Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Friande domar i Fittjamålet överklagas

Det var i augusti 2016 som den kvinnliga målsäganden begav sig till Fittja i södra Stockholm för att köpa droger. Efteråt anmälde hon att hon blivit våldsamt gruppvåldtagen av flera män i ett trapphus.
Åklagaren Markus Hankkio säger att det står klart att han kommer att överklaga de friande domarna.
Här i trappuppgången anmälde kvinnan att våldtäkten skedde. Foto: Polisen
Advokat Hanna Lindblom försvarade en av de misstänkta männen, som frikändes i tingsrätten. Foto: YLWA YNGVESSON

De friande domarna i det uppmärksammade Fittjamålet, där fem unga män stod åtalade misstänkta för inblandning i en gruppvåldtäkt, överklagas nu till hovrätten.

"Både min klient och jag är helt övertygade om att domen kommer att stå sig i hovrätten, skriver advokat Hanna Lindblom i ett sms. 

Samtidigt står det klart att experter i Tyskland gå igenom och analysera innehållet på två mobiltelefoner, skriver Metro.

Åklagaren Markus Hankkio säger att det står klart att han kommer att överklaga de friande domarna:

– Jag överklagar förmodligen i morgon fredag. Jag kommer att begära anstånd med att ange grunder och bevisning eftersom det pågår undersökning av två mobiltelefoner som finns i beslag sedan tidigare, säger han till Metro.

Advokat Hanna Lindblom, som försvarade en av de tilltalade männen i tingsrätten, skriver i ett sms till Expressen: 

"Både min klient och jag är helt övertygade om att domen kommer att stå sig i hovrätten. Och för alla som som valt att inte ägna sig åt bevisvärdering i media, står det klart att tingsrättens dom är mycket välmotiverad, ordentligt genomarbetad och korrekt i sak."

Advokat Hanna LindblomFoto: YLWA YNGVESSON

Desperat jakt på bevis

I sin desperata jakt på bevis mot det de misstänkta har polisen försökt finna bild- och filmmaterial från händelsen.

Men misslyckats.

Detta sedan de misstänkta männen inte velat lämna ut sina telefoners respektive pinkoder. Därför har mobilerna inte kunna analyseras. 

Fem män stod åtalade för gruppvåldtäkten och alla friades.Foto: Polisen

Åtminstone inte i Sverige. 

Nu söker man hjälp i Tyskland, dit två mobiltelefoner skickats under mellandagarna för analys. 

– Men nu har tekniken kommit i kapp i Tyskland för att man eventuellt ska kunna komma in i telefonerna, och därför har man skickat dem dit. Undersökningen kommer ta omkring fyra veckor, säger Markus Hankkio till tidningen.

Upprörde många

De frikännande domarna i Södertörns tingsrätt upprörde många. Samtidigt har polisutredningen, som ledde fram till åtalet som senare ogillades, JO-anmälts. 

I ett pressmeddelande har chefsrådman Erica Hemtke förklarat de friande domarna:

”Den bevisning som åklagaren har lagt fram vid huvudförhandlingen räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas. De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning”.

Kvinnan företräds av målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz.

Kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz meddelar att ytterligare ett överklagande från dem kommer att lämnas in nästa vecka.

– Tingsrättens dom är visserligen välskriven men det betyder inte att jag anser att tingsrätten gör en korrekt bevisvärdering. Tvärtom anser jag att tingsrätten gör felaktiga slutsatser av den bevisning som finns i målet. Tingsrätten gör även en felaktig värdering av min klients uppgifter.

Massi Fritz listar flera exempel där hon menar att tingsrättens värdering "saknar logik".

– Skadebilden på min klient, undersökande läkarens vittnesmål, två stycken poliser som träffat min klient mycket kort tid efter våldtäkten, och ytterligare ett vittne som var tillsammans med min klient både före och efter våldtäkten. Den tekniska bevisningen angående sperma.

Skulle köpa droger

Det var i augusti 2016 som den kvinnliga målsäganden begav sig till Fittja i södra Stockholm för att köpa droger. Efteråt anmälde hon att hon blivit våldsamt gruppvåldtagen av flera män i ett trapphus. 

Uppemot 20 män kan ha varit på platsen, enligt polisutredningen

Det dröjde ett år innan någon frihetsberövades – enligt åklagare Markus Hankkio. 

Orsaken: resursbrist inom polisen.

I november åtalades fem män. Tre för grov våldtäkt, två för medhjälp. Alla frikändes. 

Texten uppdateras.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.