Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Folkets hus utnyttjat av extremister i Rinkeby

I april arrangerade föreningen Manas Kulturcenter en tillställning i Folkets hus i Rinkeby till minne av Alparslan Türkes, grundaren av det ultranationalistiska partiet MHP. Foto: Google street view

Folkets hus lokaler i Rinkeby har utnyttjats till sammankomster för att hylla grundaren av det höger­extrema turkiska partiet MHP och dess ungdomsgrupp Grå vargarna, skriver Mitti.se.

Det får Liberalerna i Stockholm att rasa.

– Det här är en fascistisk organisation, och de har ingenting i stadens lokaler att göra, säger oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).

I april arrangerade föreningen Manas Kulturcenter en tillställning i Folkets hus i Rinkeby till minne av Alparslan Türkes, grundaren av det ultranationalistiska partiet MHP. Türkes låg även bakom uppkomsten av den högerextrema islamistiska ungdomsorganisationen Grå vargarna.

Manas Kulturcenter bekräftar att man arrangerat mötet där Türkes hyllades.

Bekräftar mötet i Folkets hus där fascistledaren hyllades

– Ja, det gjorde vi. Men det var för att det sammanföll med datumet för hans minnesdag. Han var en stor ledare och vi hade minnesstund för honom och andra turkiska martyrer, säger föreningens ordförande Yalcin Selek till Mitt i, men säger samtidigt att Manas Kulturcenter inte har kopplingar till MHP eller Grå vargarna.

Expressen berättade den 14 april 2016 att dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) åt middag och umgicks med företrädare för den fascistiska gruppen Grå vargarna. Konsekvensen blev att Kaplan mindre än en vecka senare fick sparken av statsminister Stefan Löfven.

Mötet i Folkets hus rör upp känslor på politiskt håll i Stockholm.

Liberalernas hårda kritik

– Det är oansvarigt att låta skattebetalarnas lokaler stå öppna för föreningar som i praktiken arbetar mot demokrati och för mot liberala rättigheter. Istället för att jobba mot extremism och antidemokratiska rörelser riskerar vi att göda dem ännu mer om regelverken är för slappa. Staden måste få stenkoll på vilka organisationer som får bidrag och vilka som får använda våra lokaler, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.

I en motion menar Liberalerna att Stockholms stad måste demokratisäkra stöd till föreningar.

Förslag om skärpt regelverk

– Vi har föreslagit att staden ska ta fram centrala regelverk så att kontrollen är lika strikt i hela stan vad gäller att låna ut lokaler eller ge bidrag till föreningar. Vi behöver också en visselblåsarfunktion så att man kan vända sig någonstans om man får reda på att det inte står rätt till i en organisation. Det är obegripligt att majoriteten är så slapphänt, för det är ytterst en fråga om medborgarnas säkerhet och frihet, säger Lotta Edholm.

Liberalerna tror sig inte få gehör för motionen när den inom kort tas upp i kommunfullmäktige. Stockholms stadsbyggnads- och kulturborgarråd, Roger Mogert (S) har sagt till Mitti.se:

– Jag tror inte att vi löser problemen genom att skaffa en till policy, utan man får hålla koll på det så gott det går. Sedan är det svårt att garantera att inte sker när vissa föreningar ljuger om vilka de är och vad de ska göra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.