Här lever katterna ett stilla liv. Nu ska ta de tas om hand.Här lever katterna ett stilla liv. Nu ska ta de tas om hand.
Här lever katterna ett stilla liv. Nu ska ta de tas om hand.
Ja, katterna tittar fram lite här och var...Ja, katterna tittar fram lite här och var...

Ja, katterna tittar fram lite här och var...

Det går ingen nöd på katterna men miljön de lever i är inte optimal.Det går ingen nöd på katterna men miljön de lever i är inte optimal.
Det går ingen nöd på katterna men miljön de lever i är inte optimal.
Katterna har gått om skrymslen och ställen att gömma sig på i trädgården.Katterna har gått om skrymslen och ställen att gömma sig på i trädgården.
Katterna har gått om skrymslen och ställen att gömma sig på i trädgården.
Det är mycket sopor i trädgården.Det är mycket sopor i trädgården.
Det är mycket sopor i trädgården.
Katterna är inte särskilt gamla men vissa av dem har bott där i tre till fyra år.Katterna är inte särskilt gamla men vissa av dem har bott där i tre till fyra år.
Katterna är inte särskilt gamla men vissa av dem har bott där i tre till fyra år.
Mannens hem var nedgånget.Mannens hem var nedgånget.
Mannens hem var nedgånget.
Tittut.Tittut.
Tittut.

Koloni med katter hittad i Stockholm

Publicerad

Det har vuxit fram en mindre kattkoloni norr om Stockholm.

En stor mängd katter upptäcktes i ett nedgånget dödsbo nyligen.

– Personen har nog tagit hand om katterna, men sedan dog han, säger Careen True, enhetschef på katthemmet Kattstallet.

Katthemmet Kattstallet i Vällingby kallades in när man skulle röja i ett dödsbo i Stockholmsområdet nyligen.

I ett ganska slitet och nedgånget hem hittade man nämligen mellan 25-30 katter som levde för sig själva.

Katternas husse var en äldre man som avled, varpå katterna lämnades åt sitt öde. Mannen var mycket fäst vid katterna och tog hand om dem, men katterna kastrerades inte och med tiden har de blivit allt fler.

– Det var nog inte så många katter från början men sedan har det spårat ur, säger Careen True, enhetschef på Kattstallet.

Mannens hem var nedgånget.

Hur länge katterna har bott i och omkring huset vet ingen.

– Jag tror inte katterna är jättegamla, utan det är snarare så att de har fått en kull, sedan har det gått ett år och så har det blivit en massa nya kullar. Jag kan tänka mig att katterna är från mindre än ett år upp till tre-fyra år gamla.

"Tråkig miljö att vara i"

På bilder inifrån och utanför huset ser man en stor mängd bråte.

Och många katter som tittar fram här och var.

– Katterna är välmående och så, och har det rätt bra där. De har fått mat hela tiden, så det är inga svältfödda katter på det viset, säger Careen True och fortsätter:

– Han har säkerligen brytt sig om katterna i allra högsta grad, och han har tagit in de dräktiga honorna och de har fått föda inne och så. Så personen har nog tagit hand om katterna, men sedan dog han.

Däremot är det inte en optimal miljö för katter.

– Det är en tråkig miljö att vara i. Det är många dräktiga honor, så fokus är på att få in de dräktiga honorna så att det inte blir fler, säger Careen True.

Annars blir det en koloni?

– Ja precis, men det är ju redan en liten koloni. Vi har nog sett 27 katter eller så som vi har identifierat.

Minst 27 katter – men kanske fler

Man har bland annat riggat kameror för att sålla bort grannkatter och försöka kartlägga exakt hur många katter det faktiskt rör sig om. Sedan påbörjas arbetet med att ta in de dräktiga honorna och på sikt även hitta nya hem åt övriga katter.

Även om det inte går någon akut nöd på katterna kan de fara väldigt illa i framtiden om de inte tas om hand.

Katthemmet Kattstallet har vädjat till sina följare på Facebook om hjälp.

– Vi kommer att ta in så många vi kan och sedan får vi även hjälp av de andra katthemmen som har lite plats. Så här års är det alltid platsbristen som ställer till det, så det här kom i helt fel tidpunkt, säger Careen True.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag