Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förlossningsklinikerna i Stockholm blev fulla

Barnmorskans anteckningar.
Även Uppsala, Norrköping och Nyköping hade vid tidpunkten slut på platser.
Foto: Shutterstock

Samtliga sex förlossningskliniker i Stockholms län var på torsdagsmorgonen fulla.

Även närliggande län - Norrköping, Nyköping och Uppsala - nådde sin gräns.

– Det känns som ett slag i ansiktet från politikerna när de inte värderar gravida och födande högre än så här, säger Emma Pettersson Hernandez, talesperson för intresseorganisationen "Födelsevrålet".

Barnmorskorna runtom i Stockholms län hade fullt upp under torsdagens morgon.

Klockan 09.51 var det nämligen fullt på samtliga sex förlossningskliniker i Stockholms län.

Även närliggande förlossningsenheter - Uppsala, Norrköping och Nyköping - hade vid den tidpunkten slut på platser.

– Man blir ju förbannad. Vi har vetat att detta ska komma eftersom det är samma sak varje år, men politikerna verkar inte reagera, säger Emma Pettersson Hernandez, talesperson för intresseorganisationen "Födelsevrålet" som publicerade en bild från en barnmorska som skrivit ner förlossningsklinikerna som då hade fullt.

– Att det blir kris på förlossningarna är ett sommartecken, fortsätter hon.

Väntas öka i sommar

Stockholms läns landsting är tydliga med att de aldrig nekar någon vård, utan finner en lösning på något sätt.

Barnmorskan Camilla Särnholm berättar för SVT att det fanns plats i Gävle - men för två kvinnor var resan för lång.

– Vi kunde inte skicka i väg kvinnorna. Vi fick ta in dem ändå, man får låta dem vänta i korridoren, ta ett bad under tiden eller hitta något vårdrum någonstans, säger hon.

Emma Pettersson Hernandez är orolig över sommaren som står runt hörnet - då antalet förlossningar väntas öka.

– Om det redan är så här fullt i början på maj så vågar vi knappt tänka på hur det kommer vara i mitten av juli när det är semestertider och mindre personal, samtidigt som det föds fler, säger hon.

Intresseorganisationen "Födelsevrålet" arbetar bland annat med att svara på frågor från oroliga gravida kvinnor.

Och talespersonen för organisationen menar att gårdagens fulla förlossningskliniker påverkar patientsäkerheten på grund av platsbrist, oroliga patienter och utarbetade barnmorskor.

– Det är absolut inte patientsäkert och det känns som ett slag i ansiktet från politikerna när de inte värderar gravida och födande högre än så här, säger Emma Pettersson Hernandez.

LÄS MER: Första bilbebisen född efter att BB lagts ned


Chefläkaren: "Varierar väldigt mycket"

Johan Bratt, chefläkare vid Stockholms läns landsting, bekräftar att det på torsdagen klockan 09.51 var fullt på samtliga förlossningsenheter i Stockholms läns landsting.

– Totalt sett hade vi många förlossningar i går. Samtidigt ska man vara medveten om att det varierar väldigt mycket över dygnet och det kan variera timme för timme, säger han.

Trots det känner sig Johan Bratt trygg med att situationen hanteras på ett bra sätt.

– Det blir naturligtvis väldigt ansträngt och en stressig arbetsmiljö för medarbetarna, men i de flesta lägena tror jag inte föräldrarna märker det här.

LÄS MER: Här lär de sig föda i bilen


"Känner mig trygg"

Anser du att det påverkar patientsäkerheten?

– Är det en ansträngande situation för medarbetarna och en påfrestande arbetsmiljö så är det ju naturligtvis inte bra och när man har den här typen av extrema toppar så kan det uppstå patientsäkerhetsrisker. Däremot har vi inga indikationer på att någon ska ha kommit till skada under det här dygnet trots det höga trycket.

Kan det bli ännu värre till sommaren? 

– Vi jobbar jätteintensivt med att säkra att vi har den kapacitet som behövs till sommaren eftersom antalet förlossningar brukar öka under maj och sommaren. Vi har enheter som, om vi använder samtliga, räcker till. Men vi måste se till att alla enheter har en tillräcklig bemanning nu till sommaren. Det jobbar vi väldigt intensivt med. Jag känner mig trygg med att vi kommer ha en bra situation när väl sommaren drar i gång.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.