Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ica-handlaren: "Staten har lämnat walkover"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ica-handlaren Andreas Bylger.
Foto: Privat
Hot och snatterier är vardag för Ica-handlaren i Sätra centrum.
Foto: Googlemaps

Skadegörelse, misshandel och hot är någonting som butikerna i Sätra centrum får utstå flera gånger i veckan. 

Nu har både invånare, handlare och politiker fått nog av de kriminella gängen. 

– Staten har lämnat walkover. De bryr sig inte om Sätra centrum, säger Ica-handlaren Andreas Bylger. 

Andreas Bylger äger Ica-butiken i Sätra centrum, i södra Stockholm. Men det blir allt svårare för honom att driva sin butik när vardagen består av hot och snatteri. 

– Butiken utsätts nästan dagligen för snatteri och det är ett särskilt ungdomsgäng som härjar nu. De har hotat personal, misshandlat personal, hotat personal efter jobbet som slutat sitt arbetspass och är på väg hem. Det här händer flera dagar i veckan. Personalen vill inte jobba efter fem för att de är rädda, säger Andreas Bylger. 

Problemen har enligt Bylger eskalerat det senaste året, när gängen flyttat till stadsdelen och insett att de kan härja fritt. För tillfället är det ett gäng på fem till tio personer i ålder 25 till 30 som trakasserar Sätra Centrum säger han. 

– Rent krasst så är det i stort sett vakter och kameror i alla andra centrum i söderort, Sätra är en fläck på kartan och då samlas givetvis det värsta buset i Sätra. Här kan man ju härja fritt. 

Polis och väktare håller sig borta 

Ica-butiken är utrustad med det mesta i säkerhetsväg så som övervakningskameror och överfallslarm. Men enligt Andreas Bylger hjälper inte det då polis och väktare inte vågar sig dit. 

– Polisen kommer inte om de inte har minst två bilar. En del väktarbolag hävdar att det är för farligt att jobba här. Det är förfall rakt igenom och ingen tar ansvar. 

Gängen sysslar med stöld, misshandel, hot och gör knarkaffärer mitt på öppen gata. Bland annat har en ung medarbetare slutat arbeta i butiken efter att fått en flaska kastad i huvudet. Enligt Ica-handlaren är hans butik den sista utposten, där gängen inte bestämmer. Men de är på god väg. 

– När de (gängen) kommer in blir det väldigt kränkande också. Man tittar bort och trycker inte på larmknappar. Vapen har jag inte belägg för men de har mutat sig in området och håller på med knark.

Trots att de är kända för polis blir det ingenting av anmälningarna som kommer in. En resursfråga enligt polisen. 

– Vi förstår att många vill se fler uniformerade poliser dygnet runt men vi har inte resurser till det. Vi rapporterar brotten men unga blir sällan frihetsberövade för ringa brott som mindre narkotikainnehav, säger Mikael Sundberg, kommunpolis i Skärholmen till DN

Vad säger polisen till er när anmälningarna läggs ner? 

Det vanligaste är att det inte är samhällsekonomiskt försvarbart att lägga resurser på det. När en person blev misshandlad, skrevs det också av på en gång. de kunde inte bevisa att det var uppsåtligt, säger Bylger.

Jobbas på en lösning 

De senaste dagarna har det ramlat in medborgarförslag om hur man kan få till en ändring. Med eller utan polis.  Bylger vet vad han anser är den optimala lösningen:  

– Permanenta ordningsvakter i centrum, kameraövervakning och att det rensas ett tag. Några månader och sen blir det bra och att polisen lagför det här gänget, säger Bylger. 

En annan lösning skulle vara ett pilotprojekt som just nu testas i Tensta och Rinkeby. Där sätter poliser upp egna övervakningskameror. Både synliga och osynliga. De vill Andreas Bylger se i Sätra centrum också. 

– Då vet buset att de är övervakade, säger han. 

Just nu diskuteras situationen på politikernivå i kommunen. Bland annat vill Alliansen införa kommunala ordningsvakter som en akut lösning. Men åsikterna går isär. 

– Vi kommer inte hyra in lokala väktare, det är ingen lösning på problemet. Men vi vill gärna träffa centrumägare och handlare, vi förstår deras frustration, säger Lorena Delgado (V) till DN. 

Tror du att det kommer komma fram en lösning snart? 

– Jag tror det när jag ser det, säger Andreas Bylger. 

Expressen har sökt polisen i Skärholmen.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.