Klara och hennes kollega var på utryckning när de gjorde det ovanliga fyndet. Foto: PrivatKlara och hennes kollega var på utryckning när de gjorde det ovanliga fyndet. Foto: Privat
Klara och hennes kollega var på utryckning när de gjorde det ovanliga fyndet. Foto: Privat
Ambulansen hade nämligen fått en p-bot. Foto: PrivatAmbulansen hade nämligen fått en p-bot. Foto: Privat
Ambulansen hade nämligen fått en p-bot. Foto: Privat
P-boten har nu skapat en folkstorm. Foto: PrivatP-boten har nu skapat en folkstorm. Foto: Privat
P-boten har nu skapat en folkstorm. Foto: Privat

Klara fick bot på ambulansen – under utryckning

Publicerad
Uppdaterad

Klara Karlsson och hennes kollega rusade in i bostaden för att hjälpa en äldre person med bröstsmärtor.

Men när de kom ut till bilen igen fick de en rejäl chock – utryckningen resulterade nämligen i en p-bot på 750 kronor.

– Då blev vi chockade och tänkte: "herregud", berättar Klara.

Nu svarar parkeringsbolaget på folkstormen som uppstått efter händelsen.

Den ovanliga händelsen inträffade när ambulanspersonalen Klara Karlsson och hennes kollega ryckte ut till Farsta strax utanför Stockholm under gårdagen.

En äldre person hade pågående bröstsmärtor, och Klara och kollegan parkerade enligt egen utsaga fordonet på ett sätt som skulle störa den omgivande trafiken så lite som möjligt.

– Vi hade till och med fickparkerat i en parkeringsplats utanför porten, berättar Klara.

Klara och hennes kollega var på utryckning när de gjorde det ovanliga fyndet.Foto: Privat

Men det hjälpte inte – när de kom ut till ambulansen hade de fått en p-bot på 750 kronor. 

– Då blev vi chockade och tänkte: "herregud", berättar Klara, och förklarar varför det inte alltid är enkelt att parkera korrekt under utryckning:

– Vi ska vara nära bilen och kunna komma i väg på 90 sekunder.

P-boten från Q-park.Foto: Privat

Klaras hårda ord mot parkeringsbolaget

Efter händelsen skrev Klara ett inlägg på Facebook som i skrivande stund har genererat nästan 40 000 reaktioner och drygt 20 000 delningar.

I inlägget kritiserar hon företaget som sköter parkeringen, nederländska Q-park:

"Under tiden vi tog hand om en rädd och sjuk människa tog ni er tiden att fota vår bil, samt skriva ut en p-bot på 750 kronor för att vi ej betalt p-avgiften som krävs på denna parkering", skriver Klara bland annat i inlägget.

Här syns lappen på ambulansen.Foto: Privat

Parkeringsbolaget: "Avgiftsbelagd p-plats"

Nu bemöter Q-parks vd Peder Ståhlberg folkstormen som har uppstått efter händelsen:

 – Ambulansen har parkerat på en avgiftsbelagd parkeringsplats, så vår parkeringsvakt har inte förstått att det har varit en pågående utryckning. Hon trodde att ambulansen var parkerad, säger han.

– Hade ambulansen ställt sig utanför markerad p-plats eller nära porten så hade parkeringsvakten inte utfärdat den här kontrollavgiften, fortsätter Peder och försvarar samtidigt sin parkeringsvakt:

– Jag kan inte anklaga henne. Hon kan inte se det här.

Peder Ståhlberg berättar att p-boten makulerades redan i går kväll, när man insåg att ambulansen hade varit på utryckning.

– Det är klart att vi inte ska lappa blåljus som är ute och gör sitt jobb, avslutar Peder Ståhlberg på Q-park.

 

Läs hela Klaras inlägg här:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156029268686217&set=a.267956266216.186994.557671216&type=3&theater
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag