Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hotellrum billigare än
lägenhet: "Helt sjukt"

Det är billigare att ta in på hotell i Bromma än att bo i hyreslägenhet i city.
Foto: Olle Sporrong
Maja Eriksson, 24, söker bostad i Stockholm: "Jag tycker det är helt sjuk", säger hon.
Foto: Privat

Det byggs så det knakar i Stockholm: 40 000 bostäder ska vara färdiga 2020.

Men faktum är att det är billigare att ta in på hotell i Bromma än att bo i hyreslägenhet i city, skriver DN.

– Jag tycker det är helt sjuk och kommer på mig själv att man blir totalt blind för hur mycket pengar man ska lägga i månadshyra, säger bostadssökande Maja Eriksson, 24, som studerar till sjuksköterska.

Statistik som Dagens Nyheter har tagit fram med hjälp av Blocket visar att det har blivit 55 procent dyrare på bara sex år att hyra en lägenhet på Södermalm i Stockholm.

I Stockholms innerstad kostar det i snitt 10 000 kronor i månaden för en andrahandslägenhet. Privatpersoner som hyr ut sin bostadsrätt kan ta ut en högre andrahandshyra än tidigare.

10 000 för en andrahandslya

Maja Eriksson, 24, som studerar till sjuksköterska i Umeå, hoppas kunna flytta till Stockholm och jobba. Hon har lagt ut krokar för att hitta boende i Stockholm och bland annat satt in en annons på Blocket.

– Det är otroligt höga hyror, konstaterar hon.

Med de allt högre lägenhetshyrorna väljer folk andra lösningar. På före detta Scandic Hotell i Bromma kan man hyra in sig i hotellrum för långtidsboende i en till fyra månader. Förmedlaren Bostaddirekt har tagit över, och på Long stay hotell vid Brommaplan kan man för 8 500 kronor i månaden få ett enkelrum med dusch, toalett, tv och wifi. Frukost ingår, däremot får man betala extra för städning.

Många har nappat. Och för att hålla nere kostnaden kan man laga mat i gemensamma utrymmen.

– Det är en stor blandning av kunder som söker sig till hotellet. Allt ifrån företagsanställda som har projekt eller söker en mer permanent bostad i Stockholm, familjer som genomgår ett stambyte i sin ordinarie bostad till studenter och personer som precis separerat, säger Bostaddirekts vd Victor Börjesson.

"Det är helt sjuk"

Även om det är billigare att bo på hotell än i andra hand i Stockholm är Maja Eriksson tveksam till en sådan lösning.

– Jag har ett bra boende här i Umeå och skulle jag inte hitta något lämpligt så kommer jag inte att flytta. Jag skulle inte vilja bo i ett hotellrum i flera månaders tid, säger Maja som i dag betalar 6 000 kronor i månaden för en tvåa på 70 kvadratmeter i Umeå.

– Det är helt andra summor som gäller i Stockholm. Jag kommer på mig själv med att sitta och tänka: ”Men Gud, en etta på 17 kvadrat för 9 000. Det är ju inte så farligt”.

– Jag tycker det är helt sjukt och kommer på mig själv att man blir totalt blind för hur mycket pengar man ska lägga i månadshyra.

40 000 nya bostäder i Stockholm

När det gäller nya bostäder i Stockholm så är byggtakten mycket hög. Det mål som finns att ha 40 000 nya bostäder klara om tre år ser ut att uppfyllas.

– Läget ser bra ut hittills när det gäller att bygga 40 000 till 2020. Byggtakten just nu är 25 procent högre än under miljonprogramsåren, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) till Stockholm Direkt.

Förra året blev 4 000 bostäder klara för inflyttning. Det är inte tillräckligt på långa vägar för att fylla det behov som finns.

Expressen har tidigare berättat att man på Hotel Attaché, mellan Telefonplan och Midsommarkransen i södra Stockholm, kan köpa sig ett eget hotellrum, mellan 17 och 20 kvm stora, för en kostnad av 1,2-1,4 miljoner kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.