Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Intensivakut till nya Karolinska sjukhuset

Nya Karolinska öppnar nästa år.
Foto: Patrik C Österberg / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /
Foto: Robban Andersson

Nya Karolinskas akutmottagning blir en intensivakut.

I Solna ska man kunna ta emot de patienter som är svårast akut sjuka.

– Den nya intensivakuten ska, precis som hela det nya universitetssjukhuset, fokusera på patienterna med svårast skador, och de med mest störst vårdbehov, säger Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

När den nya akutmottagningen öppnar på Nya Karolinska i Solna 2018 blir det Sveriges första intensivakut.

Till intensivakuten kan man bara ta sig med ambulans, ambulanshelikopter eller remiss. Intensivakuten ska utföra högspecialiserad vård – för de svårast sjuka.

Sedan tidigare finns motsvarande typ av akutmottagning på universitetssjukhus i Norge, Danmark och Finland.

Patienter från hela landet

Tanken är alltså att patienter från hela landet ska kunna få vård i Solna – då det blir landets mest högspecialiserade akut.

– Den nya intensivakuten ska, precis som hela det nya universitetssjukhuset, fokusera på patienterna med svårast skador och de med mest störst vårdbehov. Vi bygger samtidigt ut och förtydligar hela den moderna akutvården: Från hjälp i telefon och digitalt hos 1177 Vårdguiden, över husläkarmottagningarna och deras jourer, till de nya stora närakuterna för barn och vuxna som vi öppnar på tolv platser i Stockholms län de kommande åren, säger Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdslandstingsråd i ett pressmeddelande.

Till exempel kan det handla om patienter med stora brännskador, tryckfallssjuka, kolmonoxidförgiftning och de som behöver hjärt-lungmaskin.


LÄS MER: Kaos på barnavdelning efter sjukhusets miss


Tog tid hitta ett namn

Stockholms landstings process för att komma fram till ett bra namn på den nya mottagningen var omfattande.

Först hade man fokusgrupper och sedan en undersökning där över tusen personer över 18 år intervjuades.

Namnet var inte ett av landstingets förslag, utan kom upp som ett förslag under fokusgrupper och har sedan bekräftats i en undersökning av Demoskop.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.