Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gravid råddes stanna hemma - barnet dog

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / PATRIK C ÖSTERBERG / IBL/IBL PATRIK C ÖSTERBERG /

Den höggravida kvinnan ringde sex gånger och klagade på smärtsamma förvärkar.

När hon slutligen fick komma till förlossningsavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset var hennes barn dött.

Nu har sjukhuset lex Maria-anmälts.

Det var tidigare i år som den höggravida kvinnan i Stockholmsområdet gjorde ett vanligt ultraljud på Karolinska universitetssjukhusets förlossningsavdelning.

Allt såg bra ut med både kvinnan och hennes barn, men redan dagen därpå upplevde hon oregelbundna värkar. Eftersom hon var förstföderska ringde hon sjukhuset men fick rådet att stanna hemma och avvakta situationen.

De smärtsamma värkarna fortsatte och kvinnan ringde flera gånger till sjukhuset och påtalade det. Men det var först efter sjätte samtalet som hon blev tillsagd att åka in för en bedömning – trots att riktlinjerna på sjukhuset säger att en kontroll ska utföras efter tredje samtalet om smärtsamma sammandragningar.

Barnet kunde ha överlevt om riktlinjer följts

När kvinnan till slut kom in för undersökning konstaterade läkarna att hennes barn hade avlidit i magen.

Händelsen har nu lex Maria-anmälts och sjukhuset skriver i sin anmälan att "det kan inte uteslutas att barnet hade levt" om riktlinjerna hade följts.

Vid tillfället var bemanningen på förlossningsavdelningen normal, men det var en hög arbetsbelastning på personalen med ett stort antal förlossningar som pågick.

Karolinska universitetssjukhuset vill i nuläget inte kommentera händelsen.

– Av hänsyn till patientsekretessen är vi förhindrade att uttala oss om en enskild patient, säger chefläkare Torbjörn Söderström till Nyhetsbyrån Siren. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.