There's a new sheriff in town.There's a new sheriff in town.
There's a new sheriff in town.
Här gillar Sinne att ligga.Här gillar Sinne att ligga.
Här gillar Sinne att ligga.
"Det är jättekul. Och hon har ju sin speciella plats, just på Expressen, där hon brukar ligga och vila", säger butiksägaren Anders Friberg."Det är jättekul. Och hon har ju sin speciella plats, just på Expressen, där hon brukar ligga och vila", säger butiksägaren Anders Friberg.
"Det är jättekul. Och hon har ju sin speciella plats, just på Expressen, där hon brukar ligga och vila", säger butiksägaren Anders Friberg.
Många fotar Sinne och lägger upp bilderna i sociala medier.Många fotar Sinne och lägger upp bilderna i sociala medier.
Många fotar Sinne och lägger upp bilderna i sociala medier.

I den här butiken är det katten som bestämmer

Publicerad

I Kärrtorp, i södra Stockholm, är det en katt som bestämmer.

Tronen?

En tidningshylla inne på Pressbyrån.

– Hon känner sig hemma här och vill följa med ut på lagret och vara med överallt, säger butiksägaren Anders Friberg.

Anders Friberg är köpman och ägare av Pressbyråns butik vid Kärrtorps tunnelbanestation i södra Stockholm.

Men han har sedan flera år tillbaka en vapendragare.

Nämligen katten Sinne.

En lika delar fin som fascinerande historia om mötet mellan människa och djur.

– Jag har haft butiken i sju år och den här katten har alltid funnits utanför butiken och inne i tunnelbanehallen. Men förra året byggde vi om butiken och gjorde en ingång ut till tunnelbanehallen. Och då hittade hon in själv till butiken, säger Anders Friberg.

Och där blev Sinne kvar.

Hon dyker upp inne på Pressbyrån minst fyra gånger i veckan för att värma sig, vila och hälsa på kunder.

Favoritplatsen är tidningshyllan precis vid entrén.

– Det är jättekul. Och hon har ju sin speciella plats, just på Expressen, där hon brukar ligga och vila, säger Anders Friberg.

Home sweet home.

 

En envis katt

Katten Sinne har fått en väldigt speciell plats i mångas hjärtan.

Gör man en snabbsökning i fotoappen Instagram dyker Sinne upp – alltid på sin plats, på ett nummer av Expressen i tidningshyllan.

– Alla tycker hon är jättegullig och alla tar kort. Och är hon inte här tycker folk att det är jättetråkigt. Hon har blivit ”ett” med den här tunnelbanestationen, och just här inne i Pressbyrån nu också. Hon känner sig hemma här och vill följa med ut på lagret och vara med överallt. Hon är väldigt, väldigt social, säger butiksägaren Anders Friberg.

Det är väldigt speciellt. Ni skulle ju bara kunna kasta ut henne, egentligen.

– I början gjorde vi kanske det. Jag är själv en kattmänniska, och har själv tre katter och älskar katter, men hon får egentligen inte vara här, och jag har burit ut henne och burit ut henne men det hjälper inte. Hon kommer in i alla fall. Så vi har gett upp och hon är välkommen hit.

 

Väldigt omtyckt

Katten Sinne har gjort området kring Kärrtorp till sitt revir och är där på såväl dagtid som kvällstid, och även helger.

Enligt personalen på Pressbyrån bor Sinne med sin matte ett stenkast från butiken.

En anledning till att Sinne väntar inne på Pressbyrån är för att möta upp matte och promenera hem tillsammans.

– På kvällarna väntar hon på sin matte som kommer, och så springer hon tillsammans med henne hem.

Sinne är social och älskar att röra sig bland människor. Men hon tycker inte om att bli kramad eller lyft.

En speciell katt som har hittat sin speciella plats.

– Det märks att folk är engagerade och gillar henne jättemycket, säger butiksägaren Anders Friberg.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag