Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

GW: Sätt in nationella insatsstyrkan i förorter

Leif GW Persson säger i "Veckans brott" att det krävs en rejäl löneökning för poliserna.
Foto: Alex Ljungdahl
Under en utryckning till Rinkeby i februari angreps en patrull av ett 30-tal personer.
Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Leif GW Persson tycker att Nationella insatsstyrkan ska skickas till förorter när upplopp bryter ut, säger han i SVT:s "Veckans brott".

Han riktar också kritik mot polisens insats i Rinkeby i februari då de attackerades med stenar.

– Det är svenskt territorium, där gäller svensk lag, säger GW Persson i programmet.

Året har börjat tumultartat för Stockholmspolisen. Utöver skjutningar och mord – bland annat ett dubbelmord i Kista och ett annat i Hallonbergen – har upplopp brutit ut i flera förorter. Under en utryckning till Rinkeby i februari angreps en patrull av ett 30-tal personer, och en polis tacklades till marken.

Bara dagar senare utsattes polis för stenkastning i samband med en annan insats i Rinkeby. Polisen öppnade eld mot angriparna i samband med händelsen. I början av mars hittades ett automatvapen efter ett stort bråk i Fittja, Botkyrka. Dagar senare hittades en stor vapengömma i samma område.

Polisen jobbar hårt med att återfå medborgarnas förtroende och trygghet i de så kallade utanförskapsområdena. För att det ska kunna genomföras krävs betydligt fler poliser, säger Leif GW Persson i tisdagens "Veckans brott" i SVT: Tre till fyra gånger så många som de är nu.


LÄS MER: Här tacklas polisen till marken i Rinkeby


GW: De ska ha mer pengar

Polisen rekryterar personer som ska jobba särskilt i de utsatta områdena, men det går trögt. Leif GW Persson säger i "Veckans brott" att det krävs en rejäl löneökning för poliserna som ska jobba där.

– I Stockholm har det varit påtagliga problem. Man har erbjudit dem pengar om de vill jobba, men tydligen inte tillräckligt mycket för det är fortfarande väldigt mycket vakans. Det ligger i sakens natur att om du har ett hårdare, farligare, tyngre jobb ska du naturligtvis se till att det märks i lönekuvertet.

Vidare tar Leif GW Persson upp en av insatserna i Rinkeby i februari, efter vilken polisen fått kritik för att det dröjde för lång tid innan tillräckligt stor styrka skickades dit.


LÄS MER: Det kan poliskrisen bero på – sant och falskt


Leif GW: Skicka in insatsstyrkan

Leif GW Persson menar att det krävs en annan typ av poliser, och en "kolossal skärpa", för att hantera sådana situationer.

– Man kan inte stå och vänta i timmar bakom knuten tills det lugnat ner sig. Utan vi har både insatsstyrkor och piketer, och där saknas det inte god vilja när det kommer till sådant. Det är bara att kommendera in dem då.

På programledaren Camilla Kvartofts fråga om han menar att nationella insatsstyrkan borde sättas in svarar han "ja".

– De är inte så att de går på knäna av att de har för mycket att göra. Och de finns ju inom ett stenkasts avstånd från just det område jag nämnde. Så det är väl inte värre än att man skickar dit dem. Och då blir det andra bullar, det lovar jag och försäkrar. Och så kan man gripa folk.

GW: Det är svenskt territorium

Det är viktigt med det förebyggande arbetet på plats, med patruller som visar sin närvaro och kan prata med medborgarna, säger Leif GW Persson i "Veckans brott". Men polisprofessorn fokuserar mer på hur man ska kunna "lägga vantarna" på de kriminella.

– Då ska de naturligtvis inte kunna ta över områden och förvandla dem till laglöst land. Det är svenskt territorium, där gäller svensk lag. De som bor där, trots efternamn, de är svenska medborgare i häpnadsväckande hög andel av fallen. De har naturligtvis rätt till ett normalt liv. Det ska inte ett antal busar ta ifrån dem. Jag tycker man överskattar dem det handlar om. Och ibland kan det vara lika farligt att överskatta sin fiende som att underskatta den, säger Leif GW Persson i "Veckans brott" i SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.