Här bor studenterna som vill bygga Sveriges framtid

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
22-årige William Utriainen flyttade från föräldrarna i Södertälje till enrummaren på 22,4 kvadratmeter i Tensta för att kunna läsa klart tekniskt basår på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, och till hösten förhoppningsvis fortsätta läsa teknisk fysik.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Projektet med studentskrapan Tensta Torn har detaljplanerats tillsammans med Stockholms Stad. Totalt handlar det om 243 lägenheter, ettor och tvåor. Konceptet är "ett smart och hotelliknande boende", drop in-tvättstuga med färdigdoserat tvättmedel, cykelparkering inomhus, bredband och en "bovärd" på entréplan.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
"Många andra alternativ var med gemensamt kök och mycket risigare. När det stod nyproduktion tänkte jag att det skulle vara bra", säger
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Hon har börjat känna sig hemmastadd i lägenheten på sjunde våningen.

Bäst med den nya studentskrapan är att möta alla nya och intressanta grannar, näst bäst, att fler kan få en ljusare bild av hennes förort. 

– Tensta har varit ganska svartmålat, nu flyttar nya människor hit från olika delar av Sverige och världen, det tror jag betyder mycket, säger Safia Mahamed Omar, 22, som läser till sjuksköterska.

På rosa, blå, gröna och grå brevlådor i entrén står namnen på de nyinflyttade.

Milona, Minkin, Kolesova, Kumar, Sandberg, Faraj, Johansson. 

I princip varje dag kommer det en ny hyresgäst med sitt liv och kastruller i bruna kartonger, och tar hissen upp. 

Det var en utmaning redan på idéstadiet, "i Tensta vill väl ingen bo". Sedan invigningen av det 18 våningar höga studentboendet Tensta Torn i slutet av april, har 200 studenter flyttat in. 

22-årige William Utriainen berättar att folk omkring honom reagerade när han skulle flytta till "problemförorten Tensta".
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

William Utriainen öppnar dörren och ber om ursäkt för det spartanska möblemanget och sju ouppackade kartonger.  

– Jag missade en tenta och var tvungen att fokusera på omtentan, flytten fick stå på paus, säger 22-åringen som flyttade från föräldrarna i Södertälje till enrummaren på 22,4 kvadratmeter och 5 900 kronor i månaden, för att kunna läsa klart tekniskt basår på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, och till hösten förhoppningsvis fortsätta läsa teknisk fysik. 

"Väldigt trött på att vara hemma"

– Jag var väldigt trött på att vara hemma. Jag valde inte detta specifikt men såg annonsen på bostadsförmedlingen. Många andra alternativ var med gemensamt kök och mycket risigare. När det stod nyproduktion tänkte jag att det skulle vara bra. 

– Jag har inget emot att åka 30 minuter extra på tunnelbanan, säger William Utriainen och berättar att folk omkring honom reagerade när han skulle flytta till "problemförorten Tensta". 

– Det var det vanliga, att det skulle vara lite getto, folk sa: "Tensta, dit kan du ju inte flytta, det är farligt". Men jag litar inte på rykten och kollektiva uppfattningar, säger studenten som efter en månad i skrapan anser ryktet överdrivet. 

Tensta Torn.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

– Jag tycker att det är ganska awesome med den här blandningen av olika kompetenser i samma hus. 

Från sitt fönster på 17:e våningen ser han solen både gå upp och ner, det karaktäristiska vattentornet till vänster och Kista Science Tower till höger. Han ser sånär bort till Spånga IP där det under veckan hålls politikervecka, men han har inte varit där och han kommer inte att gå dit. 

– Jag har lite smörgåsbordsinställning till politik, plockar upp de frågor som intresserar mig. Men det känns som att många politiker i dag är karriärpolitiker, säger William Utriainen och jag frågar vad han vet om denna dags partieldare på fältet, Centerns Annie Lööf, och han säger:

– Det låter bekant. 

"Hotelliknande boende"

Projektet med studentskrapan Tensta Torn har detaljplanerats tillsammans med Stockholms Stad. Totalt handlar det om 243 lägenheter, ettor och tvåor. 

