hanif Azizi sa att det krävs bättre lön, bättre arbetsvillkor och en politisk enighet för att lösa bemanningskrisen.

– Det ska inte vara en tävling mellan vissa partier, sa han. 

I Stockholm är känslan av trygghet något högre än det nationella snittet. Men eftersom andelen som känner sig trygga fallit till runt 80 procent vill Stockholms styrande politiker skicka in ordningsvakter med motiveringen att "uniformerade personers närvaro påverkar graden av trygghet". 

Fler ordningsvakter på gatorna

Kommunen ansöker därför om att låta hela Stockholm bli ett så kallat paragraf 3-område. Det innebär att ordningsvakters befogenheter utökas till att gälla i hela Stockholm, för att öka tryggheten när polisen inte räcker till.

"Nyttan av ordningsvakter utöver polisiär närvaro är av yttersta vikt", skriver kommunen i sin ansökan till polismyndigheten.. 

Stockholms stad satsar 25 miljoner kronor på att få ut ordningsvakter i huvudstaden, vilket SVT skrivit om förut

Stockholms kommun ansöker nu om att låta i stort sett hela Stockholm bli ett så kallat paragraf 3-område, som innebär att ordningsvakter ges särskilda befogenheter och till exempel har rätt att gripa personer som begår brott.Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

I sin ansökan till polismyndigheten beskriver kommunen ett flertal platser i Stockholm som otrygga och i behov av patrullerande ordningsvakter.

Men trots att invånarna i Farsta känner sig trygga, vill kommunen ändå skicka in patrullerande ordningsvakter, framgår det av kommunens ansökan, eftersom ungdomar kan samlas vid förskolor nattetid. 

Ska patrullera efter skjutningar när polisen lämnat

Även Södermalm ingår i området, trots att den upplevda tryggheten här är mycket hög och stadsdelsnämnden anser att man kan upprätthålla trygghet med de resurser som finns. 

Kommunen anser att det är nödvändigt med ett stort område, eftersom de stökiga grupperingarna rör sig mellan olika områden. 

De kommunala ordningsvakterna ska bland annat patrullera i ett område efter en skjutning, dagarna efter att polisen lämnat. Men ordningsvakterna ska även synas ute för att förhindra öppen droghandel, samt ha "kontaktskapande dialog". 

Upplägget är likt det som används inom polisen. Ordningsvakterna ska enligt kommunen tjänstgöra i patruller om två. De ska bära uniform och bära en kroppskamera. 

Otrygga platser i Stockholm – enligt kommunen

Stureplan

Alviks Torg

Brommaplan

Stadshagen

Östra St Göran (Kungsholmen)

Fridhemsplan

Sergels torg

Blekholmsterrassen

Kungsgatan

Klara västra Kyrkogata

Vasagatan

Gullmarsplan

Årsta torg

Liljeholmens centrum

Skärholmen (torgen)

Rinkeby centrum

Tensta centrum

Hjulsta centrum

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag