Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet på landstinget: Nödbromsa utgifterna

De senaste fem åren har kostnaden för konsulter inom Stockholms läns landsting skenat.Foto: Lisa Mattisson
Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

Stockholms läns landsting köpte konsulttjänster för 2,2 miljarder kronor förra året för skattebetalarnas pengar.

Nu tvingas landstingsdirektören Malin Frenning bromsa utgifterna.

– Det kommer att handla om ganska många miljoner kronor genom att styra upp detta, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

De senaste fem åren har kostnaden för konsulter inom Stockholms läns landsting skenat.

Siffran har stigit från 98 miljoner år 2012 till 233 miljoner 2015. Enligt P4 Stockholm landade siffran för 2016 på 850 miljoner kronor.

Konsultnota på 2,2 miljarder kronor

Men enligt Dagens Nyheter var den korrekta siffran betydligt högre: 2,2 miljarder kronor. Enligt DN ligger budgeten för konsultkostnader för 2017 på svindlande 2,5 miljarder kronor.

Den 31 januari drog landstinget i nödbromsen. Då fick landstingsdirektören Malin Frenning i uppdrag av finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) att effektivisera verksamheten.

– Vi har varit tydliga från den politiska ledningen att vi måste vässa hela landstingets styrning, säger Irene Svenonius.

– Vi måste minska användningen av konsulter i landstinget. Jag vet att landstingsdirektören i dag har gått ut med ett direktiv internt till alla chefer att det i fortsättningen ska prövas, både när man nyanställer medarbetare och när man använder konsulter vid de centrala förvaltningarna.

Hit går skattepengarna

Miljardrullningen har gått till konsulter som jobbar med de nya tunnelbanelinjerna och som har spjutspetskunskaper inom IT. Men det handlar även om så kallade managementkonsulter som ser över hur man jobbar i arbetslag eller hur en patientresa ska gå på det mest optimala sättet. Det går även pengar till kommunikationskonsulter.

Inhyrda läkare och sjuksköterskor räknas inte in i konsultarvoden utan bokförs som bemanningskostnader.

– Det är självklart så att landstingsdirektören gjort det här utifrån en bedömning att det använts lite för mycket konsulter. Det här är ytterligare ett sätt för oss att minska konsultanvändningen och frigöra pengar som vi kan lägga på sjukvård och kollektivtrafik ytterst, säger Irene Svenonius.

Hur mycket kan ni spara?

– Jag vågar faktiskt inte svara på rak arm på det. Hur mycket som är managementkonsulter respektive tekniska konsulter vet faktiskt inte jag men det kommer att handla om ganska många miljoner kronor genom att styra upp detta, det är jag övertygad om.

Har ni fått tuff kritik?

– Absolut har det funnits en kritik mot landstinget för detta. Inte minst vi inom den politiska ledningen har varit kritiska till att det har varit en för omfattande användning av konsulter. Jag välkomnar verkligen att landstingsdirektören går i bräschen och styr upp konsultanvändningen på ett klokt sätt. Det här är ett första steg i det uppdrag vi gav henne i januari, menar Irene Svenonius.

– En ogenomtänkt användning av skattepengar är inte bra. Vi har ett ansvar gentemot skattebetalarna att använda deras resurser på klokast möjliga sätt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.