Konceptet är "ett smart och hotelliknande boende", drop in-tvättstuga med färdigdoserat tvättmedel, cykelparkering inomhus, bredband och en "bovärd" på entréplan. 

Kriteriet är att du ska plugga på minst halvtid och studera på universitet, högskola eller yrkeshögskola i Stockholm eller i Uppsala.

– Vi har 20 olika yrkesgrupper, allt från sjuksköterskor till KTH-studenter. Vi har en kille som pluggar elgitarr på Musikhögskolan. Verkligen allt, säger projektledaren Ulrika Lindencrona vid förvaltningsföretaget Åke Sundvall. 

"Vi har hört från centrum att de märker av alla studenter. Det är fullt på uteserveringarna", säger projektets marknadsansvarige Hanna Lindskog.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

I lokalen på bottenplan öppnar snart Tensta Tech, som drivs av stadsdelen och ska vara en fritidsgård med inriktning på informations- och kommunikationsteknik.

KTH har blockhyrt fyra våningar i skrapan för doktorander och stipendiater. 

– Vi har fått en del oroliga samtal "kan man verkligen bo i Tensta?". Nu märker man på dem som har flyttat hit att de tycker väldigt mycket om det. Folk har börjat hitta hit som aldrig brukar vara här, säger hon och får medhåll av projektets marknadsansvarige, Hanna Lindskog. 

– Vi har hört från centrum att de märker av alla studenter. Pizzakillen har skapat en studentmeny och det är fullt på uteserveringarna. 

Den som signerade det första hyreskontraktet behövde inte flytta långt. 

"Jag har vänner som bor här och har aldrig känt mig otrygg men det är synd att allt stänger så tidigt här på kvällarna", säger Vania Caneles Curin, 24, som läser latinamerikanska vid Stockholms universitet och flyttade från Sollentuna till studentskrapan i Tensta.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

I en tvåa på 14:e våningen bor Safia Mahamed Omar, 22. Ursprung Somalia, uppväxt i Tensta. Hon pluggar till sjuksköterska vid Karolinska Institutet i Solna, fast just nu har hon sommarlov och jobbar extra i tunnelbanan. 

– Jag gick hela grundskolan och gymnasiet här i Tensta och har min familj och mina vänner här, så jag ville gärna bo kvar, säger Safia Mahamed Omar, som hoppas att studentboendet ska ge bättre ljus på förorten i norra Stockholm.

– Tensta har varit ganska svartmålat, nu kommer en massa nya människor och flyttar hit från olika delar av Sverige och utomlands, det tror jag betyder mycket, säger hon. 

Safia Mahamed Omar hoppas att studentboendet i Tensta ska ge bättre ljus på förorten.
Foto: ROSIE ALM / ROSIE ALM

Hon får medhåll av sin väninna på sjunde våningen. Hodan Eynab, 24, läser till arbetsterapeut och har bott i Tensta sedan hon var elva år. 

– Tensta är mitt hem, men det är skönt att få bli lite självständigt och få något eget. Nu har jag ändå min familj nära och kan gå hem till mamma och äta mat om det skulle behövas. 

Utsikten från Tensta Torn ner mot Spånga IP där Politikerveckan Järva nu hålls.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

– Det jag älskar med det här boendet är att vi är så olika. Man möter alltid någon vid hissen som man kan prata med, säger Hodan Eynab och fortsätter: 

– När jag går i Tensta ser jag barnfamiljer och grannar, vanliga människor. Om jag ser ungdomar som håller på med saker som de inte ska, tänker jag att det mer handlar om grabbar som vill ha hjälp mer än att de är dåliga grabbar. Jag tänker att jag i mitt yrke som arbetsterapeut i framtiden kanske kan hjälpa dem att hitta någon mer lämplig aktivitet. 

Ingen av dem har varit ner till politikerveckan som hålls bara 500 meter bort på Spånga IP.

– Men min mamma som är engagerad inom föreningslivet har varit där. Om det blir en ny chans nästa år kanske jag går. Jag gillar idén men det känns inte riktigt som att politiker når ut till oss unga tjejer i förorten, säger Hodan Eynab.

På frågan om vem Annie Lööf är, svarar hon: 

– Det ringer ingen klocka. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.