Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gymnasieskola utryms – efter vilda slagsmål

Skolan utrymdes under fredagen.
Foto: GOOGLE MAPS

Väsby Nya Gymnasium i Upplands Väsby utanför Stockholm utryms under fredagen efter rykten om en uppgörelse mellan olika grupperingar.

Skolans rektor John Gustafsson bekräftar uppgifterna för Expressen:

– Det har varit turbulent här några dagar i veckan. Vi har fått en konflikt mellan elever i olika grupperingar.

Under måndagen och tisdagen har det varit vilt slagsmål mellan olika grupperingar i anslutning till gymnasieskolan som ligger i Upplands Väsby norr om Stockholm. 

– Det har varit grupperingar som har samlats utanför skolan och gjort upp. Det har lett till att polisen har kommit, säger skolans rektor John Gustafsson. 

Tog beslut om att utrymma skolan

Under fredagen nåddes skolledningen av ny information: att rivaliserande grupperingar skulle samlas på skolan för att slåss. Mot bakgrund av det som också har hänt tidigare tog man beslut om att utrymma skolan. 

– Vi vill inte ha en massa elever här om det skulle bli sanning i det ryktet. 

Ryktet om en uppgörelse – hur fick ni det?

– Det var ett telefonsamtal. Då fick nos om att det ryktades om en uppgörelse mellan de här grupperingarna igen. 

Senaste slagsmålet i tisdags

Det senaste slagsmålet skedde i tisdags. 

Är det någon som har blivit svårt skadad?

– Inte svårt skadad, men lite rivsår och sådana saker. Men inget som kommit till min kännedom i alla fall. 

Väsby Nya Gymnasium har runt 700 elever. 

– Det här vi gör i dag, att utrymma skolan, är mer en försiktigshetsåtgärd, säger John Gustafsson. Det är ingen panikutrymning, vi släpper hem eleverna tidigare helt enkelt. Inom en timme hoppas vi att alla elever har fått komma hem. Vi vill kyla ner situationen genom att göra på det här sättet.

Knivdödad på Enskede gårds skola

I onsdags larmades polis om ett elevbråk på Enskede gårds skola i södra Stockholm. När polis och räddningstjänst kom fram hittades den 17-årige eleven Mahmoud Alizade svårt skadad efter att ha huggits med kniv flera gånger. 

Han fördes med ambulans till sjukhus – men hans liv gick inte att rädda.

Samma eftermiddag greps en sextonåring, misstänkt för knivöverfallet. Den pojken, som dömdes för ringa narkoikabrott så sent som i augusti i år, begärdes under fredagen häktad, misstänkt för mord. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.